BIVŠI ZAMJENIK ŠEFA CIA-e: BiH nije prava država, Granice bazirane na etnicitetu rješenju su problema na Balkanu

Izvor/medij: Poskok
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: “Non-paper” i non-title: Steven Meyer opet lažno predstavljen kao bivši šef ili zamjenik šefa CIA-e

Još dok sam 90-ih radio u CIA postavljao sam pitanje: “Koji je zapravo interes SAD na Balkanu?” Danas je Balkan bojno polje SAD i Rusije, ali lokalni lideri trebaju se postaviti drugačije, uzeti svoju sudbinu u svoje ruke”, kazao je Meyer.

 

Granice temeljene na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi stvarno žele, izjavio je bivši zamjenik šefa američke Centralne obavještajne agencije (CIA) za Balkan, sada politički i ekonomski konsultant Steven Meyer.

Sigurno nitko neće pokrenuti bombardiranje zato što se lideri Balkana udruženo pokušavaju dogovoriti o boljim odnosima i sređivanju situacije na svom prostoru, rekao je Meyer u intervjuu za “Večernje novosti” i dodao da to ne znači da je taj proces jednostavan, brz, ni lak, prenosi HMS.

“Sjećam se da je svojevremeno Clintonova administracija govorila: ‘Neka se naviknu da tako žive!’ Ali vrijeme je pokazalo da moje bivše kolege nisu mogle riješiti bilo što u zemljama čiju povijest ni kulturu, zapravo, ne razumiju”, naveo je Majer.

Prema njegovom mišljenju, pravi je trenutak da proces počne, bez osvrtanja na stavove SAD.

“Potrebno je hrabro liderstvo koje će jasno i glasno reći da nije moguć status quo, jer on Balkanu donosi ekonomsku stagnaciju, sukobe, etničku mržnju i stalnu prijetnju nasiljem”, kazao je Meyer.

Na pitanje kako gleda na mini-Šengen, on je kazao da je to odličan prvi korak koji vodi većoj kooperaciji i da sada treba krenuti dalje.

Što se tiče takozvanog non-papera, Meyer je rekao da su ga u BiH odmah optužili da je autor, ali da on s tim nema baš nikakve veze.

“Mislim i da CIA ne stoji iza takozvanog non-papera, jer znam da ova agencija to ne radi na takav način”, naveo je on i dodao da je istina da je tijekom proteklih desetljeća vidio dosta sličnih dokumenata, iza kojih su uglavnom stajali predstavnici akademske zajednice.

Meyer je rekao da ne zna tko je autor ovog dokumenta, ali da je točno da o potrebi korigiranja granica na Balkanu piše već 15 godina.

“Vidim da je netko sagledao situaciju na Balkanu i shvatio da, onako kako je sada regija organizirana, ona se neće moći poboljšati.

Prema njegovim riječima, BiH je krhka tvorevina, nije prava država, i vrijeme je da političari odrede što žele za svoje društvo.

“Uvijek sam govorio da sami lideri u regiji trebaju otvoreno pokrenuti pitanje promjena, ali ističem da, pritom, izvan tog procesa treba držati SAD i Rusiju, i druge velike sile”, kazao je.

On je naveo da svaki put kada se SAD umiješaju svojim rješenjima, stvari se pogoršaju.

“Smatram da Amerika ne razumije dobro ni lokalnu kulturu, niti brine o potrebama ljudi koji žive na Balkanu, već se usredotočuju samo na svoje interese”, naglasio je Meyer i dodao da je u CIA uvijek govorio da ne znaju šta rade na Balkanu, da je zbog toga imao probleme, ali da se sada vidi da je bio u pravu.

“Ako Aleksandar Vučić kao predsjednik središnje zemlje Balkana preuzme liderstvo, zajedno s ostalim lokalnim vođama, uključujući Hrvate, iako oni često govore da nisu dio tog prostora, vjerujem da je moguće da se pokrene proces u drugom, boljem, pravcu”, naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, logično je organizirati referendum u Republici Srpskoj da se vidi žele li ostati u BiH, biti neovisni ili se pridružiti Srbiji.

“To je sasvim u redu i zašto bi SAD trebale brinuti zbog toga? Još dok sam 90-ih radio u CIA postavljao sam pitanje: “Koji je zapravo interes SAD na Balkanu?” Danas je Balkan bojno polje SAD i Rusije, ali lokalni lideri trebaju se postaviti drugačije, uzeti svoju sudbinu u svoje ruke”, kazao je Meyer.

Članak indeksiran 01. 05. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me