Raskrinkavanje.ba

Pogled → ​BiH uspostavila diplomatske odnose s Maršalovim Otocima, državom u kojoj je legalan kokain

23.10.2019
Tekst članka

Na sastanku s ministrom inozemnih poslova Maršalskih Otoka Johnom Silkom, Igor Crnadak je u New Yorku potpisao Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa BiH s ovom zemljom.


Također, u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) održan je i sastanak s podtajnicom UN-a za političke i mirovne poslove Rosemary DiCarlo na kojem je Crnadak razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Maršalovi Otoci su zapravo skup od 29 atola i pet otoka, koji zajedno čine čak 1.225 koraljnih otoka i otočića na površini od oko 1.200 kilometara, a smješteni su između Havaja i Nove Gvineje.

Ova državica otkrivena je 1529. godine, a kroz povijest bila je španjolski i njemački protektorat, a njome su vladali i Japanci te SAD. Tek 1979. godine stekli su autonomiju, prenosi Klix.ba.

Zanimljivo je da su Maršalovi Otoci jako podložni tajfunima i to najčešće u periodu od prosinca do ožujka, a zbog klimatskih promjena prijeti čak i nestanak pojedinih otočića koji čine ovu republiku.

Upravo zbog prijetećeg nestanka pojedinih otočića lokalne vlasti prije nekoliko godina legalizirale su kokain, a novac zarađen od njegove prodaje uložili bi, kako kažu, u izgradnju zaštitnih nasipa.

Članak indeksiran 11.10.2019. Zadnji put osvježen 11.10.2019.

Ocijenjeno u analizi