Raskrinkavanje.ba

Kuhajte sa nama → NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU

25.07.2018
Tekst članka

Hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru.

Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka – gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama, piše “Faktor“.

Procenat šećera u hurmama iznosi oko 70 posto, proteina 20 posto i masti oko 3% posto. Hurme su bogate minaralima: kalcijumom, kalijumom, željezom i sadrže priličnu količinu vitamina B i C.

Hurme i stabla hurme spomenuti su u Kur'anu na oko dvadeset mjesta. Broj spominjanja ovog voća u Kur'anu ističe njegov značaj. Poznat je kur'anski ajet u kojem se spominje slučaj Merjeme kada su je porođajne muke odvele do palminog stabla, pa je Allah savjetuje preko meleka da zatrese stablo i nahrani se hurmama.

 

POPULARNO:  NAJPOZNATIJI NAPITAK U CIJELOM SVIJETU: UKLONITE 90% MASNIH NASLAGA ZA SAMO 7 DANA POMOĆU OVE MAGIČNE SMJESE! ;)

Powered by Inline Related Posts

Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj iftariti svježim hurmama, ili suhim ukoliko ne bi našao svježe, prije nego što bi klanjao akšam-namaz. Postoje medicinske koristi u ovome.

Tokom posta, želudac se isprazni, tako da jetra ne može naći dovoljnu energiju da prenese u druge organe. Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju.

Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga za iftar konzumira.

Ukoliko se post prekida odmah jedenjem cijelog oborka, čini se šteta tijelu koje je već zbog posta bilo u stanju slabosti.

 

Međutim, prekidanje posta prvo hurmom pomaže u procesu varenja hrane i daje energiju koja pomaže varenju iftarskog obroka.

Članak indeksiran 08.12.2022. Zadnji put osvježen 08.12.2022.

Ocijenjeno u analizi