Bio im je diktator, svrgnuli ga i ubili, ali sad im nije ništa bolje

Izvor/medij: 24 sata hr
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti su “pravi razlozi” tačni niti je Gadafi zbog njih ubijen

Prije točno 50 godina Muamer Gadafi došao je na vlast u Libiji. Svrgnuo je kralja i ukinuo monarhiju. Eskcentrični diktator vladao je 42 godine, a likvidirali su ga 2011. metkom u želudac i glavu

Libija je u potpunom kaosu  od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji dugogodišnji vođa Muamer Gadafi. Vlada bezakonje i teror i svi masovno bježe u Europu.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru snage Kalife Haftara kojega podupiru Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. On je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja.

Mladi pukovnik Gadafi imao je samo 27 godina kada je zajedno sa svojim kolegama iz vojske izvršio vojni udar, svrgnuo kralja Libije Idriza I., ukinuo monarhiju i proglasili Libijsku Arapsku Republiku.  

Na današnji dan prije 50 godina došao je na vlast u Libiji.

Zabranio opoziciju, nacionalizirao naftne kompanije i banke

Bivši  Harvarda i Oxforda rođen je u beduinskom šatoru u pustinji postao je jedan od najmlađih predsjednika u Africi. Uzor mu je bio egipatski predsjednik Naser kojeg mnogi i dalje u arapskom svijetu gledaju kao simbol arapske slobode i digniteta.
Gadafi dok je vladao, a vladao je pune 24 godine, nije imao nikakvu službenu funkciju. Nije bio ni predsjednik ni premijer. Bio je pukovnik, odnosno diktator s neograničenom moći. 

Njegova ideologija je bila mješavina arapskog nacionalizma i socijalizma. Gadafi je zabranio svaku opoziciju, nacionalizirao naftne kompanije i banke, protjerao 25 tisuća Talijana iz zemlje i sedamdesetih godina profitirao od eksplozije cijena nafte. 

Libija je tako postala bogata zemlja kojom navodno vlada narod, a kontrolira ju predsjednik. Financijski procvat omogućio mu je da realizira i neke socijalne projekte poput stanogradnje. Stanovništvo je iz potleušica masovno preselio u moderne stanove, s tekućom vodom, strujom i satelitskom televizijom. 

Prema sistemu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast obrazovanje i zdravstvo su bili besplatni u Libiji.

U Libiji nisu postojali računi za struju

Prije dolaska Gadafija na vlast, samo 25 posto stanovništva bilo je pismeno. Danas 83 posto Libijaca čita i piše, a 25 posto ima fakultetsku diplomu.

Svaki Libijac koji nije mogao naći zaposlenje po završetku školovanja dobivao je novčanu pomoć u visini plaće predviđene za tu vrstu zanimanja. Za svako rođeno dijete žene bi dobivale po pet tisuća američkih dolara. Dio novca zarađen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slivao se na račune svih građana Libije.

U Libiji nisu postojali računi za struju jer je bila besplatna za sve građane, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su sve bile državne. 

Gadafi je izlazio u susret mladencima. Svaki mladi bračni par dobivao je od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao obitelj. Država je participirala čak i u kupovini automobila za 50 posto, a gorivo je koštalo 0,14 dolara za litar.

Godinama su se europski političari željeli od Gadafija za naklonost, ugovore, naftu i pristup tržištu.

Bivši američki predsjednik Barack Obama rekao da mu je najveća greška u mandatu bila Libija koja je sad, rekao je,  'u neredu'. Doduše, smatra da je intervencija u Libiji bila dobra odluka, ali da je pogriješio jer nije napravio ništa nakon toga.

Protivnike režima i svoje vlasti likvidirao je i u Libiji i u inozemstvu i o tome se nije libio govoriti. Godine 1982. kazao je da je "odgovornost libijskog naroda da likvidira tu bagru koja narušava libijski ugled u svijetu".

Mediteran će postati more kaosa

U ožujku 2011. godine, Gadafi je upozorio da bez stabilne Libije neće biti nikoga tko će kontrolirati bezbroj izbjeglica iz Afrike i Bliskog istoka koji će bježati u Europu.

Milijuni izbjeglica preplavit će europske granice i definitivno iznenaditi zapadne političare. Milijuni crnaca preko Mediterana mogu prijeći u Francusku i Italiju, ali Libija igra ulogu u sigurnosti na Mediteranu. Vjerujte, Mediteran će postati more kaosa  - upozorio je Gadafi sedam mjeseci prije nego što je brutalno pogubljen.

U otvorenom pismu koje je objavio ruski dnevnik Zavtra u svibnju 2011. Gadafi je napisao:
- Slušajte me sad, vi ljudi iz NATO-a! Bombardirate zid koji stoji na putu migrantima iz Afrike ka Europi, i teroristima Al Kaide. Taj zid je Libija. Vi ste ga razbili. Vi ste idioti, i gorjet ćete u paklu zbog tisuća migranata iz Afrike, i zbog podrške Al-Kaidi. To će biti tako. Ja nikada ne lažem. Ne lažem ni sada -  napisao je Gadafi nekoliko mjeseci prije nego što je ubijen.

Obama. 'Libija mi je bila najveća greška'

Nitko ga nije slušao. Umjesto toga, Zapad je pokrenuo vojnu intervenciju da sruši Gadafija s vlasti i od Libije nije ostalo ništa. A baš kako je Gadafi prorekao, Mediteran je postao more kaosa na kojem tisuće izbjeglica pristižu u Europu.

Gadafija su pobunjeničke snage ubile 20. listopada. Likvidirali su ga u rodnom Sirtu, njegovom najjačem uporištu i skloništu metkom u želudac i glavu.

Članak indeksiran 25. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me