BiH ne može da prizna Kosovo

Izvor/medij: Politika
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Izetbegovićeva sporna izjava

Ta odluka zavisi od Republike Srpske, tvrdi Milorad Dodik

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini. „Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele. Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: „Da”, prenosi Tanjug.

Reagovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kazavši da bošnjački član predsedništva BiH ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, dobre odnose sa Srbijom, da ne poštuje ni BiH. „Kosovo neće biti priznato od strane BiH, šta god Bakir Izetbegović rekao i šta god on pokušao da uradi, jer to da li će BiH priznati Kosovo i Metohiju ili ne, zavisi od Republike Srpske”, rekao je Dodik i dodao da to može da bude samo „stav jednog političara koji je na zalasku političke karijere”. Kazao je i da Izetbegović „nije Bosna i Hercegovina”. „Ja bih mogao da kažem da to da li će Kosovo biti nezavisna država zavisi više od mene nego od njega. Izetbegović je jedan propali političar koji sada stalno vraća iste teme kao njegov otac, preteći ratom na ovim prostorima bez ikakvih realnih uporišta za tako nešto”, rekao je Dodik.

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da Izetbegovićeva izjava govori o „licemerstvu sarajevske politike” i da nije slučajno što se ona pojavila manje od mesec dana pre dolaska delegacije ove zemlje u Beograd. Kaže da je to verovatno nastavak jedne politike iz Sarajeva da sa Beogradom ne treba imati dobre odnose, ili glumiti neku žrtvu. „Ja imam instrumente kojima to mogu i imam nameru da zaustavim, tako da BiH neće priznati (nezavisnost Kosova). Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo takva odluka neće biti na Predsedništvu, a ako bi bila, ja mogu da pokrenem mehanizam koji se zove ’vitalni nacionalni interes’”, objasnio je Ivanić za Tanjug, dodajući da „nema ni teorijskih ni praktičnih šansi da BiH to uradi”.

Ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin kaže da izjava Izetbegovića preti da ozbiljno destabilizuje BiX, ali i čitav region. Suština Dejtonskog sporazuma, čiji je Srbija čuvar, jeste da BiX postoji kao zajednica tri naroda i dva entiteta, koji odluke donose konsenzusom. „Izetbegović zna da priznanje KiM nikada neće dobiti podršku Srba i da do njega neće doći. Upravo je zato njegova izjava još opasnija jer ona govori da je Izetbegović spreman da povlači poteze koji ne mogu da imaju rezultat i nikakvu korist za građane BiH, ali mogu da izazovu ozbiljne političke sukobe, pa i blokadu funkcionisanja BiH”, rekao je Vulin, dodajući da politika mira i stabilnosti koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema u Izetbegoviću iskrenog partnera i da je vreme da međunarodna zajednica to prizna.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića „da je BiH već trebalo da prizna nezavisnost Kosova i da planira da to učini”, najavio je da u narednih 48 sati očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Stefanović je poručio da izjava Izetbegovića nije dobra za region i da „ne može biti ni dobronamerna, ni pozitivna u odnosima Srbije i BiH, kao ni u odnosima dva naroda”. Rekao je i da će Savet za nacionalnu bezbednost da razmotri dalje korake države i naš odnos prema potezu Izetbegovića.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za Pink kaže da je izjava Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova „skandalozna i šokantna” i da, kako je rekao, iz korena menja „stvari i odnose”. „Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta, ne samo u slučaju Srbije, pošto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge”, rekao je Đurić.

Izetbegović nezadovoljan položajem Sandžaka

Bakir Izetbegović priznao je da je ružno i za Bošnjake sramotno to što se pre dve godine u Srebrenici dogodilo bivšem premijeru, sada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. „Ja sam bio domaćin. Osramoćeni smo”, rekao je Izetbegović.

Lider Bošnjaka u BiH kaže i da je nezadovoljan položajem Sandžaka u Srbiji. Dodao je da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku. Objasnio je, prenosi Tanjug, da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutrašnje sukobe. „Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Ja volim sve ljude sa Sandžaka i ove tu (u Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi”, naveo je Izetbegović. Smatra i da Srbija treba da odustane od toga da se „paternalistički odnosi” prema Sandžaku i od nametanja kad je reč o udelu Bošnjaka u policiji i tužilaštvu.

Članak indeksiran 24. 11. 2017 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me