Urme su zdrave, ali nisu lijek protiv raka

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Pseudonaučne tvrdnje o učinkovitosti voća i povrća u liječenju raka često se objavljuju na nekim portalima i privlačno su štivo za čitatelje i čitateljke. Još jedna u nizu namirnica koja se u pojedinim medijima neutemeljeno proglašava lijekom protiv raka jesu urme.

Foto: Pictaivo/Pixabay

Portali na našem govornom području godinama objavljuju članke u kojima se urmama ili datulama pripisuju različita ljekovita svojstva. Za ovo se voće tvrdi da je “najzdravije na zemlji”, da liječi anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak.

Tvrdnja da urme liječe navedene bolesti objavljena je 20.2.2014. godine u članku portala KoDren. U uvodnom dijelu članka navodi se sljedeće:

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti urmama.

U članku je nabrojano još 16 stanja kod kojih navodno može pomoći konzumiranje urmi.  

Tako se navodi da je ovo voće odličan izvor gvožđa i “vitamin za oči”, da zaustavlja dijareju, ali i da je lijek za tvrdu stolicu, da olakšava porođaj, reguliše tjelesnu težinu, snižava holesterol, jača srce i smanjuje krvni pritisak. Navodi se i da štiti od moždanog udara, da je hrana za mozak, da stimuliše energiju i povećava seksualnu izdržljivost, da jača zubnu gleđ i da je idealna hrana za one koji poste.

Tvrdnju da gotovo nema bolesti koja se ne može liječiti urmama – od anemije, visokog krvnog pritiska i holesterola do raka – pronašli smo u još 89 članaka na različitim portalima. U oktobru i novembru 2022. godine 18 portala objavilo je članke s tim tvrdnjama.
U ovom su se periodu na društvenim mrežama dijelili i članci portala E dijaspora, Moje zdravlje i Portal-Novosti, koji su objavljeni ranije ove godine. Prema podacima alata CrowdTangle kompanije Meta, najveći broj interakcija na Facebooku – 5.235 – zabilježio je upravo članak koji je objavio Portal-Novosti.

Da li su urme lijek?

Tvrdnje o “čudotvornim” ljekovitim svojstvima raznog voća i povrća godinama su prisutne u online prostoru. Mnoštvo je članaka u kojima se različite biljke i namirnice navode kao lijek protiv raznih i često teških oboljenja. 

Voće i povrće u svakodnevnoj ishrani ljudi svakako je važan element dobrog zdravlja i takva ishrana može biti jedan od faktora kojima se poboljšava prevencija nekih oboljenja. To ne znači da je voće ili povrće lijek, posebno ako se ima na umu da postoji između 10.000 i 30.000 bolesti, od kojih za mnoge još uvijek nije pronađen lijek, ali postoje tretmani koji mogu olakšati simptome.

Healthline, američki portal na kojem se objavljuju informacije u vezi sa zdravljem, pisao je o tome da su urme, datule ili hurme, kako se još naziva ovo voće, bogate vlaknima, antioksidansima i mineralima, između ostalog.

U analizi ovog portala navodi se osam dokazanih koristi koje urme imaju za ljudski organizam – vrlo su hranljive, bogate su vlaknima i antioksidansima, mogu uticati na zdravlje mozga i pomoći kod prirodnog porođaja. Neke od ovih prednosti urmi demonstrirane su samo u studijama na životinjama, ne i na ljudima, kao što je to slučaj s uticajem na zdravlje mozga.

U vezi s tvrdnjom da urme liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak potrebno je istaći da ovi navodi nisu u analiziranim člancima potkrijepljeni nikakvim dokazima, poput naučnih istraživanja, kojima se dokazuje njihova tačnost.

Raskrinkavanje je o primjerima u kojima se različite namirnice netačno predstavljaju kao lijekovi protiv raka pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). Hrana ne može izliječiti rak. O suprotnim navodima Američki institut za istraživanje raka ističe:

Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.

Platforma za provjeru činjenica The Quint se u članku objavljenom u novembru 2019. godine bavila tvrdnjama o navodnoj učinkovitosti mješavine različitih namirnica u liječenju raka. Za potrebe pisanja svoje analize ovaj portal kontaktirao je doktora Niranjana Naika, direktora hirurške onkologije u Fortisu, u gradu Gurugram u Indiji. Naiko je za The Quint istakao:

“Ne postoji zagarantovan lijek protiv raka. Kada se dijagnostikuje, nijedno voće ili povrće ne može ga liječiti. Zapravo, čak i lijekovima ne možete biti sigurni da ćete se izliječiti 100%.”


Na web stranici američke Nacionalne biblioteke za medicinu (PMC – National Library of medicine) dostupan je rad pod naslovom “Urma (Phoenix dactylifera): Učinci na vaskularno zdravlje i budući smjerovi istraživanja” (Date Palm Fruit (Phoenix dactylifera): Effects on Vascular Health and Future Research Directions). U njemu je navedeno da postoje istraživanja u laboratorijskim, ili in vitro uslovima, dakle van ljudskog tijela, koja pokazuju da urme potencijalno imaju koristan učinak na kardiovaskularne bolesti.

Slično pokazuju i istraživanja na životinjama, ali nedostaju istraživanja na ljudima koja bi potvrdila te navode. Grupa autora/ica iz Kuvajta i Kalifornije u pomenutom radu navodi:

Podaci iz in vitro studija i studija na životinjama pokazuju da konzumiranje urmi ili ekstrakata može modulirati odabrane markere vaskularnog zdravlja, posebno nivoe lipida u plazmi, uključujući trigliceride i holesterol, indekse oksidativnog stresa i upale, ali podaci o ljudima su oskudni. Potrebno je više istraživanja kako bi se bolje karakterisali polifenoli urmi i jedinstvena bioaktivna jedinjenja ili frakcije, uspostavili sigurni i efikasni nivoi unosa i razgraničili osnovni mehanizmi djelovanja. Primjena naučne strogosti u kliničkim ispitivanjima i procjena funkcionalnih markera vaskularnih bolesti, kao što su dilatacija posredovana protokom i periferna arterijska tonometrija, zajedno s profilima crijevnog mikrobioma pružili bi korisne informacije u pogledu zdravlja ljudi. Novi podaci podržavaju ideju da uzimanje urmi i ekstrakata može biti korisna komponenta zdravog načina života za one koji žele blagotvorne učinke na zdravlje krvnih žila.

Napomenimo da su kardiovaskularne bolesti, među kojima su i povišen krvni pritisak, povišen holesterol i anemija, vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Tačno je da se kao vodeći način prevencije bolesti ovog tipa ističe, između ostalog, zdrav životni stil, koji podrazumijeva balansiranu prehranu, bogatu voćem i povrćem. Ali nikakva vrsta hrane ne smatra se lijekom za kardiovaskularne bolesti.

Dakle, popularno uvjerenje da su urme “najzdravije voće” nije posve pogrešno. One zaista posjeduju niz kvalitetnih sastojaka koji su korisni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Posve je netačno tvrditi da urme liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak. Ne postoje nikakvi dokazi utemeljeni u naučnim istraživanjima da ovo voće liječi navedene bolesti. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da urme liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak, objavljenu u članku portala KoDren, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju ocjenjujemo i kao pseudonauku.
 

Napomena:

9.12.2022. godine redakcije portala Face, Biz portal, Moje-zdravlje, Portal-Novosti, Espreso, E dijaspora, dostavile su nam izmijenjenu verziju prvobitno objavljenih članaka koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima, te su ocijenjeni i kao ispravljeno.12.12.2022. Redakcije portala Press media i Hayat dostavile su nam izmijenjenu verziju prvobitno objavljenih članaka koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima pa su ocijenjeni i kao ispravljeno.16.12. redakcija portala Faktor dostavila je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koja sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.23.8.2023. godine redakcija portala Espreso dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koja sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno. Ova redakcija je time ispravila svih 5 članaka ocijenjenih u ovoj analizi. Čanak portala Espreso koji je ocijenjen 23.8.2023. i ocjenom ispravljeno naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga

6.9.2023: Članak postala Banjaluka koji je bio predmet ove analize naknadno je dodata ocjena zbog tehničkih razloga.

 

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 08. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me