Biden na online samitu imao masku, svi su se pitali zašto. Bijela kuća: S razlogom je nosio

Izvor/medij: Raport
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Ne, Joe Biden nije jedini nosio masku na virtuelnom samitu

-

Joe Biden je tokom virtuelnog (online) samita o klimatskim promjenama nosio masku kako bi “poslao poruku” svijetu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Na snimci sa summita koji je održan u četvrtak vidi se kako je Biden jedini svjetski čelnik na sastanku s maskom na licu. Kanadski premijer Justin Trudeau, kineski predsjednik Xi Jinping, njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi svjetski lideri koji su se vidjeli na snimci nisu imali maske. Psaki je na konferenciji za novinare branila taj potez.

“Svijetu je poslao poruku”

“Biden je nosio masku na virtualnom sastanku kako bi svijetu poslao poruku da se drži mjera predostrožnosti i da će nastaviti to činiti kao čelnik Sjedinjenih Država”, kazala je Psaki, a prenosi RT.

Glasnogovornica nije pritom objasnila kakvu to tačno “poruku” šalju svijetu oni čelnici koji na virtualnom sastanku nisu nosili maske.

Johnson je također nosio masku

The Sun

1.37M subscribers

Biden mocked for wearing Covid mask during VIRTUAL climate change summit

 

 

Watch later

 

 

Share

 

Watch on

 

Nakon što se snimka proširila na društvenim mrežama, nekoliko medijskih organizacija odlučilo je detaljnije istražiti cijelu situaciju i provjeriti činjenice. Ustanovili su da Biden zapravo nije bio jedini učesnik sumita s maskom.

Naime, radi se o snimci sumita koji se održavao tokom dva dana. USA Today, Snopes i PolitiFact istaknuli da se na snimci zaslona može vidjeti samo dio, 17 od 40, čelnika koji su prisustvovali virtualnom sastanku. Primijetili su da su i drugi sudionici koji nisu bili vidljivi u tom trenutku također imali maske, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona, japanskog premijera Yoshihidea Suga i argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza.

Većina čelnika ipak tokom sastanka na Zoomu nije nosila maske.

Članak indeksiran 14. 05. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me