Banane i drugo voće opasno po zdravlje !

Izvor/medij: Džemat Rahić
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Svi smo u potrebi unositi što više voća i povrća u organizam, naročito u zimskom periodu kad nam opada i

1banane etiketamunitet, i kada nemamo pristupa našim domaćim proizvodima koje ljeti koristimo u našem podneblju.

Većina nas ne obraća pažnju na naljepnice na kori voća kojega kupujemo u tržnom centru ili pijaci te takvo voće kad uzmemo instinktivno sa njega skidamo naljepnicu prije jela ne razmišljajući šta one označavaju nama potrošačima. Čak i kada ih primjetimo, rijetko ko zna od nas šta te deklaracije znače. Ali, one nisu tamo bez razloga, objašnjavaju stručnjaci.

Na mnogim etikatama/naljepnicama na voću nalaze se brojevi, pogotovo ako je u pitanju južno voće odnosno namirnice koje uvozimo. Oni pokazuju važne podatke o dotičnom voću gdje i pod kakvim je uslovima uzgojeno, i mogu da nam daju veoma važnu informaciju kada je naše zdravlje u pitanju.

U slučaju da ste se odlučili kupiti lijepu krupnu rumenu recimo bananu u izlogu radnje ili tržnog centra dobro bi bilo znati sledeće. Genetski uzgojena (GMO) banana nosit će tako naljepnicu sa brojem 84011 dok će Organska banana imat  naljepnicu sa brojem 94011 piše Healthy Food.

Kako da razumijemo šta znače ovi brojevi na naljepnicama?

Ako je u pitanju broj koji počinje sa 3 ili 4, u pitanju nije genetski modifikovano voće, ali je uzgajano na farmi na kojoj se koriste hemikalije i pesticidi !

Kada broj počinje sa 9, to znači da je voće organskog porijekla i da ne sadrži hemikalije. Primjera radi, na bananama će on biti 94011.

U slučaju da je prvi broj na naljepnici 8, onda je u pitanju genetski modifikovano voće i taj broj će uvijek biti 84011!

Ove šifre se koriste u prodavnicama širom svijeta od 1990. godine.

Sledeći put dobro obratite pažnju kada kupujete voće sa naljepnicom na kojoj se nalaze brojevi koji označavaju opasno voće po vaše zdravlje.

Članak indeksiran 08. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me