Raskrinkavanje.ba

Domaćinski blog → Zašto bi trebali jesti banane sa crnim tačkicama?

27.01.2016
Tekst članka

Istraživanje je provedeno u Japanu gdje su došli do zaključka da je banana s crnim tačkicama osam puta zdravija od zelenih banana ili drugog voća, piše Amazing stories around the world. Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv ćelija koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno ćelija tumora.

U poređenju sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikanceroznih sastojaka. Kako banana zrije, razvija tamne tačkice po sebi.
A što više tačkica ima, više je obogaćenih ćelija koje razvijaju imunitet. U tom stepenu sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih banana kada je teža za probaviti jer se škrob još nije pretvorio u šećer.

Članak indeksiran 02.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi