“BiH matična zemlja Bošnjacima gdje god se oni nalazili, posebno u Sandžaku”

Izvor/medij: N1
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Bisera Turković nije rekla da je BiH “matična zemlja Bošnjaka”

Ministarica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ocijenila je u Novom Pazaru da je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) "faktor objedinjavanja različitih partijskih interesa u kojima su Bošnjaci izrazili političku objedinjenost i participaciju".

Ona je poslije zajedničkog sastanka u tom nacionalnom organu kazala da je zajedništvo Bošnjaka posebno značajno jer ono nadjačava „političke grupacije i podjele“.

„To je značajno kako u njegovanju kulturne i vjerske pripadnosti, tako i u političkom objedinjavanju na ovim prostorima“, istakla je Turković.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić (BNV) je naglasila da je otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru važan korak u bilateralnim odnosima Srbije i BiH.

„To je vrlo važan historijski događaj za Bošnjake, s obzirom da je Bosna i Hercegovina matična zemlja Bošnjacima gdje gode se oni nalazili, a posebno nama u Sandžaku“, rekla je Curić.

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije i lokalne samouprave svečano su u utorak otvorili Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru.

Članak indeksiran 26. 08. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me