BIDEN UKIDA REPUBLIKU SRPSKU? Američki politolog otkriva prve poteze nove administracije u regiji

Izvor/medij: Dnevno.hr
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Novi američki predsjednik Joe Biden ne ukida Republiku Srpsku

“Rekonstrukcija ili reforma Daytonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i novoizabranog predsjednika Joe Bidena“, izjavio je za “Dnevni Avaz” Daniel Serwer, profesor sa Sveučilišta John Hopkins u Washingtonu.

Serwer je, kako ga predstavlja Avaz, jedan od autora publikacije ‘Popraviti Dayton: Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu’, koja je podigla veliku prašinu u BiH.

SAD bi doista mogao pojačati svoje zanimanje u regiji , tvrdi Serwer, a dokaz tomu vidi u razgovorima Bidena s čelnicima Europske unije.

“Tijekom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promjena daytonske strukture BiH“, naglasio je.

Ono što je zajednički cilj SAD-a i EU jest funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, smatra američki politolog, a do toga se može doći samo ako se uklone ‘složene upravljačke arhitekture stvorene u Daytonu’.

Kako to ostvariti? Treba stvoriti jaku vladu u Sarajevu, eliminirati i umanjiti ulogu entiteta, reformirati izborni zakon koji će elinimirati etnički utemeljene političke stranke, ukinuti tročlano predsjedništvo umjesto kojeg bi se birao jedan predsjednika i dva potpredsjednika države…

Ovo su samo neke od Serwerovih teza, tek treba vidjeti koliko će Biden imati sluha.

Autor:

Članak indeksiran 07. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me