Raskrinkavanje.ba

Novosti → Bivši agent CIA: Milione smo potrošili da bismo rasturili SFRJ

30.11.2015
Tekst članka

Robert Baer, bivši agent CIA, tvrdi da su milioni američkih dolara utrošeni kako bi se razbila bivša Jugoslavija

Robert Baer, bivši agent CIA, tvrdi da su milioni američkih dolara utrošeni kako bi se razbila bivša Jugoslavija.

Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi uticali na političare i izazvali raspad Jugoslavije.

"Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima", rekao je Baer.

Istakao je i da mu je jedan američki senator tokom rata u BiH rekao da će Srebrenica biti glavna vest na naslovnim stranama svetskih medija.

"Čak nam je rekao da možemo da uspostavljamo kontakt sa medijima", istakao je Baer.

Ovaj bivši agent CIA bio je uhapšen nekoliko puta u proteklim godinama zbog otkrivanja državnih tajni. Do sada je objavio više knjiga o toj agenciji, Bilu Klintonu i Džordžu V. Bušu.

"U Sarajevo sam prvi put stigao 12. januara 1991. godine. Došao sam helikopterom sa još tri agenta. Zadatak nam je bio da pazimo na srpske teroriste koji je trebalo da napadnu grad. Imali smo informacije da će doći do nekoliko terorističkih napada u gradu zbog namere BiH da istupi iz bivše Jugoslavije. Ali to je bila laž, naši šefovi su nam lagali. Naš primarni zadatak bio je da širimo paniku među političarima da će doći do napada", rekao je Baer.

Naveo je da je zadatak trajao dve nedelje, a da je zatim otišao u Sloveniju u novu misiju.

"Cela operacija je trajala mesec dana i nosila je naziv 'Istina' ", rekao je Baer.

Dodao je da je u Sloveniji, koja je bila spremna za nezavisnost, njegov tim dobio više miliona dolara kako bi finansirali nevladine organizacije, opozicione partije i političare koji su promovisali mržnju.

"Cilj propagande bio je da se rasturi Jugoslavija" kazao je Baer.

Napomenuo je da su oni koji su izazvali rat danas vlasnici kompanija koje koriste prirodne i druge resurse zemalja bivše Jugoslavije.

"Jednostavno su od vas napravili robove. Sada morate uvoziti mnogo toga iz drugih zemalja, a budući da nemate novca, morate da se zadužujete. To je suština cele priče oko Balkana", naglasio je Baer.

Na kraju je pozvao ljude na Balkanu da se ne mrze i da zaborave prošlost koja je bila deo jedne velike predstave, piše portal "Kliks".

(Klix.ba)

Članak indeksiran 16.01.2023. Zadnji put osvježen 16.01.2023.

Ocijenjeno u analizi