Borac izbačen iz Evrope?

Izvor/medij: Sports
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zvanični protiv anonimnih izvora: Da li je UEFA izbacila FK Borac Banja Luka iz takmičenja?

-

UEFA-ina odluka da izbaci FK Borac iz evropskih takmičenja unijela je brojne nedoumice u bh. javnosti, a tim povodom Klix.ba je zatražio objašnjenje iz izvora vrlo bliskom krovnoj kući evropskog nogometa.

Izvor blizak UEFA-i pojasnio je za Klix.ba da je FK Borac definitivno izbačen iz evropskih takmičenja na tri sezone (2024/2025, 2025/2026 i 2026/2027).

Konfuziju je izazvalo to što ni u FK Borac nisu saznali za ovu odluku. Razlog tome je taj da u banjalučki klub još uvijek nije stigla konačna odluka, a saopćenje će na adresu FK Borac stići u najkraćem mogućem roku.

Kako nam je pojašnjeno, svi klubovi koji nisu izdvojeni u UEFA-inom saopćenju, među kojima je FK Borac, bit će kažnjeni izbacivanjem iz Evrope u naredne tri godine. Klubovi koji su izdvojeni, poput Cluja, Arisa, Osijeka, Rijeke i Olimpije, imaju dodatnu šansu, odnosno kažnjeni su uslovno.

Za Klix.ba je pojašnjeno da je UEFA drakonski pooštrila svoja finansijska pravila od 2022. godine. U pitanju je poseban monitoring koji se vrši za one klubove koji igraju evropska takmičenja.

Pooštravanje UEFA-inih pravila prvi će na svojoj koži osjetiti FK Borac, a nije nemoguće da se u narednom periodu ni drugi bh. klubovi ne suoče sa sličnim sankcijama.

Osim toga, FK Borac je kažnjen s 10.000 eura. Banjalučani će, nakon svega, imati pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali je teško očekivati da će se odluka promijeniti.

Članak indeksiran 12. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me