Raskrinkavanje.ba

Japanski naučnici nisu otkrili da zrele banane sadrže ili proizvode faktor nekroze tumora

Korisnici/e društvenih mreža i mediji godinama pogrešno interpretiraju rezultate jedne studije iz Japana implicirajući učinkovitost zrelih banana u prevenciji ili čak liječenju karcinoma.

Foto: Freepik, KamranAydinovNa Facebooku je 19. marta 2024. godine objavljen status u kome se tvrdi da su naučnici u Japanu otkrili da potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (faktor nekroze tumora) koja, kako se navodi, “ima svojstvo da se bori protiv ćelija koje se nepravilno razvijaju”. U statusu se navodi da banana, što je zrelija, ima više antikancerogenih ćelija.

DA LI STE ZNALI:

Naučnici u Japanu su sproveli istraživanje i otkrili sledeće:

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima svojstvo da se bori protiv ćelija koje se nepravilno razvijaju. Kako banana dozreva tako se po njoj pojavljuju tamne tačkice. Što više tačkica banana ima, više je i ćelija koje razvijaju i pospešuju imunitet. U tom stadijumu, banana je najbolja za varenje jer se šećer puno lakše apsorbuje u telu, za razliku od njenog manje zrelog stadijuma gde se skrob unutar banane još nije pretvorio u šećer.

Nivo antikancerogenosti banane odgovara njenoj zrelosti. Što je banana zrelija više ima antikancerogenih ćelija.

Fire Shot Capture 173  Da Li Ste Znali Naučnici U Japanu Su...  Svetlana Ćuluman Ugrinov   Www.facebook.com

Iste je tvrdnje dan ranije objavila još jedna korisnica Facebooka. Objave u kojima se tvrdi da su naučnici u Japanu otkrili da potpuno zrela banana proizvodi “faktor nekroze tumora” te da banane preveniraju karcinom dijele se na internetu godinama. Najstarije pojavljivanje ovih tvrdnji na društvenim mrežama koje smo uspjeli pronaći jeste iz juna 2016. godine.

Pozivajući se na istraživanje iz Japana koje je navodno otkrilo da zrele banane proizvode (ili sadrže) faktor nekroze tumora, već više od deset godina regionalni mediji objavljuju članke u kojima se govori o učinkovitosti banana u prevenciji karcinoma. Pronašli smo više verzija takvih članaka, a najstarija verzija koju smo uspjeli naći još je iz 2012. godine. U članku objavljenom na portalu RTVBN u aprilu 2012. navodi se:

Ne bacajte ih: Banane sa tamnim tačkama pomažu u borbi protiv raka

Tamne mrlje na banani su obično smatrane znakom da banana više nije dobra i ukusna. Međutim, istina je sasvim drugačija: istraživanja pokazuju da tamne mrlje na banani sadrže TNF ili faktor nekroze tumora.

TNF ima sposobnost borbe protiv abnormalnih ćelija u organizmu, a samim tim dolazi do poboljšanja imunološkog sistema organizma.

Na internetu je dostupno još nekoliko verzija članaka s istim ili sličnim tvrdnjama. U većoj ili manjoj mjeri, u njima se implicira, ponegdje i tvrdi, da potpuno zrele banane pomažu u prevenciji karcinoma. Trenutno postoji preko 70 članaka s takvim tvrdnjama (1, 2, 3, 4, 5 ,6, 7, 8, 9, 10, 11, 12). U nekima se čak tvrdi da crne tačke na kori banane liječe tumor ili da “TNF nađen u banani pomaže u liječenju raka”. 

 

Šta su činjenice?

 

Slične tvrdnje da zrele banane s tamnim mrljama proizvode ili sadrže faktor nekroze tumora (TNF) dijelile su se i na drugim jezicima, referišući se takođe na studiju iz Japana. Njima su se već bavile strane i regionalne fact-checking platforme: Faktograf, Logically, AFP Fact Check, AAP FACTCHECK i Africa Check.

Kako su zaključile pomenute platforme, najvjerojatnije je riječ o studiji provedenoj 2008. godine na univerzitetu u Tokiju, čiji su nalazi objavljeni godinu kasnije u časopisu Food Science and Technology Research. Rezultati ove studije su, međutim, pogrešno interpretirani u tvrdnjama o bananama i raku. U analizi iz 2022. godine, AFP Fact Check navodi:

Pretragom ključnih riječi pronašli smo ovu studiju objavljenu u časopisu Food Science and Technology Research 4. februara 2009, koja sugeriše da banane imaju potencijal “spriječiti bolesti načina života i kancerogenezu”.

U recenziranoj studiji, japanski istraživači testirali su učinke soka od banane ubrizganog miševima na njihovu sposobnost da proizvedu imunološki odgovor -- koji je uključivao proizvodnju TNF-a. Otkrili su da je jedna vrsta banane izazvala veći odgovor kad je sazrela.

Ali studija nije sugerisala da bi ljudi trebali povećati unos prezrelih banana niti da voće može spriječiti bolesti poput gripe ili raka.

I nije navedeno da banane sadrže TNF.

Dakle, riječ je o studiji koja je rađena na životinjama, ne na ljudima. Pored toga, miševi u studiji nisu hranjeni bananama, već im je ubrizgan sok. Studija nije potvrdila da banane sadrže faktor nekroze tumora, već da kod miševa sok od banane može podstaći njegovo stvaranje. Ovi nalazi ne mogu se podrazumijevati i za ljude niti se na osnovu njih može donijeti zaključak da konzumacija zrelih banana sprečava karcinom.

Kako je objašnjeno na stranici američkog Nacionalnog  instituta za rak, faktor nekroze tumora (TNF) je “protein koji proizvode bijela krvna zrnca kao odgovor na antigen (tvar koja uzrokuje specifičan odgovor imunološkog sistema) ili infekciju”. TNF, kako se navodi, može potaknuti imunološki odgovor osobe, a može izazvati nekrozu (ćelijsku smrt) nekih vrsta tumorskih ćelija.

Predavač biologije na tajlandskom univerzitetu Chulalongkorn dr. Jessada Denduangboripant rekao je za AFP Fact Check da se TNF ne nalazi u biljkama, već je riječ o tvari koja je dio imunološkog sistema sisavaca. Darren Saunders, vanredni profesor na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta Novog Južnog Walesa, rekao za platformu AAP FACTCHECK da “nije upoznat s bilo kakvim dokazima da se TNF nalazi u kori banane” te da ove biljke “čak nemaju gen za stvaranje TNF-a".

Iz američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) za Africa Check rekli su da banane ne sadrže TNF te da, “uz nekoliko izuzetaka, studije na ljudima još uvijek nisu definitivno pokazale da bilo koja komponenta u ishrani uzrokuje ili štiti od raka”.

Platforma za provjeru činjenica Logically u analizi navodi “da nijedno dvostruko slijepo kliničko istraživanje nikada nije pokazalo da konzumacija banana uzrokuje proizvodnju TNF-alfa kod ljudi”. 

Neki stručnjaci koje su kontaktirale navedene platforme upozorili su da pretjerana konzumacija prezrelih banana možda i nije zdrava. Tako se u analizi koju je u maju 2022. godine objavio AFP Fact Check navodi:

 “Prezrele banane sadrže škrob i visok sadržaj šećera, što bi moglo dovesti do gojaznosti”, rekla je 10. maja za AFP Bang-earn Thongmon nutricionistkinja u tajlandskom Uredu za ishranu pri Ministarstvu zdravstva.

Bang-earn je rekla da nema dokaza da jedenje banana može spriječiti bolesti.

No, ohrabrila je da se jedu “ne više od dvije banane dnevno” – idealno kada je kora ploda požutjela, ali još uvijek ima tračak zelene boje.

Shodno navedenom, tvrdnje da su naučnici u Japanu otkrili da potpuno zrela banana proizvodi ili sadrži TNF koji ima “svojstvo da se bori protiv ćelija koje se nepravilno razvijaju” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i pseudonauku.

Tvrdnje da crne tačke na kori banane liječe tumor ili da “TNF nađen u banani pomaže u liječenju raka” ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku.

 Napomena:

3.4.2024. Portali Stil, Mondo (.ba) i Stvar ukusa su izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

4.4.2024. Portal Radio Sarajevo je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

5.4.2024. Portali Hayat i Srbija danas su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

8.4.2024. Portal Informer je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

12.4.2024. RTV BN je ispravio netačne tvrdnje u jednom od ocijenjenih članaka pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

15.4.2024. Članak portala N1 BiH je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.
(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 29.09.2023

Nezavisne: Koju bananu je najzdravije jesti? Razlike su bitne

Postoji nekoliko stadijuma banana, a uvijek se pitamo koje je najzdravije jesti. Nezrele ili zelene, žute ili zrele i one sa smeđim tačkama ili potpun...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 29.09.2023

Jutarnji.hr: Koju bananu je najzdravije jesti - nezrelu, zrelu ili prezrelu? Razlike su bitne

Postoji nekoliko stadija banana, a uvijek se pitamo koje je najzdravije jesti. Nezrele ili zelene, žute ili zrele i one sa smeđim točkama ili potpuno...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 20.05.2016

Tuzlanski: Da li je zdravo jesti banane koje imaju crne tačkice

Banane su neizostavan dio jelovnika velikog broja ljudi, a nisu rijetki ni oni koji ih konzumiraju svakodnevno. Jeftine su i široko dostupne, a s obzi...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 19.05.2016

BH index: Da li je zdravo jesti banane koje imaju crne tačkice?

Banane su neizostavan dio jelovnika velikog broja ljudi, a nisu rijetki ni oni koji ih konzumiraju svakodnevno. Jeftine su i široko dostupne, a s obzi...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 20.05.2016

Bljesak: Je li zdravo jesti banane koje imaju crne točkice?

Banane su neizostavan dio jelovnika velikog broja ljudi, a nisu rijetki ni oni koji ih konzumiraju svakodnevno. Jeftine su i široko dostupne, a s obzi...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 19.05.2016

N1: Da li je zdravo jesti banane koje imaju crne tačkice?

Banane su neizostavan dio jelovnika velikog broja ljudi, a nisu rijetki ni oni koji ih konzumiraju svakodnevno. Jeftine su i široko dostupne, a s obzi...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 02.11.2015

Mondo: Šta se dešava kada pojedete pocrnele banane

Bićete iznenađeni!

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 22.03.2015

BH index: Ne izbjegavajte ih: “Flekave” banane podstiču imunitet

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu pod nazivom TNF (faktor razaranja tumora), koja ima sposobnost da se bori protiv abnormalnih ćelija. Ovo su u...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 21.03.2015

Nezavisne: "Flekave" banane podstiču imunitet

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu pod nazivom TNF (faktor razaranja tumora), koja ima sposobnost da se bori protiv abnormalnih ćelija.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 28.07.2014

Kodex: Pjegava banana osam puta zdravija

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno s...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 12.02.2015

Magicus: Tamne mrlje na banani

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno s...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 29.07.2014

Dnevno.hr: Evo što će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim mrljama!

Zrele banane ili zelenije, koje su vaš izbor? Nakon što ovo pročitate možda promijenite mišljenje...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 20.02.2024

Hayat: KOJU BANANU JE NAJZDRAVIJE JESTI?

Postoji nekoliko stadija banana, a uvijek se pitamo koje je najzdravije jesti.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 28.07.2014

BH index: Evo šta će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim tačkicama

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno s...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 29.09.2023

Haber: Koju bananu je najzdravije jesti? Razlike su bitne

Postoji nekoliko stadijuma banana, a uvijek se pitamo koje je najzdravije jesti. Nezrele ili zelene, žute ili zrele i one sa smeđim tačkama ili potpun...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 27.07.2014

Hercegovina.info: Evo što će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim točkicama

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 28.07.2014

Cure: NEVJEROVATNO OTKRIĆE – Evo šta će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim točkicama

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno s...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 29.09.2023

Bijeljina Online: Koju bananu je najzdravije jesti? Razlike su bitne

Postoji nekoliko stadijuma banana, a uvijek se pitamo koje je najzdravije jesti. Nezrele ili zelene, žute ili zrele i one sa smeđim tačkama ili potpun...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 14.11.2014

Ekskluziva: NAUČNICI IZ JAPANA OTKRILI: Evo šta će vam se dogoditi ako jedete banane sa crnim tačkicama!

Istraživanje je provedeno u Japanu gdje su došli do zaključka da je banana s crnim tačkicama osam puta zdravija od zelenih banana ili drugog voća, piš...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 30.09.2023

Dan.co: Stručnjaci savjetuju koju bananu je najzdravije jesti

Za dobro zdravlje je poželjno da se svaki dan pojede jedna relativno nezrela banana kako bi se poboljšalo zdravlje crijeva - navodi profesor Gordon Ka...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 29.09.2023

eTrebinje: Koju bananu je najzdravije jesti? Razlike su bitne

Postoji nekoliko stadijuma banana, a uvijek se pitamo koje je najzdravije jesti. Nezrele ili zelene, žute ili zrele i one sa smeđim tačkama ili potpun...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 28.07.2014

Bljesak: Banane s crnim točkicama osam puta zdravije od zelenih banana - Pročitajte više na: https://bljesak.info/lifestyle/flash/banane-s-crnim-tockicama-osam-puta-zdravije-od-zelenih-banana/91875

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno s...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 27.07.2014

Depo: Evo šta će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim tačkicama

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 27.07.2014

Dnevnik.hr: Evo što će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim točkicama

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 13.04.2022

Index: Zelene, žute, one sa smeđim mrljama... Stručnjaci otkrili koje banane su najzdravije

NEKI ljudi preferiraju vrlo zrele banane, sa smeđim mrljama, mekanije i nešto slađe, dok drugi radije pojedu zelenu bananu koja ima čvrstu strukturu i...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 27.01.2016

Domaćinski blog: Zašto bi trebali jesti banane sa crnim tačkicama?

Istraživanje je provedeno u Japanu gdje su došli do zaključka da je banana s crnim tačkicama osam puta zdravija od zelenih banana ili drugog voća, piš...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 27.07.2014

Rama-Prozor info: Jedite banane s tamnim točkicama!

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 10.12.2015

RTV7: Banane popravljaju raspoloženje i uništavaju ćelije tumora!

Nema ko ne voli banane! Ova čudotvorna voćka omiljena je svima, bez obzira na godine ili bilo koji drugi kriterijum, a najviše je vole sportisti. Bana...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 28.07.2014

072 Info: Evo šta će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim tačkicama

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno s...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 09.07.2016

Radio Sarajevo: Nemojte izbjegavati banane koje imaju crne tačkice

Zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja se bori protiv ćelija koje odudaraju, odnosno tumornih ćelija.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 12.09.2015

Ljepota & Zdravlje (.hr): Banane popravljaju raspoloženje i uništavaju stanice tumora!

Ne postoji osoba koja ne voli banane! Ovo čudotvorno voće omiljeno je svima, bez obzira na godine ili bilo koji drugi kriterij, a najviše je vole spor...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 27.02.2020

Hercegovina.in: Evo što će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim točkicama

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno s...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 02.06.2014

Ekskluziva: Prezrele banane zdravije od običnih!

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 15.09.2015

Čuvaj zdravlje: Banane popravljaju raspoloženje i uništavaju ćelije tumora!

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 10.06.2014

Lekar info: Prezrele banane zdravije od tvrdih

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Međutim, da li ste se ikada zapitali u kom stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdrav...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 03.06.2014

Cazin net: Prezrele banane zdravije od običnih

Svi vole banane, ukusne su, hranljive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Ev...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 02.06.2014

Super Žena.b92: Prezrele banane zdravije od običnih

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Ev...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 03.06.2014

Nezavisne: Prezrele banane zdravije od običnih

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 11.09.2015

Ljepota i zdravlje.ba: Banane popravljaju raspoloženje i uništavaju ćelije tumora!

Nema ko ne voli banane! Ova čudotvorna voćka omiljena je svima, bez obzira na godine ili bilo koji drugi kriterijum, a najviše je vole sportisti. Bana...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 10.06.2014

Vesti-online: Prezrele banane zdravije od tvrdih

Birajte banane sa tačkicama. Ne izgledaju mnogo lepo, ali su zdravije

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 02.06.2014

021.rs: Prezrela banana najzdravija

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za zdravlje? Evo rezultat...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 03.06.2014

Kodex: Prezrele banane zdravije i bogatije kalijumom

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 06.06.2014

RTV Budva: Prezrele banane zdravije od običnih

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 05.06.2014

Lepota i zdravlje: Prezrele banane su najzdravije

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za zdravlje? Evo rezultata...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 02.06.2014

Portal Analitika: Prezrele banane zdravije od običnih

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 02.06.2014

RTCG: Prezrele banane zdravije

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 02.06.2014

RTV BN: Prezrele banane zdravije od običnih

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 02.06.2014

RTRS: Prezrele banane zdravije od običnih

Svi vole banane, ukusne su, hranjive i pune kalijuma. Da li ste se ikad zapitali u kojem stadijumu zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje? Evo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 10.10.2017

Novi: Evo što će vam se dogoditi ako jedete BANANE SA TAČKICAMA

Jeste li se ikad zapitali u kojem stadiju zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje općenito?

