Raskrinkavanje.ba

Vitamin B17 ne postoji i nije nikakav lijek protiv raka

Globalna prevara o izmišljenom vitaminu B17 kao lijeku protiv raka još uvijek je popularna tema na društvenim mrežama i regionalnim portalima.

Na portalu Dnevni avaz 18.6.2021. objavljena su dva sponzorisana članka o tabletama Hopi Apricot, koje su predstavljene kao prirodni suplement sa “vitaminom B17”. Ovi članci su opremljeni naslovima:

HOPI APRICOT - Vitamin B17 u borbi protiv kancera

CITAT NETAČNO: Ovaj vitamin štiti organizam od kancera

Spomenuti sponzorisani članci su na Avazu objavljeni još i 24.4.2020. i 20.3.2020. Jedan od njih objavljen je i na portalu Bišćani (.net) 22.3.2019

U njima se navodi da je jedan od glavnih uzroka tumora nedostatak “vitamina B17” te da ovaj “vitamin” u potpunosti sprečava nastanak ove bolesti:

Nedostak vitamina B17 u ishrani smatra se glavnim uzrokom pojave kancera, tvrdio je biohemičar dr Ernst T. Krebs, koji je sredinom XX vijeka otkrio i izolovao vitamin B17. On je zajedno sa dr Džonom Ričardsonom iz San Franciska dokazao da vitamin B17 100% onemugućava pojavu raka i ubija postojeći. Ovaj antikancerogeni faktor poznat je kao „leatril terapija”. 
(...)
Vitamin B17 ili amygdalin se sastoji od jednog molekula benzaldehida, jednog cijanida i dva molekula šećera. Kancerogenoj ćeliji je neophodan šećer za razvoj I održavanje. Unosom vitamina B17 one će apsorbovati molekul šećera, a zahvaljujući prisustvu enzima beta-glukozida, oslobađajući molekule benzaldehida i cijanida koji zajedno razorno djeluju samo na kancerogene ćelije.
(Avaz, 24.4.2020).

Tvrdnje da “vitamin B17”, nazvan još i laetril ili amigdalin, liječi rak ili sprečava nastanak ćelija tumora, na našem govornom području prisutne su već duže od deset godina. Jedan od najranijih članaka koje smo pronašli o “vitaminu B17” objavljen je na web stranici Zdravlje za 21. vek 24.2.2010.

Od tada se iz godine u godinu reciklira na portalima, kao, naprimjer: Pogled (25.1.2017), Slobodna Bosna (21.8.2018) i Dobre vijesti (15.5.2019). Članak o “vitaminu B17” na portalu Biomedicina, objavljen 16.12.2019. godine, i danas se dijeli na Facebook stranicama o alternativnoj medicini. Do vremena pisanja ove analize, članak Biomedicine ostvario je 2.943 interakcije na Facebooku. 

Slika iz članka Biomedicine u 2020. dijelila se i na Facebook stranicama, uz status:

Legenda medicine tvrdi: Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu, NE MOŽETE OBOLJETI OD RAKA!

Na Facebooku su se od aprila 2021. također dijelili članci o “vitaminu B17” sa portala Dominantni, Regionalni portal i Objektivni, objavljeni u aprilu 2020. godine, uz status:

Svijet bez raka uz vitamin B17,evo gdje ga pronaći,kako djeluje i kako ga uzimati

 

Šta su činjenice: Amigdalin, laetril ili “vitamin B17”?

Amigdalin je hemijsko jedinjenje koje najčešće pronalazimo u sjemenkama kajsije, jabuke, breskve, šljive, crvene trešnje te u gorkim bademima. Hemijski derivat amigdalina, nazvan laetril, 1950-ih godina promovisan je kao “alternativni način liječenja raka”. Patentirao ga je Ernst Krebs Jr, američki prevarant, koji je stekao popularnost promovišući različite “alternativne” lijekove protiv raka. On ga je nazvao “vitamin B17”, što je do danas čest naziv za amigdalin i laetril.

Ipak, važno je napomenuti da amigdalin i laetril nisu nikakvi vitamini, ne ponašaju se kao vitamini u tijelu niti postoje dokazi da su nam kao takvi potrebni. Kako se navodi na web stranici WebMD, nazivaju se vitaminom da bi se lakše plasirali proizvodi koji ih sadrže. 

Kao glavna antikancerogena komponenta laetrila navodi se hidrogen-cijanid. Prema navodima u kojima se amigdalin/laetril smatra antikancerogenim, cijanid uništava kancerogene ćelije. 

