Raskrinkavanje.ba

Srbija danas (.rs) → Crne tačke na kori banane leče tumor

30.07.2014
Tekst članka

Japanski naučnici objašnjavaju da su ove stare banane osam puta zdravije od zelenih banana ili bilo kojeg drugog voća.

Prva misao kada vidite crne tačke na kori banane pomislite na buđ, starost i pokvarenost. Jeste da vam sama ruka kreće ka kanti, ali ne bacajte ih! Te mrlje na banani govore nešto sasvim suprotno – predstavljaju faktor nekroze tumora (TNF).

Banane se obično beru još dok su zelene, pa nakon berbe počinju prirodno da sazrevaju. Tek nakon nedelju dana, one dobijaju svoju prepoznatljivu žutu boju i smatra se da je tada njihova hranjiva vrednost na najvišem nivou. Posle toga, dolazi do crnih tačkica koje odaju utisak njihove prezrelosti.

 

voće
voće / Izvor: Profimedia

 

Faktor nekroze tumora (TNF), pored uspešne borbe protiv tumora, takođe ima sposobnost  uklanjanja abnormalnih ćelija u organizmu, što dovodi do poboljšanja imuno sistema.

Japanski naučnici su nedavno sproveli istraživanje koje ističe da su ovakve banane osam puta zdravije od zelenih banana ili bilo kog drugog voća. Upoređujući ih sa grožđem, jabukama, lubenicom, ananasom i kruškama, zrele banane sadrže najviše antikanceroznih materija.

Banana je najbolja i za probavu,jer se šećer iz nje tada najlakše apsorbuje, za razliku od manje zrelih banana, kod kojih je teže imati dobru stolicu jer se skrob nije još pretvorio u šećer.

Članak indeksiran 02.04.2024. Zadnji put osvježen 05.04.2024.

Ocijenjeno u analizi