Raskrinkavanje.ba

Blic → Banjac o Dejtonskom sporazumu: "Mnogo je razlika u odnosu na vreme potpisivanja"

18.11.2021
Tekst članka

Predsednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je da se u mnogo čemu razlikuje ono što je danas Dejtonski mirovni sporazum u odnosu na onaj kada je potpisan zbog nastojanja dela međunarodne zajednice da naprave drugačiju BiH od one definisane tim sporazumom.

Bez obzira što su ciljevi dela međunarodne zajednice i pojedinih zemalja da naprave drugačiju BiH od one definisane u Dejtonu, oni moraju razumeti da ono što je potpisano i čega su garant mora da se poštuje i zbog toga je težnja Republike Srpske vraćanje na njegov izvorni oblik – rekao je Banjac povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, prenosi Srpskainfo.

On je iznio i ubeđenje da će Republika Srpska i istrajati u toj bici za pravo i demokratiju i da će izaći kao pobednik, jer je to uslov opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

– Čemu vredi bilo kakav dogovor u budućnosti i ko će poštovati potpise onih koji žele na grub način i silom da menjaju Dejtonski sporazum. Verovatno da taj sporazum ne bi bio potpisan da je u vreme njegovog potpisivanja neko predliožio da će izgledati kao što danas izgleda – naveo je Banjac.

BURE BARUTA NA IVICI PUCANJA AMERIKA I NEMAČKA ZAPRETILE DODIKU SANKCIJAMA, POMINJE SE ODBRANA BIH "KAO DEVEDESETIH", A BOSANSKI LONAC NE PRESTAJE DA KLJUČA

"Dodik ugrožava mir i ide ka poništenju Dejtona": Šmit Savetu bezbednosti UN podnosi izveštaj o stanju u BiH

Banjac je napomenuo da su najveća dostignuća Dejtonskog sporazuma ta što je zaustavio rat u BiH i što je tačno definisao određene odnose, ali da je taj sporazum menjan kroz razna nametanja na silu od strane visokih predstavnika ili nekih od njegovih garanata.

U nedelju, 21. avgusta, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi