Raskrinkavanje.ba

Hayat → GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: A, VJEŠTO SU SAKRIVALI ONO NAJBITNIJE

14.10.2022
Tekst članka

Hurme se smatraju najzdravijim voćem koje je obogaćeno raznim vrstama ljekovitih materija.

Odličan su izvor prirodnih vlakana koje imaju važan uticaj na naš organizam.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska bomba, koju mogu koristiti dheca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti s hurmama.

Odličan izvor gvožđa

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor gvožđa. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrednosti. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom na to da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju vitaminima za oči. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Reguliše tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan cijeli dan.

Snižava holesterol

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz urmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se urme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomešate s mlijekom. Ovaj hranljivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrednosti.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt hurmi potopiti u kozije mluheko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksati s mluhekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Idealna hrana za one koji poste

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lako apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za one koji poste.

Jača zubnu gleđ

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava dalje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.

Vjeruje se da hurme imaju dejstvo u liječenju raka, za šta je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za lečenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih materija.

Uzimanje soka od hurmi pomaže u luhečenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi.

Kada biste pojeli samo šest hurmi u organizam bi unuheli oko 80 mg magnezijuma koji je bitan kada je u pitanju očuvanje zdravlja krvnih sudova i njihovo širenje.

Članak indeksiran 08.12.2022. Zadnji put osvježen 08.12.2022.

Ocijenjeno u analizi