Bambi: Svi naši proizvodi usuglašeni s regulativom

Izvor/medij: Agrobiz
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: “Plazma” keks: Jedna serija, dvije dezinformacije

Bambi kao odgovorna kompanija s visokim standardima već završila proces usklađivanja s novom Uredbom EU u Republici Hrvatskoj, a trenutno je, i bez postojanja jasne regulative o preporučenom nivou akrilamida u proizvodima, u procesu usklađivanja proizvoda s Uredbom EU i na svim ostalim tržištima, kažu u toj srpskoj kompaniji.

Bambi je, kao odgovorna tvrtka, uvijek u skladu sa svim važećim propisima i standardima, i u potpunosti poštuje sve europske, nacionalne i lokalne regulative, kao i sve ostale međunarodne standarde kvalitete, izjavili su za Agrobiz.hr iz srpske tvrtke koja proizvodi kekse Plazmi.

Proizvod koji je uzorkovan u Sloveniji, proizveden je za spomenuto tržište također u skladu s tada važećim propisima i preporukama EU, čija je Slovenija članica, i to znatno prije stupanja na snagu nove, pooštrene Uredbe Europske komisije o vrijednostima akrilamida od 11. travnja ove godine, dodaju.

Kako ova Uredba po Zakonu ne predviđa nikakve sankcije, tvrtka Bambi je u dogovoru sa slovenskom Upravom za sigurnost hrane samoinicijativno zamijenila taj proizvod na području Slovenije u svim maloprodajnim objektima, a sve zbog naših vjernih potrošača i nove Uredbe koja je stupila na snagu u Sloveniji, kao članici Europske Unije, naglašavaju.

Što se tiče ostalih tržišta, napominjemo da je Bambi kao odgovorna kompanija s visokim standardima već završila proces usklađivanja s novom Uredbom EU u Republici Hrvatskoj, a trenutno je, i bez postojanja jasne regulative o preporučenom nivou akrilamida u proizvodima, u procesu usklađivanja proizvoda s Uredbom EU i na svim ostalim tržištima.

Inače, akrilamid uobičajeno nastaje tijekom proizvodnje u termičkim procesima (prženjem ili pečenjem) hrane bogate ugljikohidratima i mastima. Podjednako se stvara prilikom pripreme hrane kod kuće i u procesu proizvodnje. Ima ga u pekarskim proizvodima, proizvodima od krumpira, u kavi, kao i ostalim proizvodima koji se peku na visokim temperaturama.

Za konkretan slučaj u Sloveniji moramo istaknuti kako je u pitanju minimalna količina proizvoda, koja je naglašavamo, proizvedena u skladu s tada važećom regulativom.

Pozivamo sve potrošače da nastave koristiti našu Plazmu na svim tržištima; proizvod na kojem su odrastale i odrastaju brojne generacije, zaključuju.

U Sloveniji je proteklih dana povučena iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, objavilo je četvrtak Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije.  Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede kažu da prema informacijama kojima u ovom trenutku raspolažu, predmetna pošiljka nije distribuirana na područje Republike Hrvatske.

˝Naravno, pratimo stanje i ako zemlje članice koje su prema prvim informacijama uključene u RASFF obavijest tijekom svojih istražnih radnji utvrde da je proizvod distribuiran u RH o tome ćemo obavijestiti nadležnu inspekciju i prema potrebi javnost putem priopćenja˝, poručuju iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Članak indeksiran 20. 06. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me