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 26.09.2019

Džemat Rahić: Koja je mudrost u crnim tačkicama koje se nalaze na kori banane

Svjesni smo da manje više svi vole banane; ukusne su, hranjive i pune kalija.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 25.04.2012

RTV BN: Ne bacajte ih: Banane sa tamnim tačkama pomažu u borbi protiv raka

Tamne mrlje na banani su obično smatrane znakom da banana više nije dobra i ukusna. Međutim, istina je sasvim drugačija: istraživanja pokazuju da tamn...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.06.2019

Atma: Japansko istraživanje dokazalo da su OVAKVE banane najzdravije!

Svi vole banane; ukusne su, hranjive i pune kalija. Jeste li se ikad zapitali u kojem stadiju zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje općenito?...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 17.04.2014

Stil: Ne bacajte ih: Banane sa tamnim tačkama pomažu u borbi protiv raka

Tamne mrlje na banani su obično smatrane znakom da banana više nije dobra i ukusna. Međutim, istina je sasvim drugačija: istraživanja pokazuju da tamn...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 07.08.2014

RTRS: Svi znamo da su zdrave, ali jeste li znali ovo o bananama?

Svi znamo da su banane zdrave, ukusne i pune kalija koji je prijeko potreban kada ste u treningu.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 04.04.2014

Mini magazin: Naučno dokazano: Banane sa tamnim tačkicama bore se protiv raka

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 20.04.2014

Kodex: Banane sa tamnim tačkama pomažu u borbi protiv raka

Tamne mrlje na banani su obično smatrane znakom da banana više nije dobra i ukusna. Međutim, istina je sasvim drugačija: istraživanja pokazuju da tamn...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 13.04.2014

STVAR UKUSA: Banane sa tamnim tačkama pomažu u borbi protiv raka

Pogledajte zbog čega ne treba bacati banane na kojima su se pojavile tamne mrlje.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 30.07.2014

Srbija danas (.rs): Crne tačke na kori banane leče tumor

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Pseudonauka 22.11.2016

Nezavisne: Trule banane uništavaju ćelije raka

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

IN Media: 9 stvari koje se događaju kad jedete tačkaste banane

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

Danas: Zašto treba jesti tačkaste banane

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 25.11.2016

AntenaM: Višestruko zdravo voće: Ne bacajte banane sa pjegicama

Mnogi kad vide crne tačkice na bananama ne žele da ih jedu, no nedavno istraživanje u Japanu navodi brojne prednosti upravo takvih banana.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 10.10.2017

Happy TV: Zašto je zdravo jesti TAČKASTE BANANE?!

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

Novi Život: 9 stvari koje će se dogoditi kad počnete jesti banane s točkicama

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

24 sata hr: 9 stvari koje će se dogoditi kad počnete jesti točkaste banane

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 24.11.2016

Živim: Ne bacajte banane s 'pjegicama', bolje su nego što mislite!

Štite od raka, reguliraju tlak, podižu raspoloženje i još puno više.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

B 92: Devet stvari koje se događaju kad jedete tačkaste banane

Nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su banane s crnim tačkicama odlične za zdravlje, piše Life Hack.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

Buka: 9 stvari koje se događaju kad jedete tačkaste banane

Nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su banane sa crnim tačkicama odlične za zdravlje, piše Life Hack.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.09.2016

RTV BN: Stvari koje se događaju kad jedete tačkaste banane

Nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su banane sa crnim tačkicama odlične za zdravlje, piše Life Hack.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

Trebinje Live: 9 RAZLOGA zbog čega trebate da jedete TAČKASTE BANANE

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

Vijesti Me: Devet stvari koje se događaju kad jedete tačkaste banane

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 23.11.2016

Pressing: Jesu li banane s tačkicama zdravije?

Nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su banane sa crnim tačkicama odlične za zdravlje, piše Life Hack.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.11.2016

Informer: DEVET STVARI koje se događaju kad jedete tačkaste banane

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno