Raskrinkavanje.ba

Srbin → BIVŠI ŠEF CIA PREDLAŽE PODELU KiM Granica bi trebalo da bude iscrtana na reci Ibar

19.12.2019
Tekst članka

“Ako Beograd i Priština mogu da se dogovore oko susreta tet-a-tet, možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, koji bi bio povoljan po obe strane. Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečega vrednog i da će biti ‘nezadovoljnika’ i u Srbiji i na KiM koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis. Takvi moraju da budu skrajnuti i suzdržani”, kaže Stiven Mejer, bivši šef CIA za Balkan.

Он наводи да би суштина предложеног компромиса “могла да буде нешто попут овога”:

Фото: Јутјуб

“Међународна граница требало би да буде исцртана на реци Ибар. Све на северу припада Србији, а све јужно припада тзв. независном Косову. Већина Срба на КиМ живи јужно од Ибра, тако да би они Срби који не желе да остану под контролом тзв. Косова могли да се преселе северно од Ибра, што би организовали и платили Уједињене нације, ОЕБС, ЕУ или нека комбинација ова три чиниоца. Исто тако, сви Косовари са севера који не желе да живе под српском контролом могли би да се преселе на југ, на исти начин као и Срби”.

Мејер пише да би УН, ОЕБС, ЕУ или сви они по договору, успоставили механизам који би периодично проверавао стање ствари у преосталим српским заједницама на југу и косоварским заједницама на северу, како би се постарали да они нису ни на који начин дискриминисани.

Мејер тврди и да би у духу правог компромиса и помирења, такође било разумно да се “дозволе референдуми у Прешевској долини, како би се видело да ли они желе да се уједине са тзв. Косовом, као и у Републици Српској, како би се видело да ли они желе да се уједине са Србијом”.

“Наравно, свако уједињење зависило би од референдума који би такође били организовани на КиМ и у Србији”, пише између осталог Мејер.

 

 

 

Izvor: Nedeljnik

Članak indeksiran 30.12.2019. Zadnji put osvježen 30.12.2019.

Ocijenjeno u analizi