Banane

Izvor/medij: Revolucija zdravlja
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Banana je daleko poznata voćna namirnica koja je po proizvodnji (plantaže) najzastupljenija u Indiji (20 %), Ugandi, Kini, Filipinima, Ekvadoru, Brazilu, Indoneziji i drugim zemljama. Spadaju u zeljaste biljke, u botanici banane (slika 1.) svrstavaju u bobičasto voće. Postoje dve izvorne divlje vrste od kojih potiču sve današnje sorte: Musa acuminata Colla i Musa balbisiana Colla.

Danas, latinski naziv za bananu je Musa sapientum što znači “voće mudrog čoveka”. Najrasprostranjenija vrsta banana je Kavendiš. Tokom ljuštenja banana, mogli ste svaki put da uočite trakasta vlakna identična plodu. Te tzv. trakice nazivaju se “phloem bundles”, a služe kao vaskularni sistem banana i sprovode nutritivne materije kroz celu dužinu voćke. Pege na kori banana (slika 2.) označavaju njenu zrelost i postoje dokazi da ćelije koje su učestvovale formiranju pega doprinose zdravlju tako što deluju protiv slobodnih radikala u telu i deluju na kancerogene ćelije.

Slika 2. Pege na kori banana

Mnogo više informacija o sortama možete naći na sajtovima koji detaljno pišu o biljnim vrstama. Ono na šta mi skrećemo pažnju ljudima nije etimologija i taksonomija, vec koliko je to danas zdrava namirnica, obazirući se na to čime je sve tretiraju da bi bila dostupna širom sveta.

Susretali ste se sa savetima od strane nutricionista, doktora,  prijatelja, o tome koliko je npr. preporučljivo pojesti jednu ili dve banane u toku  dana, a nekada i sa kontraindikovanim savetima kada ih ne bi trebali konzumirati, jer bi mogle biti potencijalni uzrok smetnji i tegoba, što zavisi od zdravstvenog stanja čoveka. Uglavnom, banana kao voćka, kao netretiran oblik biljke, je izuzetno korisna namirnica naročito za rekovalescente, decu i sportiste.

Tekst prati opšte koristi banana i njihov nutritivni sastav, zatim informacije koje obelodanjuju tretiranje banana hemijskim supstancama u toku proizvodnje, transporta i skladištenja,  čime postižu izostanak propadanja što dominantnim proizvođačima, lancima trgovina i ostalim distributerima omogućava veću zaradu.

Nutritivni sastav u prosečnoj težini banane od 120g je takav da sadrži:

– Ugljene hidrate 27g – neophodne za energiju, naročito korisno sportistima

– Biljna vlakna 3g – korisna za čišćenje creva i poboljšavaju crevnu peristaltiku (rad creva, njihove pokrete)

– Proteini 1g – neophodni za oporavak mišića i njihovu izgradnju

– Vitamini – A (retinol), C (askorbinska kiselina) sa jako bogatim indeksom, E (Tokoferol), K1 (Fitonadion), B12 (Cijanokobalamin), B1 (tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (Pantotenska kiselina), B6 (Piridoksin) koji je najvise zastupljen, folna kiselina,

– Pektin (dijetalno vlakno koje sadrže ćelijski zidovi biljaka)

– Makro- i mikroelementi – kalijum (K), kalcijum (Ca), gvožđe (Fe), magnezijum (Mg), cink (Zn), bakar (Cu), mangan (Mn), selen (Se), fosfor (P), radijum (Ra)

– Banana sadrži oko 105 kalorija.

Istražene koristi banana

Centralni nervni sistem:

Melatonin, hormon sna, koji se luči tokom noći iz hipofize se nalazi u određenim koncentracijama i u bananama. Tokom sna pod stimulacijom ovoga hormona dolazi do regeneracije celog organizma.

Tokom naučnih istraživanja, ispitanici su bili nekoliko osoba sa depresivnim stanjem. Nakon konzumacije banana njihovo raspoloženje se popravilo do odredjenog nivoa. Razlog tome jeste uticaj triptofana iz ćelija banana. Triptofan predstavlja vrstu proteina koji biva iskorišćen za proizvodnju serotonina u telu, a serotonin, kao što je poznato, je hormone sreće.

Zbog visokog indeksa kalijuma (K) u bananama popravlja se koncentracija.

Velike količine B vitamina dovode do smirivanja nervnog sistema. Već pomenuti kalijum (K) normalizuje rad srca (otkucaj srca) tako što šalje kiseonik (O2) u mozak i reguliše količinu vode u telu zbog čega ima i uticaj u kontrolisanju stresa.

