Ne, Joe Biden nije jedini nosio masku na virtuelnom samitu

Tvrdnju da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jedini nosio zaštitnu masku na virtuelnom samitu prenijeli su brojni domaći mediji. Ipak, Biden nije bio jedini koji je na licu imao masku, a za period kada ju je zaista nosio za to je imao valjan razlog.

Novinska agencija Srna objavila je 23. aprila 2021. godine članak o virtuelnom samitu na kom je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden nosio zaštitnu masku. Objavljeni članak je naslovljen:

BIDEN JEDINI SA MASKOM NA VIRTUELNOM SAMITU

Kako se u članku tvrdi, Biden je navodno bio jedini svjetski lider koji je za vrijeme virtuelnog samita o klimatskim promjenama nosio zaštitnu masku. Za razliku od njega, tvrdi se, brojni svjetski lideri/ke, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel, samitu su prisustvovali bez maske.

Ista tvrdnja našla se i na više od 15 drugih portala. Pojedini portali svoje članke opremili su senzacionalističkim klikbejt naslovima: 

BAJDENU SE PONOVO SMEJE CELA PLANETA: Možete li da verujete ŠTA SAD URADI ČOVEK?! (FOTO) (Espreso, USN)

ŠTITI GA OD KOMPJUTERSKIH VIRUSA? Bajden jedini nosio masku na virtuelnom samitu (FOTO) (Novosti)

Ovi članci referiraju se na objavu sa društvene mreže Twitter na engleskom jeziku, u kojoj je screenshot sa događaja podijeljen uz tvrdnju da je Biden jedini koji nosi zaštitnu masku. 

Tekst u slici: “Biden je bio jedini koji je nosio masku….. na video pozivu…. sa svjetskim liderima……”

Šta su činjenice?

Dvodnevni samit lidera/ki o klimatskim promjenama održan je na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država povodom Dana planete Zemlje 22. i 23. aprila u virtuelnom okruženju. Na samit je pozvano četrdeset lidera/ki svijeta, a činjenica da je Biden nosio zaštitnu masku postala je viralna veoma brzo.

Ovom tvrdnjom bavio se niz fact-checking portala u svijetu, te su analize objavili Snopes, Reuters, USA Today i Politifact. Istim navodima bavio se i Fake news tragač iz Srbije. 

Kako je u svim ovim analizama zaključeno, Biden nije bio jedini koji je na samitu imao zaštitnu masku. Fotografija koja pokazuje Bidena kao jedinog koji na licu ima zaštitnu masku uključuje samo 17 od više od 40 ekrana. Kako je i ranije istaknuto, ovom samitu prisustvovalo je 40 svjetskih lidera/ki, 14 članova kabineta, osam izvršnih direktora i papa Franjo. (link)

Kako Reuters ističe, postoji niz fotografija koje pokazuju da su i drugi lideri/ke nosili maske za vrijeme samita: 

Maske su nosili i drugi svjetski lideri/ke na samitu, uključujući Lee Hsien Loong, premijera Singapura ovdje; italijanski i japanski premijer Mario Draghi i Yoshihide Saga ovdje; predsjednik Argentine Alberto Fernandez i premijer Butana Lotay Tshering ovdje.

Da su i drugi pojedinci nosili zaštitne maske u određenim periodima samita, vidi se i iz fotografije dostupne na platformi Getty Images.

Biden takođe nije bio sam u prostoriji iz koje se uključivao na samit, te je razlog za njegovo nošenje maske to što nije mogao biti na sigurnoj distanci od drugih prisutnih osoba, a ne “zaštita od kompjuterskih virusa”. Kako Politifact navodi:

I suprotno pretpostavci da je Biden nosio masku sam u sobi, fotografije State Departmenta pokazuju da mu se u različitim trenucima pridružio državni sekretar Antony Blinken, specijalni predsjednički izaslanik za klimu John Kerry, sekretarica trezora Janet Yellen, direktor nacionalnog ekonomskog savjeta Brian Deese i pomoćnici.

Trenutak u kom se, između ostalog, jasno vidi da sa Bidenom ima još ljudi u prostoriji može se uočiti, recimo, na 3:01:17 snimka, koji je dostupan ovdje

Dodatno, Biden nije nosio masku sve vrijeme, već je, kako se može vidjeti na videu ovdje, kada je došao red na njegovo obraćanje, te je mogao biti na sigurnoj distanci od drugih prisutnih, masku skinuo. 

I pored činjenice da je niz fact-checking portala objavio analize u kojima je utvrđeno da tvrdnja da je Biden jedini koji je nosio masku nije tačna, pojedini domaći mediji su i nakon njihovih objava istu tvrdnju ponovili u naslovima svojih članaka. Tako su, počevši sa portalom Sputnik 27. aprila, objavljeni članci čiji naslovi ne odgovaraju njihovom sadržaju, budući da se u naslovima navodi da je Biden bio jedini sa zaštitnom maskom, dok se u tekstu ističe da su masku nosili i drugi. Članak objavljen na portalu Sputnik naslovljen je:

Bajden jedini nosio masku na onlajn sastanku svetskih lidera: Bela kuća ima objašnjenje /video/ 

Suprotno naslovu, u tekstu se navodi da Biden ipak nije bio jedini koji je nosio zaštitnu masku:

Nekoliko medijskih organizacija otkrilo je da Bajden nije jedini učesnik koji je nosio masku navodeći da je fotografija samo jedan snimak ekrana sa dvodnevnog samita.

Istakli su da se na slici može videti samo manji deo, 17 od 40 lidera koji su prisustvovali virtuelnom samitu. Primetili su da su i drugi učesnici koje nije snimala kamera u tom trenutku nosili maske, poput britanskog premijera Borisa Džonsona, japanskog premijera Jošihide Suga i argentinskog predsednika Alberta Fernandeza.

Nakon što je tvrdnja da je Biden bio jedini koji je nosio masku za vrijeme samita postala viralna, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je na brifingu odgovorila na pitanje novinara Fox Newsa vezano za ovu temu. U odgovoru koji možete pogledati ovdje, Psaki je objasnila da je Biden to učinio kako bi “poslao poruku svijetu da poštuje mjere predostrožnosti”. Nadalje, glasnogovornica navodi da je sa Bidenom u prostoriji bilo još ljudi, te je njegovo nošenje maske bilo posve opravdano. 

Pojedini domaći mediji odlučili su prenijeti samo dio izjave Psaki, u kom se navodi da je razlog nošenja maske “slanje poruke Bidena”, ali ne i dio u kom ona pojašnjava da on u prostoriji nije bio sam. Tako je, počevši sa portalom Raport, niz portala prenio samo rečenicu u kojoj stoji:

“Biden je nosio masku na virtualnom sastanku kako bi svijetu poslao poruku da se drži mjera predostrožnosti i da će nastaviti to činiti kao čelnik Sjedinjenih Država”, kazala je Psaki, a prenosi RT.

Samo ovaj, manipulativno prenesen dio izjave, našao se u člancima portala Dnevno, Kurir, Dnevni avaz, Espreso i Index. Dodatno, svi ovi članci u nekoj formi imaju objavljenu i tvrdnju da je Biden jedini nosio masku.

U člancima pojedinih portala navodi se i to da Psaki navodno "nije objasnila kakvu "poruku" šalju svijetu oni čelnici koji na virtualnom sastanku nisu nosili maske". Ipak, Psaki je objasnila da "ne zna kakve su postavke događaja drugi imali u svojim zemljema", ali da je u slučaju Sjedinjenih Američkih Država sa Bidenom u prostoriji bilo još ljudi, te je postojala potreba za nošenjem zaštitne maske. 

Članak objavljen na portalu RT, na koji se svi pomenuti domaći portali referiraju, prenosi čitav kontekst odgovora koji je na brifingu dala Psaki. 

Pri prenošenju izjave glasnogovornice Psaki, pojedini portali među kojima su Sputnik, Srbija danas, Stanje stvari, Top vesti i Novosti njenu izjavu neadekvatno su preveli navodeći da je ona istakla da "Bajden šalje poruku da nameće mere predostrožnosti". Ipak, Psaki je u odgovoru upotrijebila izraz "putting in place precautions" čiji bi adekvatniji prevod na naš jezik glasio "provodi mjere predostrožnosti".

Dakle, Biden nije bio jedini koji je na pomenutom samitu nosio zaštitnu masku, a za trenutke kada masku jeste imao na licu za to je postojao valjan razlog. 

Tvrdnju da je američki predsjednik Joe Biden jedini koji je na virtuelnom samitu o klimatskim promjenama nosio zaštitnu masku, na našem govornom području prvi put objavljenu na portalu agencije Srna, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva druga objavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Naslove članaka objavljenih na portalima Sputnik, Top vesti, Srbija danas i Stanje stvari ocjenjujemo kao klikbejt, budući da se, suprotno naslovu, u tekstu ne nalazi tvrdnja da je Biden jedini koji je za vrijeme samita nosio zaštitnu masku. Dodatno, budući da sama tvrdnja koja se nalazi u naslovima ovih portala nije utemeljena, ovi članci takođe dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Člancima koji manipulativno prenose izjavu glasnogovornice Jen Psaki dajemo ocjenu manipulacija činjenicama, budući da zaista jeste rekla da je Biden masku nosio kako bi “poslao poruku svijetu”, ali to nije kompletna izjava. Psaki je nastavila objašnjavajući da Biden nije bio sam u prostoriji, te je iz tog razloga bilo značajno da nosi zaštitnu masku. 

Napomena:

18.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Blic, Raport, Republika i Espreso ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

19.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Srbija danas ispravio je netačne navode u svojim člancima, te  dobija i ocjenu ispravljeno. 

21.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Alo, Objektiv i Novosti ispravili su netačne navode u svojim člancima, te  dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

28.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Top vesti ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 14. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može "izaći na crtu" NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me