Raskrinkavanje.ba

Index → Bijela kuća: Biden je s razlogom nosio masku za vrijeme virtualnog summita

29.04.2021
Tekst članka

JOE BIDEN je tijekom virtualnog (online) summita o klimatskim promjenama nosio masku kako bi "poslao poruku" svijetu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

The Sun

1.37M subscribers

Biden mocked for wearing Covid mask during VIRTUAL climate change summit

 

 

Watch later

 

 

Share

 

Watch on

 

Na snimci sa summita koji se održao prošloga četvrtka vidi se kako je Biden jedini svjetski čelnik na sastanku s maskom na licu. Kanadski premijer Justin Trudeau, kineski predsjednik Xi Jinping, njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi svjetski lideri koji su se vidjeli na snimci nisu imali maske. Psaki je na konferenciji za novinare branila taj potez.

"Svijetu je poslao poruku"

"Biden je nosio masku na virtualnom sastanku kako bi svijetu poslao poruku da se drži mjera predostrožnosti i da će nastaviti to činiti kao čelnik Sjedinjenih Država", kazala je Psaki, a prenosi RT.

Glasnogovornica nije pritom objasnila kakvu to točno "poruku" šalju svijetu oni čelnici koji na virtualnom sastanku nisu nosili maske.

Johnson je također nosio masku

Nakon što se snimka proširila na društvenim mrežama, nekoliko medijskih organizacija odlučilo je detaljnije istražiti cijelu situaciju i provjeriti činjenice. Ustanovili su da Biden zapravo nije bio jedini sudionik summita s maskom.

Naime, radi se o snimci summita koji se održavao tijekom dva dana. USA Today, Snopes i PolitiFact istaknuli su da se na snimci zaslona može vidjeti samo dio, 17 od 40 čelnika koji su prisustvovali virtualnom sastanku. Primijetili su da su i drugi sudionici koji nisu bili vidljivi u tom trenutku imali maske, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona, japanskog premijera Yoshihidea Suge i argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza.

Većina čelnika ipak tijekom sastanka na Zoomu nije nosila maske.

Članak indeksiran 14.05.2021. Zadnji put osvježen 14.05.2021.

Ocijenjeno u analizi