Raskrinkavanje.ba

Prijedor24h → “BiH treba da se vrati izvornom Dejtonu”

18.11.2021
Tekst članka

BiH treba da se vrati izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu, što je jedini način funkcionisanja ove zemlje i njenih entiteta, izjavio je Srni potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

Šulić, koji je i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini, rekao je da je Dejton u posljednjih 26 godina, nažalost, narušen intervencionizmom i nametanjima međunarodnog faktora.

Povodom predstojećeg obilježavanja 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Šulić je konstatovao da se Dejton ne može mijenjati bez saglasnosti tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka, te njihovih legalnih i legitimnih predstavnika.

On je podsjetio da je SNSD uvijek baštinio izvorni Dejton kao osnov i okvir postojanja i funkcionisanja BiH i nikada nije odustao od borbe za izvornu, dejtonsku BiH, o čemu govore i posljednje inicijative o vraćanju nadležnosti Srpske.

Napomenuo je da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat u BiH, te da je garant mira i stabilnosti na ovim prostorima.

U nedjelju, 21. avgusta, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Autor: SRNA/ATV

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi