Raskrinkavanje.ba

AntenaM → Višestruko zdravo voće: Ne bacajte banane sa pjegicama

25.11.2016
Tekst članka

Mnogi kad vide crne tačkice na bananama ne žele da ih jedu, no nedavno istraživanje u Japanu navodi brojne prednosti upravo takvih banana.

Dodatno štite od raka 
Istraživači su otkrili da banane prekrivene crnim tačkicama sadrže TNF (faktor nekroze tumora) koji uništava tumorske stanice. I jedenjem takvih banana pomaže u prevenciji raka. 
 
Pomažu kod gastritisa
Banana je izvrsni, a prije svega prirodni atacid koja pomaže kod problematične probave. Lako se vare i našem želucu ne stvaraju probleme. Ako imate problema sa gorušicom ona će vam pomoći.
 
Regulišu krvni pritisak 
Za održavanje urednog krvnog pritiska, potrebno je imati dobar nivo kalijuma u krvi. A tačkaste banane upravo njime obiluju. 
 
Bićete manje depresivni 
Banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja je vašem tijelu u proizvodnji serotonina, hormona sreće, neophodna. Zato jedenje banana sa crnim pjegicama pomaže snu i osjećaju smirenosti. 
 
Pomažu kod zatvora 
S obzirom na to da imaju visok nivo vlakana, odlične su ako imate problema sa zatvorom. Banane dodaju sluz u crijeva i olakšavaju njihovo gibanje. 
 
Daju vam energiju
Ova namirnica ima visoku kalorijsku vrijednost, zbog čega su odličan izvor energije. Sljedeći put kad vam treba nalet energije nakon napornog vježbanja, pojedite bananu. Također, visok nivo kalijuma iz banana spriječiće grčeve u mišićima,a drugi minerali i nutrijenti pomoći će vam, kažu stručnjaci, da postignete fizičku izdržljivost. 
 
Olakšaće vam probleme kod čira na želucu 
Čirevi su sinonim za akutnu bol i stroga ograničenja u prehrani, jer začinjena hrana može uzrokovati dalje iritacije. Međutim, banane imaju mekšu teksturu koja brzo prolazi kroz probavni trakt. 
 
Pomažu kod anemije 
Banane su obilan izvor gvožđa, koji je glavni sastojak crvenih krvnih stanica koje prenose kiseonik i nutrijente kroz vaše tijelo. One, takođe, nadopunjavaju potrebe vašeg tijela za gvožđem, čime se smanjuje mogućnost pojave anemije, koju karakterišu nizak nivo gvožđa i bolesti crvenih krvnih zrnaca. 
 
Olakšaće vam menstrualne bolove 
Nivo kalijuma u tačkastim bananama pomaže kod smanjenja grčeva tokom menstruacije. Banane su bogate vitaminom B6 koji smanjuju nadutost i zadržavanje vode u tom periodu.
 
Izvor: Jutarnji/Cafe.ba
Članak indeksiran 02.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi