Raskrinkavanje.ba

Ljepota & Zdravlje (.hr) → Banane popravljaju raspoloženje i uništavaju stanice tumora!

12.09.2015
Tekst članka

Ne postoji osoba koja ne voli banane! Ovo čudotvorno voće omiljeno je svima, bez obzira na godine ili bilo koji drugi kriterij, a najviše je vole sportaši. Banana svoju popularnost ne duguje samo okusu već i nizu zdravstvenih blagodati koje pruža organizmu.

Prosječna banana ima oko 110 kalorija, bogata je kalijem, manganom, vitaminima B6 i C, kao i vlaknima. Ne sadrži kolesterol i masnoće, a izmiksanu je možete koristiti kao zamjenu za nezdravi maslac.

Dokazano je, uz sve ovo, da je mudrije pojesti bananu umjesto bilo kojeg slatkog energetskog napitka. Naime, banana bolje utječe na udio dopamina od energetskih napitaka, ali ga i zadržava na visokoj razini i sat vremena nakon konzumacije. Dopamin je neurotransmiter koji izravno utječe na naše raspoloženje.

I to nije sve! Prema japanskoj studiji objavljenoj 2013. godine, banane koje na kori imaju crne/smeđe mrlje proizvode tvar TNF- faktor nekroze tumora, koja uništava stanice tumora. Dakle, što je kora tamnija i prekrivenija tamnim pjegama, to su snažnije antikancerogene vrijednosti banane.

A poslije burne noći i koje čašice više, banana će vam biti odličan saveznik u rješavanju mamurluka! Za to je zaslužan kalij, a liječnici preporučuju da jednu bananu pojedete prije spavanja, a drugu nakon buđenja. Mamurluk će biti znatno umanjen na ovaj način.

Liječnici i nutricionisti preporučuju svakodnevnu konzumaciju jedne banane za zdravlje i poboljšanje imuniteta, a to će sigurno dobro doći u borbi s prehladama i virusima koji nam slijede.

Članak indeksiran 02.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi