Dezinformacije i pristrasno izvještavanje o migrantima u Dnevnom avazu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Dnevni avaz, a zatim i brojni drugi portali, u julu su objavili članak s navodima da “s migrantima u BiH dolaze i narkotici”. Kao glavni argument za ove tvrdnje je navedeno to da neki od njih dolaze iz Pakistana i Afganistana.

Na portalu Dnevni avaz 10. jula je objavljen članak pod sljedećim naslovom:

Oživjela poznata „balkanska ruta“: Migranti postali mušterije dilerima

U uvodu ovog članka stoji sljedeće: 

Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen M. Dž., diler iz Sarajeva od kojeg su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana, još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne sigurnosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”. 

Kako saznaje „Avaz“, radi se o osobama koje su ilegalno ušle na prostor BiH, odnosno o ilegalnim migrantima. Također, policija Unsko-sanskog kantona u desetak posljednjih racija koje je provela u migrantskim kampovima Bira, Lipa, Miral pronašla je određene količine droge, odnosno opijata raznih vrsta.

Neposredno nakon ovih navoda koji se tiču zabilježenih kriminalnih aktivnosti na tlu Bosne i Hercegovine, autor članka fokus svoje priče “seli” na podatke State Departmenta o trgovini drogom u Pakistanu i Afganistanu:

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Afganistan, Iran, Sirija... Poseban sigurnosni aspekt sa sobom nose migranti iz Pakistana i Afganistana jer, i prema izvještaju Stejt departmenta, ove dvije zemlje se proglašavaju najvećim svjetskim proizvođačem i distributerom droga. 

Pakistan je proglašen jednim od najvećih svjetskih tranzitnih koridora za opijate.

- Opijatima se trguje kroz porozne granice s Afganistanom i Iranom. Morske luke, aerodromi, poštanske usluge i neregistrirana obalna područja Pakistana dopuštaju distribuiranje nezakonitih droga na globalnom nivou. Procjena Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) je ta da je Pakistan tranzitna država za 45 posto opijata koji se proizvode u Afganistanu. Istraživanje UNODC-a pokazalo je da Pakistan ima 6,7 miliona korisnika droga - navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

Mak se uzgaja u pakistanskoj provinciji Hajber-Pahtunva (KP).

- Procjena američke vlade iz 2016. ukazuje na to da ima oko 1.400 hektara maka u obradi. Većina droge koja prilazi kroz Pakistan namijenjena je globalnom tržištu, a pakistanske snage su u mogućnosti presresti samo mali dio. U 2019. godini pakistanske agencije za provođenje zakona tvrde da su razbile 11 lanaca koji se bave trgovinom drogom. U prvih 10 mjeseci 2019. zaplijenjeno je približno šest tona morfija i heroina, 7,9 tona opijuma - navodi se u izvještaju.

Uz ove navode, članak sadrži i sljedeće: 

Kako je za „Avaz“ kazao Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, skoro da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili.

- Svjedoci smo da s licima koja ilegalno ulaze u BiH, migrantima, dolaze brojni sigurnosni problemi. Nasilje, posjedovanje oružja, krađe, narkotici, sve to dolazi s migrantima - kazao je ministar Jusko.

Članak s Dnevnog avaza, uz navode da je “ponovo oživljena balkanska ruta”,  prenio je niz portala u BiH i regionu, te dvije novinske agencije - SRNA i Tanjug. 

Neki od portala članak su prenijeli uz netačne, te senzacionalističke i uznemirujuće naslove:

"Balkanska ruta" ponovo oživela: Migranti sa sobom nose i drogu, racije širom BiH (Telegraf)

ORUŽJE, DROGA, NASILJE I KRAĐE! Opet se otvara "BALKANSKA RUTA", migranti ponovo bezbednosni problem za BiH! (Informer)

 

Šta su činjenice?

Iako u članku Dnevnog avaza nije navedeno o kojem se izvještaju američkog State Departmenta konkretno radi, tačno je da se prema Međunarodnom izvještaju strategije za kontrolu narkotika State Departmenta za 2020. godinu, Afganistan i Pakistan nalaze na listi zemalja koje su glavni izvori za proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. 

Ipak, tvrdnja da se radi o dva najveća svjetska proizvođača droge nije u potpunosti tačna. Naime u ovom izvještaju se zaista navodi da je Afghanistan “najveći svjetski proizvođač ilegalnih opijata”, dok takva tvrdnja za Pakistan ne postoji, već je navedeno sljedeće:

Pakistan nastavlja biti jednim od vodećih svjetskih tranzitnih koridora za opojna sredstva i proizvode od kanabisa kojima se trguje kroz porozne granice ove zemlje sa Afganistanom i Iranom. (...) UN-ov ured protiv droga i kriminala (UNODC) procjenjuje da je Pakistan tranzitna zemlja za 45 posto opijata proizvedenih u Afganistanu. Kemikalije koje služe za proizvodnju heroina i metamfetamina isto prolaze kroz Pakistan kao glavnu tranzitnu tačku prije globalne distribucije.

