Borci za bh. rijeke: Ko i zašto obilato finansira ekološka udruženja u BiH?

Izvor/medij: Jablanica
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Anonimni portal manipulativno o aktivistima/cama koji se bore protiv izgradnje mini hidroelektrana

U Bosni i Hercegovini je registrovano gotovo 25.000 organizacija civilnog društva, na 3,5 miliona stanovnika.

Nevladine organizacije zaista mogu biti korisne u društvu, ali u mnogim slučajevima one predstavljaju unosan biznis. Nejasno je i šta tolike nevladine organizacije rade i čime se konkretno bave. Zna se jedino da svako može osnovati nevladinu organizaciju pod uslovom da ima tri potpisa i napisan statut.

Javna je tajna da mnoge od njih zadnjih desetljeća žive od obilnih donacija iz inostranstva ili iz domaćih proračuna, a da se uopšte ne zna šta i za koga rade te se često osnivaju samo zato što osiguravaju unosan biznis osnivačima.

Istražili smo konkretan slučaj nevladinih organizacija u čijem vrhu se nalazi aktivistica Lejla Kusturica koja obnaša funkciju direktorice Fondacije „Atelje za društvene promjene – ACT“, a pored pomenutog udruženja, Kusturica je u vrijeme kada su donacije zaprimljene bila menadžerica za filantropiju Fondacije “Mozaik”. Lejla je inače veoma aktivna i glasna u borbi protiv izgradnje mini-hidroelektrana u BiH te kroz svoje nevladine organizacije lobira strane donacije putem raznih internacionalnih nevladinih fondacija.

Na web stranici rbf.org u vlasništvu Rockefeller Brohers Fondacije možemo vidjeti da su fondacija Act kao i Mozaik primili izdašne donacije, tačnije ukupno su primili gotovo blizu jednog miliona KM! Na sljedećim linkovima i sami možete pogledati pomenute donacije. Donacije za Act pogledajte ovdje,  a donacije za Mozaik ovdje.

Donacije za ACT: rbf.org

Naprimjer, 10. maja 2021. godine Fondacija “Atelje za društvene promjene – ACT” dobila je donaciju od 25.000 hiljada dolara na ime njihovog projekta za “Očuvanje naših rijeka”,ACT je od ovog fonda dobio još jednu donaciju od 70.000 hiljada dolara u aprilu ove godine.

Udruženje nema zaposlenih, nema poreza na plaće, nema porez na dobit, nema plaćanja doprinosa.

Fondacija “Mozaik” u kojoj Lejla Kusturica obnaša mjesto menadžerice za filantropiju bila je veoma aktivna u lobiranju sa Rockefeller Brothers Fondom. Na njihovo ime stiglo je čak 442.000 američkih dolara kroz tri donacije od 2018. godine do 2021. godine. Većina ovih donacija dobijena je u okviru sektora “Obnovljive energije i zdravog okruženja” a zanimljivo je to da je baš taj Rockefeller Brothers Fund jedan od najvećih svjetskih investitora u sektoru ‘Obnovljive energije’.

Izdašne donacije “Mozaiku”: rbf.org

Rockefeller Brothers Fund ulaže ogromno bogatsvo u “Obnovljivu energiju” a sa Fondacijom Ikea pokrenuli su fond od milijardu dolara za povećanje pristupa obnovljivoj energiji u zemljama koje su u razvoju a sa mnogim zemljama već je krenuo u realizaciju tih projekata. Pored finansiranja ekoloških pokreta na Rockefeller Brothers Fund listi možemo pronaći i brojne novinske agencije poput Centra za informativnu dekontaminaciju mladih(magazin Buka) ili Centra za istraživačko novinarstvo koji su što je također veoma zanimljivo veliki borci protiv izgradnje mini hidroelektrana u BiH.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je da li su Ekološka društva u BiH samo produžena ruka američke globalne politike jer sudeći po ovim izdašnim donacijama i motivima Fondacija koje doniraju novac dobijamo  takvu sliku.

Poznato je da se porodica Rockefeller obogatila na nafti. Rockfellerov Standard Oil bio je prvi veliki svjetski biznis, u jednom trenutku kroz rafinerije te tvrtke prolazilo je 90 posto nafte u svijetu. Od ovog bogatstva donirani su milioni i milioni raznim nevladinim organizacijama, a kroz svoju fondaciju iste doniraju i bh. nevladinim organizacijama.

Poznato je i da naftna industrija spada u veće onečišćivače okoliša. Rafinerije nafte su veliki zagađivači, troše velike količine energije i vode, proizvode velike količine otpadnih voda, ispuštaju opasne plinove u atmosferu i stvaraju čvrsti otpad koji je teško tretirati i odložiti. Utjecaj Rockfellerovog Standard Oil-a i drugih industrija na Klivlend, Ohajo, prvobitno nazvan “Grad šume”, bio je razoran. U gradu su posljednja netaknuta stabla umrla početkom dvadesetog vijeka, a rijeka Klivelenda se više puta zapalila od naftnih mrlja. Novi naziv Klivlenda postao je “Greška na jezeru”. Kasnije se kompanija seli u Whiting, Indiana, 1890-ih, a uticaj na životnu sredinu možete i sami pretpostaviti.

Klivelend, “Greška na jezeru” – zapaljenje rijeke: swimmingworldmagazine.com

No, činjenica da leže u istom krevetu sa doajenima svjetskog zagađivanja i to što se finansiraju “prljavim novcem”, koji je uzrok višestrukog zapaljenja rijeka, ne remeti mnogo bh. “borce za rijeke” kada je primanje izdašnih donacija u pitanju.

Za kraj ćemo napomenuti činjenicu da ‘zelena energija’ koju promovišu fondacije koje doniraju velike novce Ekološkim pokretima u BiH i nije baš toliko zelena jer materijal za proizvodnju solarnih panela kao i vjetroturbina u velikom količini ovisi o rudaranju rijetkih metala. Takvi rudnici u svijetu već prave ogromne ekološke katastrofe a o tome ćemo pisati u narednom članku…

Iskorištavanje djece u svrhu rudarenja rijetkih metala potrebnih za izgradnju solarnih panela i vjetrenjača: child labour / ilustracija

Članak indeksiran 24. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me