Raskrinkavanje.ba

Urme su zdrave, ali nisu lijek protiv raka

Pseudonaučne tvrdnje o učinkovitosti voća i povrća u liječenju raka često se objavljuju na nekim portalima i privlačno su štivo za čitatelje i čitateljke. Još jedna u nizu namirnica koja se u pojedinim medijima neutemeljeno proglašava lijekom protiv raka jesu urme.

Foto: Pictaivo/Pixabay

Portali na našem govornom području godinama objavljuju članke u kojima se urmama ili datulama pripisuju različita ljekovita svojstva. Za ovo se voće tvrdi da je “najzdravije na zemlji”, da liječi anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak.

Tvrdnja da urme liječe navedene bolesti objavljena je 20.2.2014. godine u članku portala KoDren. U uvodnom dijelu članka navodi se sljedeće:

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti urmama.

U članku je nabrojano još 16 stanja kod kojih navodno može pomoći konzumiranje urmi.  

Tako se navodi da je ovo voće odličan izvor gvožđa i “vitamin za oči”, da zaustavlja dijareju, ali i da je lijek za tvrdu stolicu, da olakšava porođaj, reguliše tjelesnu težinu, snižava holesterol, jača srce i smanjuje krvni pritisak. Navodi se i da štiti od moždanog udara, da je hrana za mozak, da stimuliše energiju i povećava seksualnu izdržljivost, da jača zubnu gleđ i da je idealna hrana za one koji poste.

Tvrdnju da gotovo nema bolesti koja se ne može liječiti urmama – od anemije, visokog krvnog pritiska i holesterola do raka – pronašli smo u još 89 članaka na različitim portalima. U oktobru i novembru 2022. godine 18 portala objavilo je članke s tim tvrdnjama.
U ovom su se periodu na društvenim mrežama dijelili i članci portala E dijaspora, Moje zdravlje i Portal-Novosti, koji su objavljeni ranije ove godine. Prema podacima alata CrowdTangle kompanije Meta, najveći broj interakcija na Facebooku – 5.235 – zabilježio je upravo članak koji je objavio Portal-Novosti.

Da li su urme lijek?

Tvrdnje o “čudotvornim” ljekovitim svojstvima raznog voća i povrća godinama su prisutne u online prostoru. Mnoštvo je članaka u kojima se različite biljke i namirnice navode kao lijek protiv raznih i često teških oboljenja. 

Voće i povrće u svakodnevnoj ishrani ljudi svakako je važan element dobrog zdravlja i takva ishrana može biti jedan od faktora kojima se poboljšava prevencija nekih oboljenja. To ne znači da je voće ili povrće lijek, posebno ako se ima na umu da postoji između 10.000 i 30.000 bolesti, od kojih za mnoge još uvijek nije pronađen lijek, ali postoje tretmani koji mogu olakšati simptome.

Healthline, američki portal na kojem se objavljuju informacije u vezi sa zdravljem, pisao je o tome da su urme, datule ili hurme, kako se još naziva ovo voće, bogate vlaknima, antioksidansima i mineralima, između ostalog.

U analizi ovog portala navodi se osam dokazanih koristi koje urme imaju za ljudski organizam – vrlo su hranljive, bogate su vlaknima i antioksidansima, mogu uticati na zdravlje mozga i pomoći kod prirodnog porođaja. Neke od ovih prednosti urmi demonstrirane su samo u studijama na životinjama, ne i na ljudima, kao što je to slučaj s uticajem na zdravlje mozga.

U vezi s tvrdnjom da urme liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak potrebno je istaći da ovi navodi nisu u analiziranim člancima potkrijepljeni nikakvim dokazima, poput naučnih istraživanja, kojima se dokazuje njihova tačnost.

Raskrinkavanje je o primjerima u kojima se različite namirnice netačno predstavljaju kao lijekovi protiv raka pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). Hrana ne može izliječiti rak. O suprotnim navodima Američki institut za istraživanje raka ističe:

Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.

Platforma za provjeru činjenica The Quint se u članku objavljenom u novembru 2019. godine bavila tvrdnjama o navodnoj učinkovitosti mješavine različitih namirnica u liječenju raka. Za potrebe pisanja svoje analize ovaj portal kontaktirao je doktora Niranjana Naika, direktora hirurške onkologije u Fortisu, u gradu Gurugram u Indiji. Naiko je za The Quint istakao:

“Ne postoji zagarantovan lijek protiv raka. Kada se dijagnostikuje, nijedno voće ili povrće ne može ga liječiti. Zapravo, čak i lijekovima ne možete biti sigurni da ćete se izliječiti 100%.”


Na web stranici američke Nacionalne biblioteke za medicinu (PMC – National Library of medicine) dostupan je rad pod naslovom “Urma (Phoenix dactylifera): Učinci na vaskularno zdravlje i budući smjerovi istraživanja” (Date Palm Fruit (Phoenix dactylifera): Effects on Vascular Health and Future Research Directions). U njemu je navedeno da postoje istraživanja u laboratorijskim, ili in vitro uslovima, dakle van ljudskog tijela, koja pokazuju da urme potencijalno imaju koristan učinak na kardiovaskularne bolesti.

Slično pokazuju i istraživanja na životinjama, ali nedostaju istraživanja na ljudima koja bi potvrdila te navode. Grupa autora/ica iz Kuvajta i Kalifornije u pomenutom radu navodi:

Podaci iz in vitro studija i studija na životinjama pokazuju da konzumiranje urmi ili ekstrakata može modulirati odabrane markere vaskularnog zdravlja, posebno nivoe lipida u plazmi, uključujući trigliceride i holesterol, indekse oksidativnog stresa i upale, ali podaci o ljudima su oskudni. Potrebno je više istraživanja kako bi se bolje karakterisali polifenoli urmi i jedinstvena bioaktivna jedinjenja ili frakcije, uspostavili sigurni i efikasni nivoi unosa i razgraničili osnovni mehanizmi djelovanja. Primjena naučne strogosti u kliničkim ispitivanjima i procjena funkcionalnih markera vaskularnih bolesti, kao što su dilatacija posredovana protokom i periferna arterijska tonometrija, zajedno s profilima crijevnog mikrobioma pružili bi korisne informacije u pogledu zdravlja ljudi. Novi podaci podržavaju ideju da uzimanje urmi i ekstrakata može biti korisna komponenta zdravog načina života za one koji žele blagotvorne učinke na zdravlje krvnih žila.

Napomenimo da su kardiovaskularne bolesti, među kojima su i povišen krvni pritisak, povišen holesterol i anemija, vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Tačno je da se kao vodeći način prevencije bolesti ovog tipa ističe, između ostalog, zdrav životni stil, koji podrazumijeva balansiranu prehranu, bogatu voćem i povrćem. Ali nikakva vrsta hrane ne smatra se lijekom za kardiovaskularne bolesti.

Dakle, popularno uvjerenje da su urme “najzdravije voće” nije posve pogrešno. One zaista posjeduju niz kvalitetnih sastojaka koji su korisni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Posve je netačno tvrditi da urme liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak. Ne postoje nikakvi dokazi utemeljeni u naučnim istraživanjima da ovo voće liječi navedene bolesti. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da urme liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak, objavljenu u članku portala KoDren, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju ocjenjujemo i kao pseudonauku.
 

Napomena:

9.12.2022. godine redakcije portala Face, Biz portal, Moje-zdravlje, Portal-Novosti, Espreso, E dijaspora, dostavile su nam izmijenjenu verziju prvobitno objavljenih članaka koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima, te su ocijenjeni i kao ispravljeno.12.12.2022. Redakcije portala Press media i Hayat dostavile su nam izmijenjenu verziju prvobitno objavljenih članaka koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima pa su ocijenjeni i kao ispravljeno.16.12. redakcija portala Faktor dostavila je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koja sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.23.8.2023. godine redakcija portala Espreso dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koja sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno. Ova redakcija je time ispravila svih 5 članaka ocijenjenih u ovoj analizi. Čanak portala Espreso koji je ocijenjen 23.8.2023. i ocjenom ispravljeno naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga

6.9.2023: Članak portala Banjaluka koji je bio predmet ove analize naknadno je dodata ocjena zbog tehničkih razloga.11.10.2023. članak portala Stvar ukusa ocijenjen je i kao ispravljeno, budući da je prvobitno objavljena verzija dopunjena u skladu sa tačnim navodima.

13.10.2023: Članci portala B92, Ordinacija, Zdravlje i kuhinja, Domaćinski recepti, Moj Prnjavor, Moj Srbac, Moj Šamac, Moja Srpska, Moj Doboj, Mojabanjaluka, Moj Brod, Dijeta i fitnes, Iran (Kulturni centar Ambasade IR Iran-Sarajevo, Natura Virovitica, Sefky93.wixsite, Novi horizonti, eZadar, Tvornica zdrave hrane, Kuhajte sa nama, Faktor, STVAR UKUSA, Indeks online, Moj USK, Zenit, Frontal (.ba), Poslanik Muhammed (.blogspot), Zvornik Danas, Nezavisne, TV K3, Ozon Press, Info KS, Vijesti, BalkaniYUm, Radio Sarajevo, SVI RECEPTI SU ZA 5 i PCNEN, koji su ocijenjeni u ovoj analizi, naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.20.10.2023. redakcija portala Una dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koja sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

15.12.2023. godine članak portala Banjaluka ocijenjen je kao ispravljeno, nakon što je redakcija dostavila izmijenjenu verziju članka.

 

 

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 07.07.2019

Iskra Islama: Hurme, najzdravije voće: Evo šta se dešava kada jedete po 3 dnevno!

Hurme su lijek i prevencija za mnoge bolesti, evo kako pomažu…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.01.2016

Vijesti: Jedete li najzdravije voće na zemlji

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.02.2021

Dijeta i fitnes: URME – sve što bi trebalo znati o ovom čudesnom voću

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.10.2022

Hayat: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: A, VJEŠTO SU SAKRIVALI ONO NAJBITNIJE

Hurme se smatraju najzdravijim voćem koje je obogaćeno raznim vrstama ljekovitih materija.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.05.2018

Faktor: Najzdravije voće na svijetu: Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

Hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2022

Espreso.co.rs: VOĆKA KOJA JE BOLJA ZA HOLESTEROL OD BILO KOJE DRUGE: Samo lud je odbija!

Takođe su idealne za sportiste i ostale aktivne osobe. Sadrže dosta kalijuma i voćnog šećera, savršenih materija za mozak i mišiće koji koriste glukoz...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 08.06.2022

Espreso.co.rs: OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Bomba za ORGANIZAM I METABOLIZAM! (FOTO)

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osećaj gladi!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 01.09.2022

Nportal: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vješto su nam skrivali nešto NAJBITNIJE!

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine tezine čini prirodni šećer.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.07.2020

Agroinfo: Urme nas čuvaju od mnogih bolesti

Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska "tableta", koju mogu koristiti deca i odrasli.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.04.2018

Lijek iz prirode: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE, ali su vješto skrivali nešto najbitnije

Hurme se smatraju najzdravijim voćem koje je obagaćeno sa raznim vrstama ljekovitih materija.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.11.2022

Faktor: Hurme su prava multivitaminska "tableta"

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 16.01.2016

Info KS: ŠIROK SPEKTAR ZDRAVSTVENIH I NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI Jedete li najzdravije voće na zemlji

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.06.2022

Biz portal: BOMBA ZA METABOLIZAM I ORGANIZAM Kažu da je ovo najzdravije voće na svetu

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osećaj gladi!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 14.08.2018

eZadar: Čudesne datulje: štite od moždanog udara, tope kilograme i još puno toga

Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, i zbog toga se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. One su bogat izvor prirodni...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2021

Moj Šamac: Jedete li najzdravije voće na zemlji?

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.05.2020

N-UM: Hurme (datule) – lijek za mnogobrojne bolesti

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.08.2021

SunnahShopBH (Blog): HURME – NAJZDRAVIJE VOĆE NA ZEMLJI

HURME – najzdravije voće na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.11.2022

Hayat: HURME SU PRAVA PRIRODNA MULTIVITAMINSKA ‘TABLETA’

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2021

Moj Prnjavor: Jedete li najzdravije voće na zemlji?

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.04.2018

Žena sam ja: Evo zašto su urme najzdravije voće na planeti!

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.09.2022

Portal novosti: Govorili su nam da je nazdravije voće ali su skrivali ono najbitnije

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava pri...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 17.11.2022

Priroda lijek: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vješto su nam skrivali nešto NAJBITNIJE!

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine tezine čini prirodni šećer.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 07.12.2022

Una TV BiH (unaworld): Zašto je hurma najzdravije voće?

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 22.01.2021

Moja Srpska: Jedete li najzdravije voće na zemlji?

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.02.2021

Vijesti Srpske: Evo zašto su urme najzdravije voće na planeti!

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.10.2022

Espreso.co.rs: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: A vešto su SAKRIVALI ONO NAJBITNIJE

Odličan su izvor prirodnih vlakana koje imaju važan uticaj na naš organizam

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 28.03.2018

KoDren: Urme - najzdravije voće na zemlji

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vl...

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 22.02.2014

Radio Sarajevo: Ljekovito dejstvo: Urma - prirodna multivitaminska tableta

Urme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.11.2022

Epoha: Hurme su prava multivitaminska “tableta”

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.04.2020

RTV VISOKO: Hurme su najzdravije voće: Evo šta se dešava kada jedete po tri dnevno

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kog se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vl...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 07.09.2019

Iran (Kulturni centar Ambasade IR Iran-Sarajevo: HLJEB PUSTINJE: Iran – jedan od najvećih proizvođača hurmi u svijetu

Hurme se ubrajaju u jednu od najhranljivijih vrsta voća.  Nerijetko ih zovu “hljeb pustinje”, budući da više od dvije trećine hurmine težine čini prir...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.10.2022

Gluporije: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: A, VJEŠTO SU SAKRIVALI ONO NAJBITNIJE

Hurme se smatraju najzdravijim voćem koje je obogaćeno raznim vrstama ljekovitih materija.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.11.2022

Ordinacija: Nema bolesti koja ne može da se leči URMAMA – Jedna svako jutro na prazan stomak topi salo

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava pri...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.01.2016

TV K3: Jedete li najzdravije voće na zemlji

One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alterna...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.04.2014

Frontal (.ba): Urme – najzdravije voće na zemlji

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.10.2022

Cazin-danas: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: A, VJEŠTO SU SAKRIVALI ONO NAJBITNIJE

Hurme se smatraju najzdravijim voćem koje je obogaćeno raznim vrstama ljekovitih materija.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.02.2014

Bošnjaci (.net): HURME, NAJZDRAVIJE VOĆE NA PLANETI

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.11.2022

Radio Bet: Hurme su prava multivitaminska “tableta”

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.11.2022

Mostarski: Hurme su prava multivitaminska “tableta”

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.04.2020

Domaćinski recepti: ŠTITI OD MOŽDANOG UDARA I TOPI KILOGRAME KAO LUDO: Ovo voće nazivaju NAJZDRAVIJIM na svijetu!

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.01.2021

Hayat: HURME, NAJZDRAVIJE VOĆE: EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA JEDETE PO 3 DNEVNO!

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kog se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vl...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.06.2015

Poslanik Muhammed (.blogspot): Hurma – prirodni, univerzalni lijek

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su ukusan izvor prirodnih v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.05.2019

Radio Bet: HURME, NAJZDRAVIJE VOĆE: EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA JEDETE PO 3 DNEVNO!

HURME SU LIJEK I PREVENCIJA ZA MNOGE BOLESTI, EVO KAKO POMAŽU…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.02.2022

Portal novosti: NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Koristi se za liječenje anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola…

Prirodni regulator tjelesne težine…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2021

Moj Brod: Jedete li najzdravije voće na zemlji?

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.01.2019

Zdravlje i kuhinja: GOVORILI SU NAM JE NAJZDRAVIJE VOĆE, ali su vješto skrivali nešto najbitnije

Hurme se smatraju najzdravijim voćem koje je obagaćeno sa raznim vrstama ljekovitih materija.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.11.2022

Cazin net: Hurme su prava multivitaminska "tableta"

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.09.2022

Moje Zdravlje: GOVORILI SU NAM JE NAJZDRAVIJE VOĆE, ali su vješto skrivali nešto najbitnije

Hurme se smatraju najzdravijim voćem koje je obagaćeno sa raznim vrstama ljekovitih materija.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 03.09.2022

Tvornica zdrave hrane: 5 razloga zašto bi datulje trebali jesti svaki dan

Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti! Kako bi se opisala sva dobrota i zdravstvena prednost koja se krije iza ovih slas...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.11.2022

Tuzla L!VE: Hurme su prava multivitaminska “tableta”

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.05.2019

Sefky93.wixsite: Zašto je hurma najzdravije voće na zemlji?

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.05.2018

Moj USK: Najzdravije voće na svijetu: Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alterna...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.02.2014

Info KS: Hurme kao najzdravije voće: Olakšavaju porođaj, jačaju srce...

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.11.2022

PressMedia: Hurme su multivitaminska tableta

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 08.05.2020

Zdici Info: Hurme, najzdravije voće: Evo šta se dešava kada jedete po 3 dnevno

Hurme su lijek i prevencija za mnoge bolesti, evo kako pomažu…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.04.2018

STVAR UKUSA: Urme, najzdravije voće: Evo šta se dešava kada jedete po 3 dnevno!

Urme su lek i prevencija za mnoge bolesti, evo kako pomažu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 21.05.2017

U prirodi je lek: Evo Zašto Su Urme Najzdravije Voće Na Planeti!

Evo zašto su urme najzdravije voće na planeti! Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.11.2022

Zdravlje Avaz: Hurme su prava multivitaminska "tableta"

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.11.2022

Jedna istina: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vješto su nam skrivali nešto NAJBITNIJE!

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine tezine čini prirodni šećer.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2021

Moj Doboj: Jedete li najzdravije voće na zemlji?

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.02.2020

Espreso.co.rs: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vešto su skrivali nešto NAJBITNIJE

Odličan su izvor prirodnih vlakana koje imaju važan uticaj na naš organizam

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 16.05.2018

Zdravlje.tuholj: Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alterna...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.01.2016

Zvornik Danas: Jedete li najzdravije voće na zemlji

Najzdravije voće na zemlji urme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na ze...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.01.2016

Nezavisne: Jedete li najzdravije voće na zemlji

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.01.2022

E-Dijaspora: “HLJEB PUSTINJE”: Gotovo da nema bolesti koja se ne može sa njim liječiti…

Gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti sa hurmama…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 31.05.2021

SVI RECEPTI SU ZA 5: KO JE KONZUMIRA PUCA OD ZDRAVLJA: Ovo je najbolja voćka protiv visokog pritiska, holesterola i moždanog udara

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.12.2020

Zdravlje i kuhinja: KO JE KONZUMIRA PUCA OD ZDRAVLJA: Ovo je najbolja voćka protiv visokog pritiska, holesterola i moždanog udara

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.11.2022

B 92: Jedna svako jutro na prazan stomak ubrzava metabolizam i topi salo

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava pri...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2021

Moj Srbac: Jedete li najzdravije voće na zemlji?

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.09.2019

Natura Virovitica: Evo zašto bi datulje trebali jesti svaki dan

Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirod...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.04.2022

Ladies In: Hurme – lijek za mnogobrojne bolesti

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Hurme su prekrasan izvor prirodnih vlakana ko...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.01.2016

Ozon Press: Jedete li najzdravije voće na zemlji

Najzdravije voće na zemlji urme, imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.05.2019

Novi horizonti: Ovo je najbolja voćka protiv pritiska, holesterola i moždanog udara

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine tezine čini prirodni šećer.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.07.2018

Kuhajte sa nama: NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU

Hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.11.2022

Hayat: HURME SU PRAVA MULTIVITAMINSKA ‘TABLETA’

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 19.11.2022

Otisak: Hurme su prava multivitaminska ‘tableta’

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.02.2014

Hello Magazin: Urme - najzdravije voće na zemlji

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojih  se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vl...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.01.2016

PCNEN: Urme PCNEN

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.10.2022

Zdravi savjeti: NEMA BOLESTI KOJU NE LIJEČE: Evo zašto su hurme (datule) najzdravije voće na svijetu…

Hurme su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alter...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.02.2020

Espreso.co.rs: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vešto su skrivali nešto NAJBITNIJE

Odličan su izvor prirodnih vlakana koje imaju važan uticaj na naš organizam

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 21.02.2014

Nezavisne: Urme, najzdravije voće na planeti

Urme, ili datule, imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.11.2022

FACE TV: Hurme su prava multivitaminska "bomba"! Za šta su sve korisne?

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 24.02.2014

BalkaniYUm: Zdravlje Odličan izvor gvožđa Hurme, najzdravije voće na planeti

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.11.2022

Znam da ne znam: Hurme su prava multivitaminska “tableta”

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.10.2022

Moje Zdravlje: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vješto su nam skrivali nešto NAJBITNIJE!

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine tezine čini prirodni šećer.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2021

Mojabanjaluka: Jedete li najzdravije voće na zemlji?

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.03.2022

Priroda i lijekovi.info: “HLJEB PUSTINJE”: Gotovo da nema bolesti koja se ne može sa njim liječiti…

Gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti sa hurmama…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.05.2018

Indeks online: Najzdravije voće na svijetu: Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

Hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.02.2020

RTV NP: GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vešto su skrivali nešto NAJBITNIJE

Urme se smatraju najzdravijim voćem koje je obogaćeno raznim vrstama lekovitih materija.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.05.2018

Zenit: Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

Hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.12.0016

Banjaluka: Jedete li najzdravije voće na zemlji

Najzdravije voće na zemlji hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na z...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno