Raskrinkavanje.ba

ASinfo → БИВШИ ШЕФ ЦИА: СВЕ НА СЕВЕРУ ДА ПРИПАДНЕ СРБИЈИ, А СВЕ ЈУЖНО ОД ИБРА КОСОВУ

19.12.2019
Tekst članka

Бивши шеф ЦИА за Балкан Стивен Мејер као решење за КиМ предлаже договор Београда и Приштине око поделе територије, наводећи да би та граница требало да буде на Ибру.

Он је у ауторском тексту за „Недељник“ навео да би Београд требало директно да се обрати Приштини, јер, како каже, ако би Београд и Приштина могли да се договоре око тет-а-тет сусрета, можда би било могуће да пронађу истински компромис, повољан по обе стране.

 

„Могу да почну тиме што ће схватити да обе стране морају да се одрекну нечег вредног и да ће и у Србији и на Косову бити незадовољних, који неће пристати ни на какав предложени компромис“, написао је Мејер и додао да САД не би требало да се укључе у то, јер је свако мешање те земље у прошлости „било преиспољени крах“.
Он сматра и да би граница требало да буде исцртана на реци Ибар — да све на северу припада Србији, а све јужно Косову, а да сви који не желе да живе на једној страни — пређу на другу.

Стање ствари би повремено проверавали УН, ОЕБС, ЕУ или сви заједно, предлаже Мејер и додаје да би српски верски, културни и историјски објекти били заштићени.

 

Мејер сматра и да би у духу компромиса требало дозволити референдуме у такозваној Прешевској долини, како би се видело да ли они желе да буду у Србији или на Косову.

„Иако ово није савршено решење, могло би да значи добар почетак. Али да би функционисало, Србија и Косово морају да имају храбре, одлучне, непоколебљиве лидере који заиста желе да дођу до компромиса“, закључио је Мејер.
Бивши шеф ЦИА је оценио и да би власти у Београду и формално морале да се одрекну Бриселског споразума, уколико су стварно заинтересоване за компромис са Приштином, јер како је рекао, споразум није добар по националне интересе Србије.

Говорећи о заинтересованости администрације америчког председника Доналда Трампа за Балкан, Мејер каже да за то постоје два велика разлога — јер регион није играо по америчком диктату у последњих 25 година и јер су ту Руси.

Како каже, на Балкану САД и Русија спроводе обавештајне, дипломатске, политичке и безбедносне активности једни против других, односно користе Балкан као „примарно поприште“ на којем шпијунирају и контрашпијунирају једни друге.

„Питање Косова је важно Вашингтону и Москви не зато што их занима добробит Косова, већ зато што желе да надмудре једни друге“, каже Мејер.


rs.sputniknews.comIzvor

Članak indeksiran 11.01.2020. Zadnji put osvježen 11.01.2020.

Ocijenjeno u analizi