Borenović: Dejtonski sporazum daje međunarodnu verifikaciju Srpskoj

Izvor/medij: Glas Srpske
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Ustav jedno, mediji drugo: 500 članaka o BiH "stvorenoj u Dejtonu"

-

BANjALUKA- Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum najvažnija podloga Republike Srpske jer daje međunarodnu verifikaciju Republici Srpskoj.

-Moramo sve učiniti da Dejtonski mirovni sporazum u suštini bude trajni sporazum koji na taj način garantuje i trajnost Republike Srpske -rekao je Borenović Srni.

On je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum najvažniji akt međunarodnog priznanja Republike Srpske.

-Žao mi je što nakon toliko godina dio predstavnika političkog Sarajeva ne može da shvati da su Banjaluka i Republika Srpska realnost koja je neupitna i trajna i sa kojom se ne može niko politički, niti na bilo koji drugi način ponižavati - naveo je Borenović.

On je naglasio da Republika Srpska ima svoje nadležnosti i institucije, a što je najvažnije, ima svoj narod kojeg treba zaštititi i sačuvati i dati mu bolju perspektivu i bolju viziju.

-Najveći problem Republike Srpske danas nakon 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma je veliki odlazak stanovništva i to je najveći izazov sa kojim se moramo suočiti u narednom periodu -rekao je Borenović.

U nedjelju, 21. novembra, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i FBiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Članak indeksiran 12. 12. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me