Oživjela poznata „balkanska ruta“: Migranti postali mušterije dilerima

Izvor/medij: 072 Info
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Dezinformacije i pristrasno izvještavanje o migrantima u Dnevnom avazu

Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen M. Dž., diler iz Sarajeva od kojeg su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana, još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne sigurnosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”. 

Tranzitni koridori

Kako saznaje „Avaz“, radi se o osobama koje su ilegalno ušle na prostor BiH, odnosno o ilegalnim migrantima. Također, policija Unsko-sanskog kantona u desetak posljednjih racija koje je provela u migrantskim kampovima Bira, Lipa, Miral pronašla je određene količine droge, odnosno opijata raznih vrsta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

KRAJ REKLAME

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Afganistan, Iran, Sirija… Poseban sigurnosni aspekt sa sobom nose migranti iz Pakistana i Afganistana jer, i prema izvještaju Stejt departmenta, ove dvije zemlje se proglašavaju najvećim svjetskim proizvođačem i distributerom droga. 

Pakistan je proglašen jednim od najvećih svjetskih tranzitnih koridora za opijate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

KRAJ REKLAME

Jusko: Sigurnosni problemi  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baJusko: Sigurnosni problemi

-Opijatima se trguje kroz porozne granice s Afganistanom i Iranom. Morske luke, aerodromi, poštanske usluge i neregistrirana obalna područja Pakistana dopuštaju distribuiranje nezakonitih droga na globalnom nivou. Procjena Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) je ta da je Pakistan tranzitna država za 45 posto opijata koji se proizvode u Afganistanu. Istraživanje UNODC-a pokazalo je da Pakistan ima 6,7 miliona korisnika droga – navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

KRAJ REKLAME

Mak se uzgaja u pakistanskoj provinciji Hajber-Pahtunva (KP).

-Procjena američke vlade iz 2016. ukazuje na to da ima oko 1.400 hektara maka u obradi. Većina droge koja prilazi kroz Pakistan namijenjena je globalnom tržištu, a pakistanske snage su u mogućnosti presresti samo mali dio. U 2019. godini pakistanske agencije za provođenje zakona tvrde da su razbile 11 lanaca koji se bave trgovinom drogom. U prvih 10 mjeseci 2019. zaplijenjeno je približno šest tona morfija i heroina, 7,9 tona opijuma – navodi se u izvještaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

KRAJ REKLAME

Krađe, narkotici…

Kako je za „Avaz“ kazao Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, skoro da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili.

– Svjedoci smo da s licima koja ilegalno ulaze u BiH, migrantima, dolaze brojni sigurnosni problemi. Nasilje, posjedovanje oružja, krađe, narkotici, sve to dolazi s migrantima – kazao je ministar Jusko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

KRAJ REKLAME

Kržalić: Rekli su mi da im je lako dostupna droga

-U razgovoru s njima sam čuo da im je to lako dostupno. To je svakako interesantan aspekt kojim bi se trebalo pozabaviti – kazao nam je Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Članak indeksiran 04. 08. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me