Iako je gore navedena tvrdnja djelimično tačna, u ovom članku se ne radi samo o pukom prenošenju podataka o proizvodnji i trgovini drogom u ovim zemljama. Hapšenje preprodavača droge - koji nije migrant, već bh. državljanin - u tekstu je povezano sa podacima o trgovini drogom u Afganistanu i Pakistanu čime su migrantima u BiH, bez navođenja ijednog konkretnog slučaja ili dokaza za to, implicitno pripisana ozbiljna krivična djela kao što su trgovina narkoticima, samo zato jer dolaze iz ovih zemalja.

Ilustracije radi, Bosna i Hercegovina se također nalazi na jednom od spiskova State Departmenta u gore pomenutom izvještaju o narkoticima - onom o zemljama za koje postoje indicije da njihove “financijske institucije sudjeluju u transakcijama koje uključuju znatne prihode od međunarodne trgovine narkoticima". No taj podatak, u ovom kontekstu veoma interesantan, u članku Dnevnog avaza se nigdje ne navodi. 

Povodom izjave ministra unutrašnjih poslova KS da "s migrantima u Bosnu i Hercegovinu dolaze i narkotici", Raskrinkavanje je kontaktiralo službu za odnose sa javnošću MUP-a KS, kao i kabinet ministra Ismira Juska.

Kako ministar Jusko u svojoj izjavi nije naveo nijedan konkretan slučaj u kojem su migranti osumnjičeni za (pre)prodaju ili šverc droge u BiH, pa čak ni za Kanton Sarajevo za koji je nadležan, MUP KS smo pitali da li su zabilježili ovakve slučajeve, i ako jesu, da nam dostave listu istih.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje je rekao sljedeće:

Prema polugodišnjem izvještaju MUP-a KS za 2020. godinu, među migrantskom populacijom nema zabilježenih slučajeva neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga (Član 238. Krivičnog zakona FBiH). U istom periodu zabilježili smo sedam slučajeva gdje su migranti, po Članu 239, osumnjičeni za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. 

Iz MUP-a KS su nas uputili i na njihovu web stranicu, te naveli da se informacije vezane za krivična djela za koja se sumnja da su počinili migranti mogu pronaći u dijelu Izvještaji o radu

Među ovim izvještajima se nalazi i gore pomenuti polugodišnji izvještaj MUP-a KS za 2020. godinu, kao i godišnji izvještaj za 2019. godinu, no u njemu nije posebno istaknut broj krivičnih djela za koje se u KS sumnjiče migranti. 

Odgovor ministra Ismira Juska, to jest pojašnjenje njegovih navoda o migrantima u izjavi koju je dao Dnevnom avazu, nismo uspjeli dobiti ni nakon više pismenih i telefonskih upita. 

Upit smo poslali i Dnevnom avazu, između ostalog i o tome da li su za potrebe ovog članka kontaktirani i drugi nadležni na višim nivoima vlasti, koji bi mogli imati stvarne podatke o eventualnoj trgovini drogom od strane migranata na širem području BiH. Do momenta objave ove analize na taj upit nismo dobili odgovor.

Ovaj članak, dakle, insinuira postojanje trgovine drogom među migrantima u BiH, kao i uvoz i preprodaju iste iz Afganistana i Pakistana na temelju dvije nepovezane stvari - vijesti da je u Sarajevu uhapšen preprodavač droge čiji su kupci bili migranti, te izvještaja State Departmenta o tržištu narkoticima. Njima je pridodata i izjava kantonalnog ministra koja doprinosi stvaranju takvog utiska, a koja nije potkrijepljena nikakvim činjenicama. S obzirom na navedeno, članak ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje i manipulaciju činjenicama.

Shodno utvrđenim činjenicama, tvrdnja da je Pakistan jedan od “dva najveća svjetska proizvođača droge” dobija ocjenu dezinformacija.

Zbog činjenice da tvrdnja “racije širom BiH” nema utemeljenja u činjenicama te se u tekstu članka uopšte ne pominje, naslov članka na portalu Telegraf dobija ocjene lažna vijest i klikbejt.

Zbog senzacionalističkog prenošenja tvrdnji iz originalnog članka, ocjenu klikbejt dobija i naslov članka na portalu Informer.

Napomena

29.10.2021: Portal Telegraf je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je članka dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 04. 08. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me