Vitamin B17 ne postoji i nije nikakav lijek protiv raka

Globalna prevara o izmišljenom vitaminu B17 kao lijeku protiv raka još uvijek je popularna tema na društvenim mrežama i regionalnim portalima.

Na portalu Dnevni avaz 18.6.2021. objavljena su dva sponzorisana članka o tabletama Hopi Apricot, koje su predstavljene kao prirodni suplement sa “vitaminom B17”. Ovi članci su opremljeni naslovima:

HOPI APRICOT - Vitamin B17 u borbi protiv kancera

CITAT NETAČNO: Ovaj vitamin štiti organizam od kancera

Spomenuti sponzorisani članci su na Avazu objavljeni još i 24.4.2020. i 20.3.2020. Jedan od njih objavljen je i na portalu Bišćani (.net) 22.3.2019

U njima se navodi da je jedan od glavnih uzroka tumora nedostatak “vitamina B17” te da ovaj “vitamin” u potpunosti sprečava nastanak ove bolesti:

Nedostak vitamina B17 u ishrani smatra se glavnim uzrokom pojave kancera, tvrdio je biohemičar dr Ernst T. Krebs, koji je sredinom XX vijeka otkrio i izolovao vitamin B17. On je zajedno sa dr Džonom Ričardsonom iz San Franciska dokazao da vitamin B17 100% onemugućava pojavu raka i ubija postojeći. Ovaj antikancerogeni faktor poznat je kao „leatril terapija”. 
(...)
Vitamin B17 ili amygdalin se sastoji od jednog molekula benzaldehida, jednog cijanida i dva molekula šećera. Kancerogenoj ćeliji je neophodan šećer za razvoj I održavanje. Unosom vitamina B17 one će apsorbovati molekul šećera, a zahvaljujući prisustvu enzima beta-glukozida, oslobađajući molekule benzaldehida i cijanida koji zajedno razorno djeluju samo na kancerogene ćelije.
(Avaz, 24.4.2020).

Tvrdnje da “vitamin B17”, nazvan još i laetril ili amigdalin, liječi rak ili sprečava nastanak ćelija tumora, na našem govornom području prisutne su već duže od deset godina. Jedan od najranijih članaka koje smo pronašli o “vitaminu B17” objavljen je na web stranici Zdravlje za 21. vek 24.2.2010.

Od tada se iz godine u godinu reciklira na portalima, kao, naprimjer: Pogled (25.1.2017), Slobodna Bosna (21.8.2018) i Dobre vijesti (15.5.2019). Članak o “vitaminu B17” na portalu Biomedicina, objavljen 16.12.2019. godine, i danas se dijeli na Facebook stranicama o alternativnoj medicini. Do vremena pisanja ove analize, članak Biomedicine ostvario je 2.943 interakcije na Facebooku. 

Slika iz članka Biomedicine u 2020. dijelila se i na Facebook stranicama, uz status:

Legenda medicine tvrdi: Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu, NE MOŽETE OBOLJETI OD RAKA!

Na Facebooku su se od aprila 2021. također dijelili članci o “vitaminu B17” sa portala Dominantni, Regionalni portal i Objektivni, objavljeni u aprilu 2020. godine, uz status:

Svijet bez raka uz vitamin B17,evo gdje ga pronaći,kako djeluje i kako ga uzimati

 

Šta su činjenice: Amigdalin, laetril ili “vitamin B17”?

Amigdalin je hemijsko jedinjenje koje najčešće pronalazimo u sjemenkama kajsije, jabuke, breskve, šljive, crvene trešnje te u gorkim bademima. Hemijski derivat amigdalina, nazvan laetril, 1950-ih godina promovisan je kao “alternativni način liječenja raka”. Patentirao ga je Ernst Krebs Jr, američki prevarant, koji je stekao popularnost promovišući različite “alternativne” lijekove protiv raka. On ga je nazvao “vitamin B17”, što je do danas čest naziv za amigdalin i laetril.

Ipak, važno je napomenuti da amigdalin i laetril nisu nikakvi vitamini, ne ponašaju se kao vitamini u tijelu niti postoje dokazi da su nam kao takvi potrebni. Kako se navodi na web stranici WebMD, nazivaju se vitaminom da bi se lakše plasirali proizvodi koji ih sadrže. 

Kao glavna antikancerogena komponenta laetrila navodi se hidrogen-cijanid. Prema navodima u kojima se amigdalin/laetril smatra antikancerogenim, cijanid uništava kancerogene ćelije. 

Cijanid je brzodjelujući otrov koji može biti smrtonosan. Nalazi se u malim količinama u brojnim vrstama hrane koju konzumiramo, ali i u dimu cigareta. Nakon izlaganja, cijanid brzo ulazi u krvotok, no naše tijelo ne reaguje isto na male i velike količine cijanida. U malim se količinama cijanid izluči urinom, a može i da bude koristan tako što sa drugim hemijskim spojevima stvara vitamin B12. No, u velikim dozama on sprečava dotok kiseonika u ćelije, što može dovesti do smrti. 

 

Rak nije “nedostatak vitamina B17”

Pored teorije da cijanid uništava ćelije raka, postoji i teorija da je rak rezultat “metaboličkog poremećaja uzrokovanog nedostatkom vitamina”, a da je taj vitamin B17. Kako se navodi na oficijelnoj web stranici američkog Nacionalnog instituta za rak (National Cancer Institute - NCI), “eksperimentalni dokazi ukazuju na to da nivo unosa pojedinačnih vitamina i/ili vitaminski status organizma može utjecati na razvoj karcinoma, ali nema dokaza da je laetril potreban za normalan metabolizam”. 

 

Istraživanja pokazuju da konzumacija amigdalina/laetrila može naštetiti organizmu

Pretklinička ispitivanja o potencijalnoj antikancerogenoj učinkovitosti amigdalina/laetrila, rađena na životinjama (glodari, psi, zečevi i mačke), nisu pokazala da amigdalin/laetril djeluje na ćelije raka. Tokom nekih istraživanja došlo je i do trovanja životinja cijanidom. 

Što se tiče ispitivanja na ljudima, objavljena su samo dva klinička istraživanja, no nijedno kontrolirano kliničko ispitivanje, koje uključuje kontrolnu grupu, placebo i slično, nije provedeno. Ono što jeste objavljeno nije pokazalo da laetril ima antikancerogena sredstva. Kako se navodi na stranici Onkologija, “studija američke klinike Mayo još iz 1982. godine pokazala je kako je od 175 bolesnika tretiranih amigdalinom bolest napredovala u njih čak 174, dok je značajan broj bolesnika razvio trovanje cijanidom”.

Štaviše, američka Agencija za hranu i lijekove (The Food and Drug Administration - FDA) zabranila je prodaju i upotrebu amigdalina i laetrila zbog rizika trovanja cijanidom. 

Ipak, ovo nije zaustavilo proizvođače da pokušaju prodati amigdalin kao lijek protiv raka, lijek koji sprečava rak ili pomaže u njegovom liječenju. Pored toga, mediji poput Avaza već godinama zarađuju novac na sponzorisanim tekstovima o lažnom lijeku, poput tableta Hopi Apricot. 

Članke u kojima se tvrdi da “vitamin B17”, ili amigdalin/laetril, liječi rak, odnosno da sprečava nastanak ove bolesti, ocjenjujemo kao pseudonauku. Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da je rak uzrokovan nedostatkom “vitamina B17” u organizmu.

Napomena

8.7.2021: Svi članci na portalu Avaz su ispravljeni, zbog čega dobijaju i ocjenu "ispravljeno". 

9.7.2021: Portal Aura također je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu "ispravljeno".

12.7.2021: Portal Slobodna Bosna također dobija ocjenu "ispravljeno". 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 25. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me