Raskrinkavanje.ba

Standard → Bivši šef CIA-e predlaže da Beograd i Priština povuku granicu na Ibru

19.12.2019
Tekst članka

Također smatra da granicu treba povući na rijeci Ibar - da sve na sjeveru pripada Srbiji, a sve na jugu Kosovo

Bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer predlaže sporazum da Kosovo i Kosovo dogovore Beograd i Prištinu o podjeli teritorija, navodeći da granica treba biti na Ibru.

U članku za tjednik napisao je da bi se Beograd trebao izravno obratiti Prištini jer, kako kaže, ako bi se Beograd i Priština mogli dogovoriti o tet-a-tet sastanku, moglo bi se pronaći istinski kompromis. povoljne s obje strane.

"Oni mogu započeti razumijevanjem da obje strane moraju odustati od nečeg vrijednog i da će biti nezadovoljnika i u Srbiji i na Kosovu koji neće pristati na bilo koji predloženi kompromis", napisao je Meyer i dodao da SAD ne bi trebale oni uključuju u nju, jer je svako miješanje te zemlje u prošlosti "bilo ubrzan kolaps".

Također smatra da granicu treba povući na rijeci Ibar - da sve na sjeveru pripada Srbiji, a sve na jugu Kosova, a da nitko ne želi živjeti s jedne na drugu stranu.

UN, OSCE, EU ili sve zajedno povremeno bi provjeravali situaciju, sugerira Meyer, dodajući da bi srpska vjerska, kulturna i povijesna nalazišta bila zaštićena.

Meyer također vjeruje da bi u duhu kompromisa trebalo dopustiti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini da bi se vidjelo žele li biti u Srbiji ili na Kosovu.

"Iako ovo nije savršeno rješenje, mogao bi biti dobar početak. Ali da bi to uspjelo, Srbija i Kosovo moraju imati hrabre, odlučne i nepokolebljive vođe koji stvarno žele napraviti kompromis, "zaključio je Meyer.

Bivši šef CIA-e također je rekao da bi se beogradske vlasti morale formalno odreći sporazuma iz Bruxellesa ukoliko zaista budu zainteresirane za kompromis s Prištinom, jer je rekao da taj sporazum nije dobar za nacionalne interese Srbije, prenosi Tanjug.

Govoreći o interesu administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa za Balkan, Meyer kaže da postoje dva velika razloga za to - jer regija posljednjih 25 godina nije igrala pod američkom diktaturom i Rusi su tamo.

Kako kaže na Balkanu, SAD i Rusija provode obavještajne, diplomatske, političke i sigurnosne aktivnosti jedni protiv drugih, to jest, koriste Balkan kao "primarnu arenu" gdje se špijuniraju i proturječe jedni drugima.

"Pitanje Kosova važno je za Washington i Moskvu ne zato što su zainteresirani za dobrobit Kosova, već zato što žele nadmudriti jedno drugo", kaže Meyer.

 

Izvor Politika , 19. prosinca 2019. godine 

Članak indeksiran 30.12.2019. Zadnji put osvježen 30.12.2019.

Ocijenjeno u analizi