Raskrinkavanje.ba

News Front → Bivši šef CIA-e: Sav sjever pripao je Srbiji, a južno od Ibra Kosovu

19.12.2019
Tekst članka

Bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer predlaže sporazum da Kosovo i Kosovo dogovore Beograd i Prištinu o podjeli teritorija, navodeći da granica treba biti na Ibru.

U članku za tjednik napisao je da bi se Beograd trebao izravno obratiti Prištini, jer, kako kaže, ako bi se Beograd i Priština mogli dogovoriti o tet-a-tet sastanku, moglo bi se pronaći istinski kompromis , povoljno s obje strane.

"Oni mogu započeti razumijevanjem da se obje strane moraju odreći nečega vrijednog i da će biti nezadovoljni i Srbija i Kosovo, koji neće pristati na bilo koji predloženi kompromis", napisao je Meyer dodajući da SAD ne bi trebale uključite se u to, jer je svako miješanje s tom državom u prošlosti "bilo ubrzan kolaps".

Također smatra da granicu treba povući na rijeci Ibar - da sve na sjeveru pripada Srbiji, a sve na jugu Kosovu i da svi koji ne žele živjeti s jedne strane - prelaze na drugu.

UN, OSCE, EU ili sve zajedno povremeno bi provjeravali situaciju, sugerira Meyer, dodajući da bi srpska vjerska, kulturna i povijesna nalazišta bila zaštićena.

Meyer također vjeruje da bi u duhu kompromisa trebalo dopustiti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini da bi se vidjelo žele li biti u Srbiji ili na Kosovu.

"Iako ovo nije savršeno rješenje, mogao bi biti dobar početak. Ali kako bi to uspjelo, Srbija i Kosovo moraju imati hrabre, odlučne i nepokolebljive čelnike koji stvarno žele napraviti kompromis ", zaključio je Meyer.

Bivši šef CIA-e također je rekao da će se vlasti u Beogradu morati formalno odreći sporazuma iz Bruxellesa ukoliko budu iskreno zainteresirane za kompromis s Prištinom, jer je rekao da taj sporazum nije dobar za nacionalne interese Srbije.

Govoreći o interesu administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa za Balkan, Meyer kaže da postoje dva velika razloga za to - jer regija posljednjih 25 godina nije igrala pod američkom diktaturom i Rusi su tamo.

Kaže da na Balkanu SAD i Rusija provode obavještajne, diplomatske, političke i sigurnosne aktivnosti jedni protiv drugih, odnosno da koriste Balkan kao "primarnu arenu" gdje se špijuniraju i međusobno proturječu.

"Pitanje Kosova važno je za Washington i Moskvu ne zato što su zainteresirani za dobrobit Kosova, već zato što žele nadmudriti jedno drugo", kaže Meyer.

Članak indeksiran 11.01.2020. Zadnji put osvježen 11.01.2020.

Ocijenjeno u analizi