Bivši premijer Ukrajine: Putin je spasio stotine hiljada života

Izvor/medij: Ekspres vesti
Ocjena: Teorija zavjere Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti

Ruska vlada odlučila je održati red u Ukrajini. Nikolaj Azarov, koji je bio trostruki premijer Ukrajine, piše to u poruci na Facebooku. On tvrdi da je NATO planirao nuklearni napad na Rusiju.

"NATO je želeo pokrenuti treći svetski rat koristeći nuklearno oružje protiv Rusije", kazao je Azarov.

"Rusija je u decembru 2021. dobila informacije o planovima NATO-a za raspoređivanje četiri vojne brigade u Ukrajini". Jedna od tih brigada mogla je nositi nuklearne bojeve glave."

Prema Azarovu, NATO je želeo premestiti jedinice tokom leta. "Kako bi sprečila Treći svetski rat i nuklearni napad na Rusiju, ruska vlada odlučila je uvesti red u Ukrajinu", piše Azarov, koji je bio premijer 2004., 2005. i 2010.

Pojašnjava da je ukrajinska vojska takođe planirala vojnu operaciju u Donbasu i istrebljenje stanovništva koje govori ruski jezik. Napad je planiran zajedno sa Sjedinjenim Državama i trebao je započeti 25. februara.  Istaknuo je da je 5000 vojnika iz SAD-a prethodno bilo raspoređeno u Poljskoj.

Ruski predsednik Vladimir Putin spasio je stotine hiljada života u Donjecku i Lugansku, izjavio je bivši premijer. Azarov je istaknuo da su jedinice Narodne Republike Donjecka uspele dobiti kartu koja pokazuje pravce velikog napada na Donbas.

Azarov je napustio Ukrajinu nakon što je pucano na njegov automobil 21. februara 2014. U to vreme, njegova žena je bila u autu. Preživela je napad.

 

Članak indeksiran 25. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me