Raskrinkavanje.ba

Glas Srpske → „Balkanska ruta“ je oživjela

10.07.2020
Tekst članka

SARAJEVO - Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen trgovac iz Sarajeva otkad su drogu kupili uglavnom građani Alžira, Maroka i Pakistana još je jedna potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom nose brojne sigurnosne probleme i da je oživjela "Balkanska ruta", piše "Dnevni avaz".

Riječ je o osobama koje su u BiH ušle ilegalno, odnosno ilegalni migranti.

U posljednjih deset racija u migrantskim kampovima Bira, Lipa, Miral, policija Unsko-sanskog kantona pronašla je i određenu količinu droge, odnosno opijata raznih vrsta.

Većina migranata dolazi iz Pakistana, a slijede Bangladeš, Irak, Afganistan, Iran, Sirija ...

Migranti iz Pakistana i Afganistana nose poseban sigurnosni aspekt jer su, prema izvješću State Departmenta, te dvije zemlje proglašene najvećim svjetskim proizvođačem i distribucijom droga.

Pakistan je proglašen jednim od najvećih svjetskih tranzitnih koridora za opijate.

"Opijati se trguju preko poroznih granica s Afganistanom i Iranom. Pakistanske morske luke, zračne luke, poštanske usluge i neregistrirana obalna područja omogućavaju globalnu distribuciju nezakonitih droga. Ured UN-a za droge i kriminal procjenjuje da je Pakistan tranzitna zemlja za 45 posto opijata. koje se proizvode u Afganistanu. Anketa ovog ureda pokazala je da Pakistan ima 6,7 ​​milijuna korisnika droga ", navodi se u izvješću State Departmenta.

Procjena američke vlade iz 2016. pokazuje da se uzgaja oko 1.400 hektara makova.

Izvještaj ističe da je većina lijekova koji prolaze kroz Pakistan namijenjena globalnom tržištu, a pakistanske snage sposobne su presresti samo mali dio. U 2019. pakistanske agencije za provođenje zakona tvrde da su razbile 11 lanaca trgovine drogom. U prvih 10 mjeseci prošle godine zaplijenjeno je oko šest tona morfija i heroina i 7,9 tona opijuma.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko rekao je da gotovo da i nije bilo zločina koji migranti nisu počinili.

"Svjedoci smo da s osobama koje ilegalno ulaze u BiH, dolaze brojni sigurnosni problemi. Nasilje, posjedovanje oružja, krađe, narkotika, sve to dolazi s migrantima", naglasio je Jusko.

Članak indeksiran 04.08.2020. Zadnji put osvježen 04.08.2020.

Ocijenjeno u analizi