Raskrinkavanje.ba

Zvornik Danas → Jedete li najzdravije voće na zemlji

15.01.2016
Tekst članka

Najzdravije voće na zemlji urme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s urmama.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više urmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr urmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

«Vitamini za oči»

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin urme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više urmi.

Zaustavlja proliv

Urme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga urme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

 

Isto kao što zaustavljaju proliv, urme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i naveče ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u urme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. 100 grama urmi ( 10-21 urmi) sadrzi 8,5 gr vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje urmi 4 sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele urme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, urme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Reguliše tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, urme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja urmi mogli udebljati. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Snižava holesterol

VIŠE NA WEBU

Rješite se čestih noćnih odlazaka u toalet i problema sa prostatom - PRIRODNO!

Sponsored by MonadPlug

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz urmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti urmi je njihova sposobnost da regulišu zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanje su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se urme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Urme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz urmi izvućete ako ih pomiješate s mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt urmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro urme izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba pola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz urmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da urme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju urme.

Idealna hrana za post

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da urme sadrže veliki procenat šećera koji se lako apsorbuje, onda nam je jasno da su urme i voda najbolja hrana za post.

Jača zubnu gleđ

Urme sadrže flor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava dalje kvarenje zuba. Urma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.

Vjeruje se da urme imaju dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u urmama. Urme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od urmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Urme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć urmi!

Članak indeksiran 09.12.2022. Zadnji put osvježen 09.12.2022.

Ocijenjeno u analizi