Raskrinkavanje.ba

Agroinfo → Urme nas čuvaju od mnogih bolesti

23.07.2020
Tekst članka

Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska "tableta", koju mogu koristiti deca i odrasli.

Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti sa urmama.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid treba da jedete što više urmi.

Zaustavlja dijareju

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, urme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore prijateljske bakterije.

Snižava holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Hrana za mozak

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Urme su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz urmi izvući ćete ako ih pomešate s mlekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrednosti.

Članak indeksiran 08.12.2022. Zadnji put osvježen 08.12.2022.

Ocijenjeno u analizi