Cijanid je brzodjelujući otrov koji može biti smrtonosan. Nalazi se u malim količinama u brojnim vrstama hrane koju konzumiramo, ali i u dimu cigareta. Nakon izlaganja, cijanid brzo ulazi u krvotok, no naše tijelo ne reaguje isto na male i velike količine cijanida. U malim se količinama cijanid izluči urinom, a može i da bude koristan tako što sa drugim hemijskim spojevima stvara vitamin B12. No, u velikim dozama on sprečava dotok kiseonika u ćelije, što može dovesti do smrti. 

 

Rak nije “nedostatak vitamina B17”

Pored teorije da cijanid uništava ćelije raka, postoji i teorija da je rak rezultat “metaboličkog poremećaja uzrokovanog nedostatkom vitamina”, a da je taj vitamin B17. Kako se navodi na oficijelnoj web stranici američkog Nacionalnog instituta za rak (National Cancer Institute - NCI), “eksperimentalni dokazi ukazuju na to da nivo unosa pojedinačnih vitamina i/ili vitaminski status organizma može utjecati na razvoj karcinoma, ali nema dokaza da je laetril potreban za normalan metabolizam”. 

 

Istraživanja pokazuju da konzumacija amigdalina/laetrila može naštetiti organizmu

Pretklinička ispitivanja o potencijalnoj antikancerogenoj učinkovitosti amigdalina/laetrila, rađena na životinjama (glodari, psi, zečevi i mačke), nisu pokazala da amigdalin/laetril djeluje na ćelije raka. Tokom nekih istraživanja došlo je i do trovanja životinja cijanidom. 

Što se tiče ispitivanja na ljudima, objavljena su samo dva klinička istraživanja, no nijedno kontrolirano kliničko ispitivanje, koje uključuje kontrolnu grupu, placebo i slično, nije provedeno. Ono što jeste objavljeno nije pokazalo da laetril ima antikancerogena sredstva. Kako se navodi na stranici Onkologija, “studija američke klinike Mayo još iz 1982. godine pokazala je kako je od 175 bolesnika tretiranih amigdalinom bolest napredovala u njih čak 174, dok je značajan broj bolesnika razvio trovanje cijanidom”.

Štaviše, američka Agencija za hranu i lijekove (The Food and Drug Administration - FDA) zabranila je prodaju i upotrebu amigdalina i laetrila zbog rizika trovanja cijanidom. 

Ipak, ovo nije zaustavilo proizvođače da pokušaju prodati amigdalin kao lijek protiv raka, lijek koji sprečava rak ili pomaže u njegovom liječenju. Pored toga, mediji poput Avaza već godinama zarađuju novac na sponzorisanim tekstovima o lažnom lijeku, poput tableta Hopi Apricot. 

Članke u kojima se tvrdi da “vitamin B17”, ili amigdalin/laetril, liječi rak, odnosno da sprečava nastanak ove bolesti, ocjenjujemo kao pseudonauku. Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da je rak uzrokovan nedostatkom “vitamina B17” u organizmu.

Napomena

8.7.2021: Svi članci na portalu Avaz su ispravljeni, zbog čega dobijaju i ocjenu "ispravljeno". 

9.7.2021: Portal Aura također je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu "ispravljeno".

12.7.2021: Portal Slobodna Bosna također dobija ocjenu "ispravljeno". 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 18.01.2021

Avaz: Ovaj vitamin štiti organizam od kancera

Nedostak vitamina B17 u ishrani smatra se glavnim uzrokom pojave kancera, tvrdio je biohemičar dr Ernst T. Krebs, koji je sredinom XX vijeka otkrio i...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 18.06.2021

Avaz: HOPI APRICOT - Vitamin B17 u borbi protiv kancera

Decenijama se smatra se da je vitamin B17 prirodni lijek za liječenje tumora. Vitamin B17 je otkrio i izolovao biohemičar dr Ernst T. Krebs sredinom X...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 02.08.2020

Biomedicina: Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu ne možete oboljeti od raka

Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu ne možete oboljeti od raka.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.08.2020

Slobodna Bosna: DOKTOR TVRDI: Ukoliko uzimate ove vitamine ne možete dobiti rak

„Oni koji boluju od raka treba prvo da znaju šta je rak. Ne paničite. Istražite svoje zdravlje“

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.05.2019

Dobre vijesti (.info): Vitamin B17 (amygdalin ili laetrile) je lijek za rak

Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glikozida i velikoj potražnji stanica raka za glukozom, može se reći da je vitamin B17 precizno navođen...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 17.06.0019

Alternativa za vas: Svijet bez raka: vitamin b17

Rak je posljedica kroničnog poremećaja metabolizma koji nastaje ako u prehrani nedostaje jedan vitalni sastojak.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 10.09.2018

Novi: LEGENDA MEDICINE TVRDI: Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu, NE MOŽETE OBOLJETI OD RAKA!

Usvojoj knjizi ‘Smrt raku’ doktor Harold Manner tvrdi da je postotak izliječenja viši od 90 posto, a ujedno navodi i popis namirnica bogatih ovim važn...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.01.2017

Net hr: Jedan liječnik odgovorno tvrdi kako, ako imate dovoljno ovog vitamina, ne možete dobiti rak

U svojoj knjizi 'Smrt raku' doktor Manner tvrdi da je postotak izlječenja viši od 90 posto, a ujedno navodi i popis namirnica bogatih ovim važnim vita...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.01.2017

Pogled: Jedan liječnik odgovorno tvrdi kako, ukoliko imate dovoljno ovog vitamina, ne možete dobiti rak

U svojoj knjizi ‘Smrt raku’ doktor Manner tvrdi da je postotak izlječenja viši od 90 posto, a ujedno navodi i listu namirnica bogatih ovim važnim vita...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 27.01.2017

Domino magazin: Rak je samo nedostatak vitamina B17?

Jedini zvanični lek za rak je hemoterapija, a mnogi je lekari nazivaju i otrovom koji leči, jer uz kancerogene ubija i zdrave ćelije, uništava imunolo...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 18.11.2018

Vikici Net: LEGENDA MEDICINE TVRDI: Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu, NE MOŽETE OBOLJETI OD RAKA!

U svojoj knjizi ‘Smrt raku’ doktor Harold Manner tvrdi da je postotak izliječenja viši od 90 posto, a ujedno navodi i popis namirnica bogatih ovim važ...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 08.04.2019

Zdravlje.life: LEGENDA MEDICINE TVRDI: Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu, NE MOŽETE OBOLJETI OD RAKA

U svojoj knjizi ‘Smrt raku’ doktor Harold Manner tvrdi da je postotak izliječenja viši od 90 posto, a ujedno navodi i popis namirnica bogatih ovim važ...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 27.01.2017

Akta: Ako imate dovoljno ovog vitamina, ne možete dobiti rak!

U svojoj knjizi ‘Smrt raku’ doktor Manner tvrdi da je postotak oporavljenih viši od 90 posto, a ujedno navodi i popis namirnica bogatih ovim važnim vi...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 17.07.2020

Zvonimir Solin: LJEKOVITO BILJE I BILJNI PRIPRAVCI – Borci protiv raka

Koštice marelice sadrže glikozid poznat kao laetril (vitamin B17). Postoje tvrdnje da je on najučinkovitija prevencija protiv raka, čak i da ubija sta...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 22.03.2021

Čizmica TV: Ako Imate Dovoljno Ovog Vitamina U Organizmu Ne Možete Oboljeti Od Raka

U svojoj knjizi ‘Smrt raku’ doktor Harold Manner tvrdi da je postotak izliječenja viši od 90 posto, a ujedno navodi i popis namirnica bogatih ovim važ...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.01.2017

Drunkentengu: Koja hrana sadrži vitamin B17? Vitamin B17: najnovije recenzije onkologa

Vitamin B17 poznatiji je u farmaceut kim krugovima pod dva imena: komplek vitamina "Laetril" ili amigdalin. Terapij ki učinak ove tvari još nije potvr...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.01.2017

Moj Vodić: Ako imate dovoljno ovog VITAMINA, ne možete dobiti RAK!

Rak je jedna od najrasprostranjenijih bolesti koja više nije rezervirana samo za starije ljude – od njega obolijevaju i mlađe osobe pa čak i bebe. Jed...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 11.09.2019

Životni magazin: LEGENDA MEDICINE TVRDI: Ako imate dovoljno ovog vitamina u organizmu, NE MOŽETE OBOLJETI OD RAKA!

U svojoj knjizi ‘Smrt raku’ doktor Harold Manner tvrdi da je postotak izliječenja viši od 90 posto, a ujedno navodi i popis namirnica bogatih ovim važ...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 05.12.2019

Ženskica: LEGENDA MEDICINE TVRDI: AKO IMATE DOVOLJNO OVOG VITAMINA U ORGANIZMU, NE MOŽETE OBOLETI OD RAKA!

