Raskrinkavanje.ba

Index → Zelene, žute, one sa smeđim mrljama... Stručnjaci otkrili koje banane su najzdravije

13.04.2022
Tekst članka

NEKI ljudi preferiraju vrlo zrele banane, sa smeđim mrljama, mekanije i nešto slađe, dok drugi radije pojedu zelenu bananu koja ima čvrstu strukturu i reskiji okus. Ipak, nije stvar samo strukture i okusa, već i različitog učinka na zdravlje.

Zelene banane

Pokazalo se da nezrele, zelene banane imaju 20 puta više rezistentnog škroba od zrelih banana. Ovo je oblik škroba koji tijelo nastoji razgraditi (opire se probavnom procesu), pa prolazi ravno kroz crijeva.

To usporava brzinu kojom se ugljikohidrati u voću pretvaraju u glukozu i apsorbiraju u krv. Zelena banana obično ima glikemijski indeks od 30, u usporedbi s 58 za zrelu bananu. Ne samo da je rezistentni škrob dobar za ujednačavanje razine šećera u krvi, već se njime hrane i "dobre" bakterije u debelom crijevu.

Oni, pak, pospješuju probavne enzime koji nam pomažu probaviti ugljikohidrate i apsorbirati vitamine iz hrane te nas štite od bilo kakvih neprijateljskih mikroorganizama.

Profesor Gordon Carlson rekao je za Good Health da svaki dan pojede jednu relativno nezrelu bananu kako bi poboljšao zdravlje crijeva. Prednosti zelenih banana potvrđene su u velikom pregledu 18 studija o njihovoj ishrani, objavljenom u časopisu Nutrients 2019. godine.

Ovo je pokazalo da zelene banane mogu pomoći kod gastrointestinalnih simptoma (kao što su proljev i zatvor) i bolesti (kao što je rak crijeva). One također mogu pomoći u prevenciji ili liječenju dijabetesa tipa 2.

Žute banane

Tijekom zrenja škrob u banani pretvara se u šećer - od 3.2 g/100 g u nezreloj banani do 12 g/100 g u zreloj. "To ih čini dobrim izvorom energije koja se brzo oslobađa, pogodno za sportaše", kaže dijetetičarka dr. Sarah Schenker.

Manje količine otpornog škroba također znače da su žute banane lakše probavljive. Ako imate problema s probavom, zelene banane mogu vam prouzrokovati plinove i nadutost.

Schenker sugerira da zdravstvene prednosti žutih banana nadmašuju prednosti koje donose one zelene. "Banane sadrže nekoliko spojeva, poput karotenoida, koji su povezani sa zdravljem očiju i prevencijom raka, a koji postaju iskoristiviji kada banana sazre", kaže ona. "S manje škroba za razgradnju, vaš će probavni sustav brže upiti hranjive tvari."

Banane sadrže vitamine B, kao i antioksidanse vitamine A i C, plus minerale željezo, magnezij, mangan i kalij. Neki od tih mikronutrijenata gube se kako banana stari, ali razine antioksidansa, koji pomažu u održavanju imunološkog sustava, dostižu vrhunac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Studije, uključujući i onu objavljenu 2014. u časopisu International Food Research Journal, pokazale su da se razina vitamina C povećava s procesom zrenja, ali opada kako banana postaje prezrela.

Žute banane sa smeđim mrljama

Smeđe mrlje na vrlo zreloj banani ukazuju na to da se još više škroba pretvorilo u šećer. Znanstvenici su otkrili da potpuno zrela banana proizvodi tvar zvanu faktor nekroze tumora (TNF) koja ima sposobnost borbe protiv abnormalnih stanica i jačanja našeg imuniteta protiv raka.

U studiji objavljenoj 2009. u časopisu Food Science and Technology Research, znanstvenici sa Sveučilišta Teikyo u Japanu otkrili su da su banane s tamnim mrljama osam puta učinkovitije u povećanju snage bijelih krvnih stanica (koje se bore protiv infekcije) od banana sa zelenom korom.

Izvijestili su da stupanj antikancerogenog učinka voća odgovara stupnju zrelosti - što više mrlja ima banana, to je veća njezina moć jačanja imuniteta.

Smeđe banane

Banane proizvode plin etilen, prirodni spoj koji regulira proces zrenja, zbog čega posmeđe. To mijenja njihovu teksturu i okus, kao i njihovu nutritivnu vrijednost. Kada banana postane prezrela, veliki dio škroba se pretvara u šećere, što je čini izvrsnim prirodnim izvorom slatkoće.

Dr. Schenker preporučuje korištenje smeđih banana za pečenje i korištenje u blenderima za izradu smoothieja, sladoleda i kolača, kao i popularnog kruha od banane.

"Korištenje prezrelih banana umjesto šećera zdraviji je način zaslađivanja hrane, jer banane pružaju nekoliko esencijalnih hranjivih tvari: kalij, vitamin B6, folat i nešto vitamina C", kaže ona.

Naposljetku, prezrele banane mogu početi fermentirati, gubeći mnoge od svojih nutritivnih prednosti. Mogu početi mirisati više na alkohol nego na šećer, a mogu sadržavati i do 0,5 g alkohola po banani. Laboratorijske studije su pokazale da se etanol (alkohol) može ekstrahirati iz izrazito zrelih banana, ali samo nakon dodavanja kvasca i šećera, kako piše The Daily Mail.

Članak indeksiran 02.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi