Raskrinkavanje.ba

Pravda → BIVŠI ŠEF CIA PREDLAŽE PODELU KIM: Međunarodna granica trebalo bi da bude iscrtana na reci Ibar...

19.12.2019
Tekst članka

“Ako Beograd i Priština mogu da se dogovore oko susreta tet-a-tet, možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, koji bi bio povoljan po obe strane. Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečega vrednog i da će biti ‘nezadovoljnika’ i u Srbiji i na KiM koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis. Takvi moraju da budu skrajnuti i suzdržani”, kaže Stiven Mejer, bivši šef CIA za Balkan.

On navodi da bi suština predloženog kompromisa “mogla da bude nešto poput ovoga”:

“Međunarodna granica trebalo bi da bude iscrtana na reci Ibar. Sve na severu pripada Srbiji, a sve južno pripada tzv. nezavisnom Kosovu. Većina Srba na KiM živi južno od Ibra, tako da bi oni Srbi koji ne žele da ostanu pod kontrolom tzv. Kosova mogli da se presele severno od Ibra, što bi organizovali i platili Ujedinjene nacije, OEBS, EU ili neka kombinacija ova tri činioca. Isto tako, svi Kosovari sa severa koji ne žele da žive pod srpskom kontrolom mogli bi da se presele na jug, na isti način kao i Srbi”.

Mejer piše da bi UN, OEBS, EU ili svi oni po dogovoru, uspostavili mehanizam koji bi periodično proveravao stanje stvari u preostalim srpskim zajednicama na jugu i kosovarskim zajednicama na severu, kako bi se postarali da oni nisu ni na koji način diskriminisani.

Mejer tvrdi i da bi u duhu pravog kompromisa i pomirenja, takođe bilo razumno da se “dozvole referendumi u Preševskoj dolini, kako bi se videlo da li oni žele da se ujedine sa tzv. Kosovom, kao i u Republici Srpskoj, kako bi se videlo da li oni žele da se ujedine sa Srbijom”.

“Naravno, svako ujedinjenje zavisilo bi od referenduma koji bi takođe bili organizovani na KiM i u Srbiji”, piše između ostalog Mejer.

 

Pročitajte OVDE ko utiče na formiranje vlade u Prištini.

Izvor: Nedeljnik

 

Članak indeksiran 30.12.2019. Zadnji put osvježen 30.12.2019.

Ocijenjeno u analizi