Raskrinkavanje.ba

Logično → Biden na Uskrsnu nedjelju proglašava Dan vidljivosti transrodnih osoba

01.04.2024
Tekst članka

Kampanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zatražila je ispriku za “bogohulni” napad na kršćansku vjeru

Američki predsjednik Joe Biden suočava se s bijesnom reakcijom konzervativnih i vjerskih kritičara nakon što je proglasio 31. ožujka Danom vidljivosti transrodnih osoba – datum koji se ove godine poklapa s Uskrsnom nedjeljom.

Prema Bijeloj kući, proslava je osmišljena kako bi se “odala počast izvanrednoj hrabrosti i doprinosu transrodnih Amerikanaca i ponovno potvrdila predanost naše nacije stvaranju savršenije Unije”.

“Danas šaljemo poruku svim transrodnim Amerikancima: Voljeni ste. Čuli ste se. Vi ste shvaćeni. Ti pripadaš. Vi ste Amerika i cijela moja administracija, i ja vam čuvamo leđa”, napisao je Biden u svom proglasu u petak.

Kao dio inkluzivne kampanje, Bijela kuća također je zabranila djeci slanje uskršnjih jaja ukrašenih “upitnim sadržajem” kao što su “vjerski simboli, otvoreno religiozne teme” iz tradicionalnog uskršnjeg umjetničkog natjecanja. Događaj je ključna komponenta godišnje proslave Uskrsa Bijele kuće koja se održava već gotovo 50 godina.

Tradicija slavljenja uspjeha transrodnih osoba zadnjeg dana ožujka započela je 2009. godine, a neće ponovno pasti na Uskrsnu nedjelju sve do 2086. Međutim, ovogodišnja podudarnost izazvala je bijes konzervativnih kritičara, a neki su je nazvali “apsolutnom sramotom” ” i idući čak do žigosanja demokrata kao “sotonskog kulta”.

Predsjednik Predstavničkog doma republikanske stranke Mike Johnson nazvao je ovaj korak “nečuvenim i gnusnim” potezima koji ruše tradiciju, dok je Jim Blanks, republikanski kandidat za Senat rekao da je to “šamar stotinama milijuna kršćana u Americi i diljem svijeta. ” Kongresnica iz Georgije Marjorie Taylor Greene izjavila je da “nema duljine i da se demokrati neće ići rugati vašoj vjeri i gađati nosom Boga”.

Bivši predsjednik i vjerojatni kandidat GOP-a Donald Trump također je reagirao na kontroverzu, označivši ovaj potez “blasfemijom” i optužujući Bidenovu administraciju za “višegodišnje napade na kršćansku vjeru”.

“Užasno je i uvredljivo da je Bijela kuća Joea Bidena zabranila djeci da predaju vjerske dizajne jaja za svoj uskršnji umjetnički događaj i formalno proglasila Uskrsnu nedjelju ‘Trans danom vidljivosti’, rekla je Trumpova kampanja u izjavi objavljenoj na X (bivši Twitter). ) u subotu, tražeći ispriku od predsjednika Bidena.

Bijela kuća uzvratila je kritikama, optužujući republikance da su iskoristili priliku za napad na predsjednika Joea Bidena iako su znali da se Dan transrodnih osoba uvijek obilježava zadnjeg dana ožujka, dok se Uskrsna nedjelja mijenja iz godine u godinu.

“Nažalost, nije iznenađujuće da političari žele podijeliti i oslabiti našu zemlju okrutnom, mržnjom i neiskrenom retorikom. Predsjednik Biden nikada neće zlorabiti svoju vjeru u političke svrhe ili za profit”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates u izjavi.

Članak indeksiran 22.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi