Raskrinkavanje.ba

Ozon Press → Jedete li najzdravije voće na zemlji

15.01.2016
Tekst članka

Najzdravije voće na zemlji urme, imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu da koriste deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti urmama.

Odličan izvor gvožđa

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. 100 gr urmi sadrži oko 0,90 gvožđa, što je oko 11% preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

«Vitamini za oči»

 S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin urme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer pomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu da spreče oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite da sačuvate dobar vid treba da jedete što više urmi.

Zaustavlja proliv

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga urme pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Lek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju proliv, urme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše izbaci iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih pokiseliti u čistoj vodi. Tokom noći urme će da puste svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će da stimuliše lenja creva. U SAD urme se fabrički pakuju u male boce kao lekovi  a lekari ih propisuju kao lek za zatvor. 100 grama urmi ( 10-21 urmi) sadrzi 8,5 gr vlakana. SZO preporučuje unošenje velikih količina vlaknastih materija, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porodjaj

Eksperiment koji je urađen na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu, pokazao je da konzumiranje urmi 4 sedmice pre porodjaja, majkama olakšava porodjajne bolove i umanjuje krvarenje. Žene koje su pre porodjaja jele urme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, urme su ženama pomogle da prebrode postoporodjajnu depresiju, i da proizvedu dovoljno mleka za bebu.

Reguliše telesnu težinu

Zbog visokog udela hranljivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će da reguliše rad creva i organizmu dati potreban šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa bi od preteranog uzimanja urmi mogli dobiti koji kilogram. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što je minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan ceo dan.

Snižava holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude sa visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu da koriste ovo neverovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro ukloniti semenke iz urmi, samleti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može da smanji krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti urmi je njihova sposobnost da regulišu zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može da smanji rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se urme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Urme su veliki energetski stimulans, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak urmi dobijate ako ih pomešate sa mlekom. Ovaj hranljivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrednosti.

Povećava seksualnu izdržljivost

Dosta urmi potopiti u kozije mleko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro urme pomešati sa mlekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu da piju osobe oba pola, jer on jača telo i povećava nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz urmi je vrsta šećera koja se najlakše vari, pa je on prikladan za bebe, s tim da urme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi pre davanja detetu kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savetuje da se deci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju urme.

Jača zubnu gleđ

Urme sadrže fluor, koji je bitan borbi protiv karijesa, jer sprečava kvarenje zuba.

Veruje se da urme imaju dejstvo u lečenju raka, za šta je zaslužan selen koji je prisutan u urmama. Urme su dobre za lečenje jetre i čišćenje organizma. Uzimanje soka od urmi pomaže u lečenju grla, različitih vrsta groznice i prehlade.

Članak indeksiran 09.12.2022. Zadnji put osvježen 09.12.2022.

Ocijenjeno u analizi