Kardiovaskularni sistem:

Kod anemičnih stanja, tačnije kod hipohromne anemije, koje se karakterišu smanjenjem koncentracije gvožđa u krvi, konzumiranje banana se preporučuje od strane doktora, zbog bogatog sadržaja gvožđa, koje bi bilo iskorišćeno za sintezu hemoglobina. Banane su siromašne solima, a sadrže visoku količinu K, te zbog toga predstavlja savršenu namirnicu za one koji imaju probleme sa visokim krvnim pritiskom, jer ga snižava i umanjuje verovatnoću srčanog udara.

Pluća:

Osobe koje su pušači mogu da vode svoje telo i pluća ka oporavku od nikotina usled uticaja vitamina B6 i B12, K i Mg.

Digestivni trakt:

Banana sadrži biljna vlakna koja dovode do pravilnog režima probave. Smanjuje kiselinu i nadraženost želuca, pa je odlična za osobe koje boluju od čira. Banana između obroka normalizuje  nivo šećera u krvi, na taj način reguliše jutarnju mučninu. Takođe, pektin koji se nalazi u njima ubrzava varenje i podstiče izbacivanje toksina i teških materija iz organizma.

Menstrualni ciklus žena:

 Vitamini B grupe, kao što je B6, imaju pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a istraživanja pokazuju i povoljan uticaj tokom PMS-a, tako što smanjuju bol u stomaku i grudima.

Skeletni sistem:

Banane uspešno nadoknađuju količine kalcijuma u organizmu i pomažu bolju apsorpciju Ca iz drugih namirnica. Ovim načinom pomažu u izgradnji snažnog i vitalnog skeletnog sistema. Takođe, prisustvo Se (selen) u bananama doprinosi zdravlju koštanog sistema.

Mane tokom proizvodnje

Kod industrijskog uzgajanja banana, tretiranje pesticidima je intenzivno zbog zaštite od raznih insekata, gljivičnih bolesti i drugih mikrobioloških faktora. Kako bi zaštitili plod, uzgajivači svaki buket banana zatvaraju u plastičnu vreću u koju ubacuju pesticide. Direktan uticaj na zdravlje bila bi količina pesticida koja dospeva do jestivog dela ploda.

Najšire korišćen pesticid jeste hlorpirifos. Hlorpirifos je jako moćan neurotoksikant iz grupe organofosfatnih jedinjenja, tj. organofosfatnih insekticida. Primena organofosfata je ograničena u zemljama Evrope, a postoji i tendencija da se njihova primena potpuno zabrani. Osnovni mehanizam dejstva preparata je da inhibišu holin-esterazu u nervnim ganglijama ektoparazita i insekata. Zadržani u organizmu čoveka takođe loše utiču na njegov centralni nervni sistem (CNS), sa sličnim i širim štetnim dejstvom. Pomenuta hemikalija može da poremeti razvoj CNS-a kod dece i da naruši kognitivne funkcije, što je dokazano testovima inteligencije od strane kostarikanskih istraživača koji su ispitivali poremećaje kod dece koja su se često hranila tretiranim bananama i živeli u blizini polja banana na kojima su korišćeni pesticidi, prvenstveno hlorpirifos.

Mane izazvane transportom i tržištem

Zbog udaljenosti pojedinih zemalja, transport banana može da potraje 4-10 dana, a sve preko 14 dana ozbiljno ugrožava kvalitet plasiranog proizvoda. Banane se beru dok su plodovi zeleni (slika 3.). Optimalna temperatura za čuvanje i držanje zelenih banana je 13,2 do 14 oc, a vlažnost vazduha od 85 – 95 %, Životni vek do 4 nedelje. Period tokom transporta, ponovnog skladištenja i prodaje na tržištu predstavlja vreme delovanja dodavanog biljnog hormona etilena koji utiče na njihovo zrenje, tako da se na tržištu prodaju u zrelom stadijumu. Ovo nije ništa strano. Ono o čemu treba da se zapitamo jeste – kako jedan takav plod može da pretrpi vreme od 28 dana transporta i skladištenja, a da izbegne kvar ili propadanje? U prilog odgovoru na ova pitanja podrazumeva se berba zelenih plodova i naravno, tretiranje raznim hemijskim supstancama. Tokom perioda kada su skladištene, da bi ih zaštitili od gljivičnog propadanja izazvane najčešće sa Botrytis cinerea – siva buđ, bivaju prskane rastvorima fungicida.

Slika 3. Zeleni plod babane

Fungicidi su sredstva, hemijska jedinjenja ili biološki organizmi i supstance biološkog porekla za suzbijanje rasta, formiranje njihovih rasplodnih tela i uništavanje gljivica, odnosno za zaštitu biljaka od ogljivičnih oboljenja. Fungicidi mogu biti kontaktni – koji ne ulaze u tkivo biljaka i štite ih samo na mestima gde je dospela supstanca, translaminarni – koji se redistribuiraju (raspoređuju) od gornje površine i pokrivaju površinu od lista na niže, gde supstanca zahvata i delove na koje nije uspela da se nanese prskanjem i sistemski fungicidi – oni se unose i raspoređuju kroz provodne sudove biljke. Ako karenca (period nakon kog nema fungicida u tretiranom vocu nakon koga je namirnica sigurna za konzumiranje) nije ispoštovana, što je česta pojava, onda dolazi do unošenja fungicida u organizam ljudi što povlači za sobom izvesne posledice. Fungicidi sadrže živu (Hg), koja unešena u organizam utiče štetno na svaku ćeliju u organizmu od kojih su posebno osetljive ćelije centralnog nervnog sistema, izazivajući neurološke poremećaje i posledično slabi moždane i intelektualne kapacitete.

Fungicidi koji sadrže 90 % sumpora su izuzetno otrovni.

Radioaktivnost

Jedan od manje poznatih faktora koji mogu u nekoj meri da utiču na zdravlje konzumenata jeste radioaktivnost banana (nisu zabeleženi slučajevi narušavanja zdravlja). Banana sadrži prirodni nivo radioaktivnosti. U svom sastavu poseduje radioaktivni izotop kalijuma K40  i radijuma Ra226. Banane pružaju 1 pCi/kg radijuma Ra226 i 3.520 pCi/kg kalijuma K40.  Ova količina zračenja nije štetna po zdravlje. Da li onda postoji razlog da se zabrinemo? Zbog raznih spoljašnjih faktora koje odaju radioaktivno zračenje, koji predstavljau prirodne izvore tih zračenja, kao što su kosmičko zračenje, zračenje poreklom od prirodnih radioaktivnih elemenata iz zemljišta, zračenje vode i radioaktivnih elemenata poreklom iz druge  hrane, udruženi mogu uticati na organizam.

Nepovoljan uticaj

Banane ne bi trebali jesti na prazan stomak, jer će dovesti do naglog skoka šećera u krvi. Takodje povećavaju nivo kiseline u telu što dovodi do umora. Čak 25 odsto banane sastoji se od šećera. Ako se pojedu na prazan želudac, naglo će porasti nivo insulina, a zatim će naglo i pasti. Zbog ovoga, telo će brzo razviti osećaj gladi, jer je insulin potisnuo gukozu iz krvi, što će organizam registrovati kao potrebu za energijom. Tako visokokalorične, kod nekih ljudi mogu izazvati težinu u želucu i žgaravicu. Zbog već pomenutog dejstva da povećavaju kiselost u želucu, ne preporučuju se za vreme gastritisa (upalni procesi u želucu), niti osobama sklonim tromboflebitisu (stvaranje tromba u potkožnom venskom sistemu sa propratnim zapaljenskim procesom) i dijabetičarima zbog naglog skoka šećera u krvi.

Organske banane

U organskoj proizvodnji banana se ne upotrebljavaju fungicidi, zato su stable banana ravnomerno obložena organskim parafinskim uljem, koje je u stanju da zadrži parazite na svim geografskim širinama. Poljoprivrednici koriste esencijalna ulja za borbu protiv gljivičnih bolesti tokom perioda posle berbe . U toku rasta, kompost napravljen od otpada ljuštenja kakaa (tanka kora koja okružuje zrno) deluje kao prirodno đubrivo bogato organskim mineralima. Korovi se suzbijaju ručnim uklanjanjem korova ili korišćenjem useva pokrivača mahunarki. Ova permakultura omogućava suzbijanje korova, smanjenje isparavanja, obezbeđivanje više hranljivih sastojaka drveću banana i prozračivanje tla, zahvaljujući dubokim korenima mahunarki.

Iz ovih razloga, banane sa organskim sertifikatom, jako su cenjene zbog svoje sigurnosti, jer je proces proizvodnje usmeren na prirodan način uzgajanja uz primenu različitih tehnika zaštite.

Deklaracija na proizvodu

Većina ljudi ne obraća pažnju na nalepnice (slika 4.) koje se nalaze na kori banana. Čak i kada ih primete ne razumeju šta te deklaracije znače. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraiji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva.

Slika 4. Nalepnice na kori babana

Nalepnice sa 4 broja

Ako banane imaju deklaraciju sa 4 broja i počinje s brojem 4, znači da su uzgajane pomoću veštačkg đubriva, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila poslednjih 50 godina. Ovakve banane nose broj 4011.

Nalepnice sa 5 brojeva

Ako banane na sebi imaju 5 brojeva od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgajana. Takva deklaracija, garancija je da je voće uzgajano bez veštačkog đubriva i pesticida. Organski uzgajane banane nose broj 94011. Ukoliko je prvi broj 8, npr. 84011, to znači da su banane genetski modifikovane.

Za kraj, ne treba izbegavati ovu dragocenu namirnicu, ali svakako treba obratiti posebnu pažnju prilikom izbora i kupovine banana.

Članak indeksiran 10. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me