Bakir uveliko regrutuje migrante za rat sa Republikom Srpskom? Isplivali KRVAVI PLANOVI bosanskih obaveštajaca

Izvor/medij: Srbija danas (.com)
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dževad Galijašević u novoj epizodi “destabilizacije regiona”

Za destabilizaciju regiona prvo će optužiti Srbiju i Rusiju

Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH (OBA) namerava da plasiranjem lažnih informacija optuži Srbiju da zajedno s Rusijom priprema akcije destabilizacije regiona, a pre svega BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova, navode beogradski mediji pozivajući se na dokumenta do kojih su došle srpske bezbednosne službe 

Prema tim navodima OBA je pripremila dokument namenjen stranim službama s kojima sarađuje u kome se govori o navodnim obaveštajnim aktivnostima Ruske Federacije na prostoru Srbije.

SRAMNE OSUDE CRNOGORSKOG MINISTARSTVA: Oglasili se povodom navodnog napada Srba na njihov konzulat

SRAMNE OSUDE CRNOGORSKOG MINISTARSTVA: Oglasili se povodom navodnog napada Srba na njihov konzulat

I VOJSKA STALA UZ SVOJ NAROD: Više od 120 vojnika i oficira podržalo SPC!

I VOJSKA STALA UZ SVOJ NAROD: Više od 120 vojnika i oficira podržalo SPC!

MITROPOLIJA: Režim zloupotrebljava epidemiju kako bi pojačao represiju nad slobodnim čovekom

MITROPOLIJA: Režim zloupotrebljava epidemiju kako bi pojačao represiju nad slobodnim čovekom

Prema tom dokumentu, pripadnici vojno-obaveštajnih snaga Rusije, navodno, na poligonima Vojske Srbije obučavaju saradnike sa KiM, iz Severne Makedonije, Crne Gore i RS za destabilizaciju prilika na prostoru Zapadnog Balkana. OBA navodi i da ruski instruktori obučavaju specijalno oformljene timove oko 15 dana, a uz potpunu podršku državnog vrha i logistiku Vojske Srbije.

Pri tom se navodi da bi ovog meseca ta obuka trebalo da bude sprovedena na vojnom poligonu Peskovi kod Požarevca, a da su prošle godine održani kampova na nekoliko tajnih lokacija.

Međutim, bosanski ekspert u borbi protiv međunarodnog terorizma Dževad Galijašević kaže da se nimalo ne smeju potcenjivati ''destruktivne akcije i delovanje'' OBA BiH.

- Pogrešno je i opasno tumačiti aktivnosti OBA kao srljanje neke male obaveštajne službe iz Sarajeva. Izmišljanjem ruske pretnje i tajnih obuka paravojnih snaga iz RS na teritoriji Srbije te praćenje i snimanje Milorada Dodika je ozbiljnije nego što se može pretpostaviti, zato što je OBA pod dikretnom kontrolom Bakira Izetbegovića - tvrdi Galijašević.

On navodi da širenje ovakvih informacija predstavlja vešto skovan plan da se Srbija predstavi kao zemlja koja u budućnosti planira oružane aktivnosti prema susedima.

- Međutim, pravi nosilac specijalne operacije koja za cilj ima destabilizaciju regiona jeste OBA, koja se koristi migrantskim potencijalom talibana i mudžahedina u Bosni, a za krajnji cilj ima formiranje organizacije koja će biti sposobna da izazove i kontroliše pobunu širih razmera protiv bezbednosnih i odbrambenih struktura u državi, a pre svega za vođenje ozbiljne ratne operacije protiv Republike Srpske - naglašava Galijašević.

Prema njegovim rečima, napadi na Srbiju i lažna borba protiv "zloćudnog" uticaja Rusije predstavljaju staru, ali efikasnu matricu balkanske politike koja u pozadini ima obeležje nacionalne mržnje i srbofobije.

- Reč je o klasičnim tajnim operacijama koje skrivaju bezbednosnu pretnju i delovanje terorističkih entiteta u BiH, zatim sistematsku korupciju u vrhu SDA, kao i unutrašnje bošnjačke sukobe zbog nemoći SDA da ratnog generala Selma Cikotića postavi na mesto ministra bezbednost BiH, ali svakako i nemogućnosti SDA da zadrži Romana Mehmedagića Osmicu na čelu izuzetno važne službe, uprkos stvorenoj aferi - naglašava Galijašević.

Ekspert kaže da je osnovni cilj ovih tvrdnji OBA da se zatvore usta javnosti o aktuelnim problemima i homogenizuje narod protiv RS, Srbije i Rusije.

- Takve tajne operacije pod kontrolom islamističkog Sarajeva nikada nisu prestale, ali ova mirnodopska faza za dodatni cilj ima očuvanje obaveštajnog potencijala u političkim uslovima u kojima je Dodik najvažnija ličnost ustavne vlasti u Sarajevu. Bakir Izetbegović želi da preko OBA i dalje koristi taj moćni tajni aparat za održavanje kriznog stanja u BiH, kroz stalne sukobe sa Srbima i Hrvatima - tvrdi Galijašević.

Srbija neće sukobe

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže da je neozbiljno poverovati da bi jedna od najmoćnijih tajni službi na svetu, kao što je ruska, sebi dozvolila luksuz da se o njenim aktivnosti u drugim državama piše u medijima, a još manje da je Srbija u to uključena.

- Srbija je možda jedina zemlja Zapadnog Balkana kojoj ne odgovara bilo kakav oblik destabilizacije regiona. Zbog čega bi Srbija provocirala bilo kakvu nestabilnost u svom okruženju kad ima veoma snažnu muđunarodnu poziciju u odnosima s Rusijom, SAD i EU. Pritom smo svi svesni da bi u takvom raspletu situacije prvo na udaru bilo upravo srpsko stanovništvo, bilo da je reč BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Kosmetu - ističe Dragišić koji smatra da bi se jedino Rusiji isplatilo da dođe do destabilizacije jer bi imala još jedan prostor gde bi mogla da se pojavljuje kao arbitar i interese naplatila na račun Balkana.

Članak indeksiran 14. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me