Raskrinkavanje.ba

Novi → Evo što će vam se dogoditi ako jedete BANANE SA TAČKICAMA

10.10.2017
Tekst članka

Jeste li se ikad zapitali u kojem stadiju zrelosti su one najbolje za probavu i zdravlje općenito?

Evo rezultata zdravstvenog istraživanja provedenog u Japanu.

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost da se bori protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno.

Kako banana zrije, razvija tamne tačkice po sebi. Što više tačkica ima, više je obogaćenih stanica koje razvijaju imunitet.

U tom stupnju sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih stadija banane kada je teža za probaviti jer se škrob još nije pretvorio u šećer.

Razina stanica sa antikanceroznim efektom odgovara razini zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta.

USUDITE LI SE? Šta se desi kada pojedete 7 banana odjednom?

 

Jedan od mitova o hrani koji se pojavljuje s vremena na vrijeme jest da biste mogli umrijeti ako pojedete više od šest banana odjednom. Iako naravno nije zdravo pretjeravati ni u čemu, ovaj je mit lažan, no nikako da nestane.

 

Banane su vrlo zdrave, prepune su vitamina i minerala, osobito kalija koji je ključan za naš život i može se naći u svakoj stanici našeg tijela.

Međutim, ako je nivo kalija u tijelu prenizak ili previsok, može doći do nepravilnog rada srca, želučanih i probavnih tegoba, proljeva i mučnine. Kalij-hlorid je čak jedna od hemikalija koje Amerikanci koriste u smrtonosnim injekcijama koje se daju osuđenicima na smrt, jer iznimno visoke duze kalija uzrokuju srčani udar.

Međutim, jedenje šest ili više banana ne može vas ubiti. Morali biste ih jesti više od 400 na dan da stvorite razinu kalija koja može ubiti, rekla je za BBC Catherine Collins, nutricionistkinja iz bolnice St. George u Londonu. 

Odrasle osobe trebale bi u organizam unositi 3500 miligrama kalija na dan. Prosječna banana sadrži oko 450 miligrama, što znači da ih možete pojesti više od sedam da unesete preporučenu dozu kalija u organizam. Dakle, više od šest.

Članak indeksiran 02.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi