Raskrinkavanje.ba

Džemat Rahić → Koja je mudrost u crnim tačkicama koje se nalaze na kori banane

26.09.2019
Tekst članka

Svjesni smo da manje više svi vole banane; ukusne su, hranjive i pune kalija.

Naravno mnogi od nas izbjegavaju jesti banane koje su zrelije odnosno na kojima se po kori nalaze tačke smeđe. Jeste li se ikad zapitali u kojem stadiju zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje općenito? Jeste li razmišljali što će vam se dogoditi ako jedete banane na tačkicama. Evo rezultata zdravstvenog istraživanja provedenog u Japanu. Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost da se bori protiv ćelija koje se ponašaju neuobičajeno. Kako banana zrije, razvija tamne tačkice po sebi. Što više tačkica ima, više je obogaćenih stanica koje razvijaju imunitet.
U tom stupnju sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih stadija banane kada je teža za probaviti jer se škrob još nije pretvorio u šećer.

Razina ćelija sa antikanceroznim efektom odgovara razini zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta. Kod istraživanja, u usporedbi sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikanceroznih tvari.

Članak indeksiran 02.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi