Raskrinkavanje.ba

Biz portal → BOMBA ZA METABOLIZAM I ORGANIZAM Kažu da je ovo najzdravije voće na svetu

09.06.2022
Tekst članka

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osećaj gladi!

Urme su odličan izvor prirodnih vlakana koje imaju važan uticaj na naš organizam.

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osećaj gladi.

Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska bomba, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti s urmama.

Odličan izvor gvožđa

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. 100 gr urmi sadrži oko 0,90 gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrednosti. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom na to da sadrže lutein i zeaksantin urme se nazivaju vitaminima za oči. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više urmi.

Reguliše telesnu težinu

Zbog visokog udela hranjivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja urmi mogli udebljati. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan ceo dan.

Snižava holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo neverovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro ukloniti semenke iz urmi, samleti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Hrana za mozak

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se urme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Urme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomešate s mlekom.

Ovaj hranljivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrednosti.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt urmi potopiti u kozije mleko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro urme izmiksati s mlekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba pola, jer on jača telo i povećava nivo energije.

Idealna hrana za one koji poste

Zanimljivo je da čak i doktori savetuju pacijentima koje se leče postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da urme sadrže veliki procenat šećera koji se lako apsorbuje, onda nam je jasno da su urme i voda najbolja hrana za one koji poste.

Jača zubnu gleđ

Urme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprečava dalje kvarenje zuba. Urma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.

Veruje se da urme imaju dejstvo u lečenju raka, za šta je zaslužan element selen kojeg ima u urmama. Urme su dobre za lečenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih materija.

Uzimanje soka od urmi pomaže u lečenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Urme su odličan lek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć urmi.

Kada biste pojeli samo šest urmi u organizam bi uneli oko 80 mg magnezijuma koji je bitan kada je u pitanju očuvanje zdravlja krvnih sudova i njihovo širenje.

Članak indeksiran 08.12.2022. Zadnji put osvježen 09.12.2022.

Ocijenjeno u analizi