Raskrinkavanje.ba

Kodex → Banane sa tamnim tačkama pomažu u borbi protiv raka

20.04.2014
Tekst članka

Tamne mrlje na banani su obično smatrane znakom da banana više nije dobra i ukusna. Međutim, istina je sasvim drugačija: istraživanja pokazuju da tamne mrlje na banani sadrže TNF ili faktor nekroze tumora

Pored jabuke, banana je vjerovatno najzdravije voće na svijetu. Njene zdravstvene koristi su mnogobrojne, a da ne spominjemo koliko je ukusna.

Međutim, šta raditi sa bananom kada se na njoj pojave tamne tačkice? To upućuje na činjenicu da je ona prezrela, ali postoji još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da obožavate takve banane.

Banane se obično beru još dok su zelene, pa nakon berbe počinju prirodno da sazrijevaju. Nakon nekoliko dana one dobijaju njihovu prepoznatljivu žutu boju, pa je tada i njihova hranjiva vrijednost na najvišem nivou. Poslije toga dolazi do pojave tamnih tačkica, što upućuje na njihovu prezrelost.

TNF ima sposobnost borbe protiv abnormalnih ćelija u organizmu, a samim tim dolazi do poboljšanja imunološkog sistema organizma. Nažalost, konzumiranje banana sa tamnim mrljama ne preporučuje se dijabetičarima, a nivo mikronutrijenata nije tako visok kao kod banane koja ima “savršenu” žutu boju.

Uopšteno govoreći i zrele i prezrele banane sadrže vitamine C i B6 i kalijum, bogate su vlaknima i prirodnim šećerom. Banana normalne veličine sadrži 105 kalorija i veoma je dobra za probavu. (CdM)

Članak indeksiran 02.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi