BiH uspostavila diplomatske odnose s Maršalovim Otocima, državom u kojoj je legalan kokain

Izvor/medij: Krajina (.ba)
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Maršalovi Otoci nisu legalizovali kokain

Na sastanku s ministrom inostranih poslova Maršalskih Otoka Johnom Silkom, Igor Crnadak je u New Yorku potpisao Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa BiH s ovom zemljom.

Također, u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) održan je i sastanak s podsekretaricom UN-a za političke i mirovne poslove Rosemary DiCarlo na kojem je Crnadak razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

John Silk i Igor Crnadak (Foto: Facebook)

Maršalovi Otoci su zapravo skup od 29 atola i pet otoka, koji zajedno čine čak 1.225 koraljnih otoka i otočića na površini od oko 1.200 kilometara, a smješteni su između Havaja i Nove Gvineje.

Ova državica otkrivena je 1529. godine, a kroz historiju bila je španski i njemački protektorat, a njome su vladali i Japanci te SAD. Tek 1979. godine stekli su autonomiju.

Zanimljivo je da su Maršalovi Otoci jako podložni tajfunima i to najčešće u periodu od decembra do marta, a zbog klimatskih promjena prijeti čak i nestanak pojedinih otočića koji čine ovu republiku.

Upravo zbog prijetećeg nestanka pojedinih otočića lokalne vlasti prije nekoliko godina legalizirale su kokain, a novac zarađen od njegove prodaje uložili bi, kako kažu, u izgradnju zaštitnih nasipa.

Članak indeksiran 15. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me