U svojoj knjizi ‘Smrt raku’ doktor Harold Manner tvrdi da je postotak izliječenja viši od 90 posto, a ujedno navodi i popis namirnica bogatih ovim važ...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 04.02.2014

Buka: Vitamin B17 ubija ćelije raka i izgrađuje sistem imuniteta

U sjevernom Pakistanu dnevno konzumiraju od 250 do 3000 miligrama vitamina B17 i bolest ne poznaju. Vitamin B17 ili laetril radi na način da ubija ćel...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 26.04.2013

Svjetlo: Vitamin B17 - zataškana metoda liječenja košticama marelice

Vitamin B17 (amygdalin ili laetrile) je lijek za rak. Amygdalin je prvi put otkriven 1830.g. u gorkom bademu. Ernst. T. Krebs, Jr. (1912 – 1996) je bi...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 04.02.2014

Nezavisne: Vitamin B17 ubija ćelije raka i izgrađuje sistem imuniteta

U sjevernom Pakistanu dnevno konzumiraju od 250 do 3000 miligrama vitamina B17 i bolest ne poznaju. Vitamin B17 ili laetril radi na način da ubija ćel...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 10.02.2014

Radio Sarajevo: Vitamin B17 ubija ćelije raka i izgrađuje sistem imuniteta

U sjevernom Pakistanu dnevno konzumiraju od 250 do 3000 miligrama vitamina B17 i ne poznaju bolest. Vitamin B17 ili laetril radi na način da ubija ćel...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 04.04.2017

Poslovni dnevnik: Ubija ćelije raka i izgrađuje sistem imuniteta-Vitamin B17

U sjevernom Pakistanu dnevno konzumiraju od 250 do 3000 miligrama vitamina B17 i bolest ne poznaju. Vitamin B17 ili laetril radi na način da ubija ćel...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.09.2017

Kako (.hr): Liječenje raka – Kako do zdravlja i protiv karcinoma s Laetril ili Vitaminom B17

Laetrile (to jest amygdalin ili Vitamin B17) terapija je jedna od najpopularnijih i najpoznatijih načina alternativnog liječenja raka. Vrlo je jednost...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.01.2014

Bljesak: Pogledajte koju tajnu krije farmaceutska 'mafija'

Svijet bez raka je moguć! Možete li zamisliti svijet bez ove opake bolesti? Postoji li lijek ili je to nešto što svakodnevno možemo pronaći u namirnic...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.01.2014

Pogled: Svijet bez raka je moguć! Pogledajte koju tajnu krije farmaceutska mafija

Iako je poznato da farmaceutska industrija 'krije' lijekove iz prirode koji se mogu koristiti u liječenju raka, često su te priče zataškavane i odbače...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.01.2014

Hercegovina.info: FOTO/VIDEO Svijet bez raka je moguć! Pogledajte koju tajnu krije farmaceutska mafija

Međutim, svjetlo dana ugledao je dokumentarac koji se pokušao sakriti, a koji govori o o vitaminu B17 koji je pedesetih godina prošlog stoljeća sintet...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.01.2014

Trebinje Live: Svijet bez raka je moguć, a farmaceutska mafija to krije

Priča koja slijedi je priča o vitaminu B17, koji je još prije pedeset godina sintetizovan pod imenom Laetril, odnosno Amigdalin. To je učinio biohemič...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.01.2014

Info KS: ŠOKANTNO VIDEO: Svijet bez raka je moguć, a farmaceutska mafija to krije!

Šokantne tvrdnje da je svijet bez raka moguć, ali da to krije farmaceutska mafija, ugledale su svijetlo dana u jednom dokumentarnom filmu koji se poja...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.01.2014

Visokoin: Svijet bez raka je moguć, a farmaceutska mafija to krije!

Šokantne tvrdnje da je svijet bez raka moguć, ali da to krije farmaceutska mafija, ugledalo su svjetlo dana u jednom dokumentarnom filmu koji se pojav...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.09.2014

Atma: U plemenu Hunza uz vitamin B17 žive preko 100 godina i ne obolijevaju od raka!

Vitamin B17 ili laetril radi na način da ubija stanice raka i izgrađuje sistem imuniteta (otpornosti) uklanjajući buduće ponovno izbijanje raka. o Pri...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 12.12.2018

Aura: Ako imate dovoljno ovog vitamina, nećete oboljeti od raka!

Ako imate dovoljno ovog vitamina, nećete oboljeti od raka!

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 24.04.2020

Avaz: OVAJ vitamin štiti organizam od kancera

Nedostak vitamina B17 u ishrani smatra se glavnim uzrokom pojave kancera, tvrdio je biohemičar dr Ernst T. Krebs, koji je sredinom XX vijeka otkrio i...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 20.03.2020

Avaz: Vitamin B17 u borbi protiv kancera

Decenijama se smatra da je vitamin B17 prirodni lijek za liječenje tumora. Vitamin B17 otkrio je i izolirao biohemičar, dr. Ernst T. Krebs sredinom 20...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 22.03.2019

Bišćani: HOPI APRICOT – Vitamin B17 u borbi protiv kancera

Decenijama se smatra se da je vitamin B17 prirodni lek za lečenje tumora. Vitamin B17 je otkrio i izolovao biohemičar dr Ernst T. Krebs sredinom XX ve...

 • Pseudonauka