Raskrinkavanje.ba

A1 info → BIVŠI ŠEF CIA OTKRIVA REŠENJE ZA KOSOVO! Beograd i Priština treba da podele teritorije, i to OVAKO!

19.12.2019
Tekst članka

Bivši šef CIA za Balkan Stiven Mejer kao rešenje za KiM predlaže dogovor Beograda i Prištine oko podele teritorije, navodeći da bi ta granica trebalo da bude na Ibru.

On je u autorskom tekstu naveo da bi Beograd trebalo direktno da se obrati Prištini, jer, kako kaže, ako bi Beograd i Priština mogli da se dogovore oko tet-a-tet susreta možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, povoljan po obe strane.

 

– Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečeg vrednog i da će biti nezadovoljnika i u Srbiji i na Kosovu koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis – napisao je Mejer i dodao da SAD ne bi trebalo da se uključe u to, jer je svako mešanje te zemlje u prošlosti “bilo preispoljeni krah”.

On smatra i da bi granica trebalo da bude iscrtana na reci Ibar – da sve na severu pripada Srbiji, a sve južno Kosovu, a da svi koji ne žele da žive na jednoj strani, pređu na drugu.

 

Stanje stvari bi povremeno proveravali UN, OEBS, EU ili svi zajedno, predlaže Mejer i dodaje da bi srpski verski, kulturni i istorijski objekti bili zaštićeni.

Mejer smatra i da bi u duhu kompromisa trebalo dozvoliti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini, kako bi se videlo da li oni žele da budu u Srbiji ili na Kosovu.

 

– Iako ovo nije savršeno rešenje, moglo bi da znači dobar početak. Ali da bi funkcionisalo, Srbija i Kosovo moraju da imaju hrabre, odlučne, nepokolebljive lidere koji zaista žele da dođu do kompromisa – zaključio je Mejer.

Bivši šef CIA-e je ocenio i da bi vlasti u Beogradu i formalno morale da se odreknu Briselskog sporazuma, ukoliko su stvarno zainteresovane za kompromis sa Prištinom, jer kako je rekao, sporazum nije dobar po nacionalne interese Srbije.

 

Govoreći o zainteresovanosti administracije američkog predsednika Donalda Trampa za Balkan, Mejer kaže da za to postoje dva velika razloga – jer region nije igrao po američkom diktatu u poslednjih 25 godina i jer su tu Rusi.

Kako kaže na Balkanu SAD i Rusija sprovode obaveštajne, diplomatske, političke i bezbednosne aktivnosti jedni protiv drugih, odnosno koriste Balkan kao “primarno poprište” na kojem špijuniraju i kontrašpijuniraju jedni ruge.

Izvor: Srbija danas / Foto: Youtube printscreen ilustracija

Članak indeksiran 30.12.2019. Zadnji put osvježen 30.12.2019.

Ocijenjeno u analizi