Raskrinkavanje.ba

Danas → Borislav Kamenov: Vakcina nije svemoguća, jačajmo i bazični imunitet

26.10.2021
Tekst članka

Kovid 19 je specijalna bolest jer nije samo infekcija već i trovanje. Naime, spajk protein, uz pomoć kojeg korona virus ulazi u ćeliju, toksičan je sam po sebi.

A kada je neko već zatrovan različitim toksinima, od ishrane do aerozagađenja, on će se sigurno ozbiljnije razboleti, dok vakcina koju primi neće delovati. Ako nam je temelj trošan, ne možemo podići zgradu od deset spratova, kaže za Zdravlje Danas imunolog dr Borislav Kamenov, bivši direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš i profesor Medicinskog fakulteta.

Kamenov naglašava da je za čišćenje takvog, zatrovanog organizma i jačanje bazičnog, nespecifičnog imuniteta, koji je ključan u borbi protiv kovida 19 i drugih bolesti, najvažniji vitamin D.

Ovaj vitamin pomaže da se „ubije“ virus, na samom početku, a posle utiče i na stvaranje regulatornih ćelija koje onemogućavaju citokinsku oluju, odnosno prekomerni odgovor imunog sistema na infekciju, koji takođe ubija pacijente.

– Trujemo se pesticidima, hemikalijama, aerozagađenjem, hibridnim žitom, lošim mesom, pilićima koji za mesec dana dobiju dva kilograma… Zato imamo nadimanje u stomaku, gasove, obložen jezik, crvene prste na rukama i nogama, osećamo umor, padamo u depresiju, imamo početak šećerne bolesti. Ali, mi sve to zanemarujemo ili ne prepoznajemo kao jasan uvod u ozbiljne bolesti. Otrovi oštećuju sve, pa čovek dobija metabolički sindrom, nema snagu da izbaci toksine i ima veći rizik od teže forme bolesti i lošeg ishoda. Vakcina je dobar način za sprečavanje bolesti, ali ona nije sve, nešto smo propustili, kaže Kamenov.

Često ističete da je to „nešto“ vitamin D. Koje količine ovog vitamina su, po Vašem mišljenju, dovoljne za preventivu protiv kovida 19?

– Mnogi naši stručnjaci „mudruju“, pa tako endokrinolozi preporučuju da se dnevno, u preventivne svrhe, uzima 2.000 do 3.000 internacionalnih jedinica D vitamina. To je dovoljno za sprečavanje rahitisa, ali nipošto nije dovoljno kod prevencije infektivnih, malignih, autoimunih i alergijskih bolesti. Za prevenciju ovakvih oboljenja potrebne su daleko veće doze – za starije 10.000 jedinica, za srednju generaciju 5.000, za mlade 2.000 do 3.000 i za bebe 400 do 500 jedinica.

Koje količine vitamina D su potrebne za samo lečenje kovida?

– Jako velika koncentracija – prvog dana 400.000 i drugog dana 200.000 internacionalnih jedinica. Ovakva koncentracija vitamina nalazi se, recimo, u leku „vigantol“. Istovremeno je potrebno uzimati i probiotik, koji je, takođe, spas božiji. Skoro su objavljene neke zapadnoevropske studije koje propisuju baš ove doze vitamina D za lečenje kovida u terminalnoj fazi.

Puno mojih pacijenata prihvatilo je terapiju D vitaminom u ovoj količini. Čak i ako su bili u terminalnoj fazi, u stanju citokinske oluje, uspeli su da se oporave, i to vrlo brzo. Dakle, običan narod izuzetno dobro razume šta može biti lek. Ovo što govorim za te ljude je logično i jednostavno. „Problem“ su moje kolege, lekari, koji se drže samo ustanovljenih protokola i ne mrdaju izvan toga. Vakcina jeste potrebna, ali nije dovoljno da se ona primi i da se ne radi ništa više.

Ranije se govorilo da deca ne oboljevaju i da mladi dobijaju laku formu bolesti. Ovih dana je, međutim, umro tinejdžer u Kruševcu, a i deca su na respiratorima. Kako je moguće da se to događa kada kažete da deca imaju jak bazični, nespecifični imunitet, koji je ključan u borbi protiv korone?

– Tačno je da deca imaju takav imunitet, a da ga D vitamin – koji im daju pedijatri – podstiče, popravlja creva i metaboličko stanje organizma. Ali, velika je zabluda da su sva deca zdrava. I ona imaju poremećaje, samo još nemaju dijagnozu. Mnoga deca se i rode bolesna, jer su ih majke „trovale“ sve vreme dok su ih nosile. Zato se dešava da ona od samog početka imaju silne probleme, malo-malo pa su bolesna, imaju problem sa plućima, astmu, debela su, dobijaju šećernu bolest…Danas je jako teško objasniti roditeljima da zbog toga detetu treba promeniti ishranu i iz nje izbaciti, recimo, mleko. Jer, u mleku ima A1 kazeina, koji je otrov.

A koliko lošem imunitetu dece i mladih doprinosi često i dugotrajno sedenje za računarom?

 

– I te kako utiče, jer je njihovom organizmu potreban D vitamin, koji nije u računaru, već je napolju, na suncu. Utiče i stres, a nije retko da su i pod depresijom. Takvi problemi se „rešavaju“ tabletama za određenu bolest, a morali bi da se rešavaju multidisciplinarno. Postoji početak svih problema, a to je trovanje organizma, koji treba očistiti, i to unošenjem D vitamina i probiotika. Moje kolege, doktori, se prilično ritaju kada ovo čuju, ne sviđa im se, u školi su nas učili da sve treba raditi po protokolu…

Kada je naš imunitet najgori u toku godine?

– Kad nema sunca. Dakle – jesen, zima i rano proleće. Tada treba pojačati unošenje D vitamina. Zabluda je da nam je hrana dovoljna za unos adekvatne količine vitamina, neophodni su nam suplementi, zaključuje naš sagovornik.

Štetni kazein u mleku

Naše krave daju mleko sa štetnim A1 kazeinom, dok ga neke krave u Danskoj nemaju. Na Novom Zelandu, koji je u nekom trenutku imao deset puta više obolele dece od šećerne bolesti nego druge zemlje, napravljena je selekcija krava za mleko sa A2 kazeinom, a njegova upotreba je smanjila broj obolelih. I mi to treba da počnemo da radimo. Ali, naši veterinari o tome ne govore glasno, izbaciće ih sa fakulteta. Nije lako uvek reći istinu.

Kakve vitamine prodaju apoteke?

– Primetio sam da nekim pacijentima nije bolje, iako uzimaju različite vitamine. Kod B i C vitamina ili proizvođači ne ubacuju u tabletu dovoljno tih vitamina ili se oni vremenom gube. Srećom, nisam primetio da se to dešava kod D vitamina. kaže Kamenov.

Članak indeksiran 09.11.2021. Zadnji put osvježen 09.11.2021.

Ocijenjeno u analizi