Raskrinkavanje.ba

Vesti-rs → BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. MOGLO JE BITI SPREČENO? Nemci sakrili važan papir, svemu kumovao Joška Fišer

10.01.2022
Tekst članka

Nemci su šest dana pred početak NATO agresije na SR Jugoslaviju sakrili papir koji je stigao u Savet EU i mogao je da zaustavi ili bar odloži početak napada (24. mart 1999. godine).

Ovo je otkrio nemački publicista i istoričar Matijas Kincel, autor knjige “Put u rat”, u kojoj se bavi ulogom svoje zemlje u zbivanjima na Kosovu i Metohiji, između ostalog, i činjenicom da su teroristički OVK formirale zajedno dve nemačke obaveštajne službe.

Prljavi plan

Čovek koji je direktno sproveo prljavi plan je tadašnji šef nemačke diplomatije Joška Fišer, osvedočeni mrzitej Srba, koji je po funkciji 1999. bio predsedavajući Saveta EU. Evo šta je o svemu napisao Kincel.

– Šest dana pre početka rata, 18. marta 1999, tadašnjem predsedavajućem Saveta EU Joški Fišeru uručena je ekspertiza finskog tima patologa o Račku koja dokazuje da Srbi nisu ubili civile u tom mestu. Albanci su inscenirali zločin. Taj izveštaj je po hitnom postupku stavljen pod oznaku “tajna” i do danas se drži pod ključem. Zašto? Očigledno Račak i srpsko nečinjenje nisu unutar NATO bili ključni za donošenje odluke o napadu. Naprotiv, ta odluka doneta je hladne glave, bez žurbe, u vreme mira i bez primoranosti da se reaguje na nešto. Zašto – pita se nemački publicista.

NATO je, podsetimo, navodni masakr u Račku koristio kao glavni argument u ubeđivanju svetske javnosti da se mora pokrenuti zločinačka akcija protiv SR Jugoslavije. Na istinu se niko nije obazirao.

Sve po dogovoru

Kako piše Kincel, da se sprovede takav plan, umnogome su pomogli tekstovi medija koji su bili pod kontrolom vladajućih struktura u Nemačkoj. Tako je nemački list Zagescajtung, naklonjen Zelenima, pisao da su ljudi iz svojih kuća dovedeni na mesto egzekucije, a mnogi su već na putu ka tamo likvidirani, te daje logičan zaključak da NATO više ne može da izbegava pitanje angažovanja – navodi nemački istoričar.

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova, kaže da su Albanci u dogovoru s inostranim faktorom izmišljali neverovatne priče o Srbima da bi izazvali reakciju svetskog javnog mnjenja.

– Sećam se da sam bio u Njujorku kada se pričalo da je fudbalski stadion u Prištini sabirni logor za Albance, da ih tamo muče. Kada su novinari otišli tamo, videli su da to nije tačno. Sto se tiče navodnog zločina u Račku, na haškom suđenju je definitivno utvrđeno da je sve laž i podvala -naglašava Jovanović.

Članak indeksiran 19.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi